Međunarodni dan sestrinstva: Ključ u implementaciji njege

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan sestrinstva: Ključ u implementaciji njege
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ljekarska komora FBiH svim medicinskih sestrama i tehničarima širom svijeta čestita Međunarodni dan sestrinstva koji se obilježava danas. Međunarodni dan sestrinstva je ujedno i dan rođenja začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, medicinske sestre porijeklom iz Engleske.

Koliko su medicinari bitni pokazala nam je i pandemija Covid – 19. Milioni medicinskih sestara- tehničara svakodnevno se brine o inficiranim i teško oboljelim pacijentima. Njeguju ih, hrane, daju propisanu terapiju i pokazuju nadljudsku snagu i želju da pomognu.

„Posljednjih 40 godina, medicinska sestra postaje član interdisciplinarnog tima unutar svojih kompetencija. Brojni su razlozi doveli do toga, u prvom redu obrazovanje medicinskih sestara, a i mijenja se zdravstvena slika stanovništva. Vodeći javnozdravstveni problemi postaju hronične bolesti koje zahtijevaju drugačiji pristup u zdravstvenoj brizi pojedinaca, kao i rad na savremenim dijagnostičkim aparatima“, kažu iz Ljekarske komore FBiH.

Sposobnost komuniciranja je vrlo važna vještina i vitalni dio pružanja zdravstvene zaštite, dodaju.

„Tako postajemo bolji u svom poslu, harmoniziramo odnose s drugim osobama i smanjujemo vlastiti stres i nezadovoljstvo. Medicinske sestre komuniciraju s pacijentima vrlo intenzivno i svakodnevno i to na izvanredan način, imajući u vidu da su pacijenti različiti po obrazovanju, kulturološkom, vjerskom, društvenom statusu, prijašnjim iskustvima. Ta činjenica upućuje na potrebu da se komunikacija mora voditi na izuzetno brižan i profesionalan način. Vremenom medicinsko osoblje bolje upoznaje svog pacijenta. Taj odnos može dovesti do novog povjerenja, prihvaćanje savjeta, prihvatanju terapije koju je propisao ljekar, kao i sudjelovanja u provedbi liječenja“, poručuju iz Ljekarske komore FBiH.

Razvoj dobrog odnosa i povjerenje između medicinske sestre i pacijenta, jedan su od ključnih elemenata uspješnog liječenja i spona između samog ljekara i pacijenta, jer upravo medicinske sestre predstavljaju ključ u implementaciji modela hronične njege, dijagnostike i terapije u zdravstvenom timu koji pruža brigu i fokusiran je na pacijenta.

„To oboma predstavlja priliku za rast i razvoj, a nama ljekarima satisfakciju što imamo izvanredne saradnike u svakodnevnom radu, vrlo često i velike prijatelje u medicinskim sestrama – tehničarima“, ističu iz Ljekarske komore FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije