Međunarodni dan djevojčica: Osmislimo ponovo jednak svijet za sve!

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan djevojčica: Osmislimo ponovo jednak svijet za sve!
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Međunarodni dan djevojčica obilježava se širom svijeta 11. oktobra s ciljem da se skrena pažnja na ugrožavanje prava djevojčica u područjima kao što su pristup obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 19. decembra 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. oktobar Međunarodnim danom djevojčica.

Namijenjen je promoviranju prava djevojčica i povećanju svijesti o neravnopravnosti s kojom se suočavaju samo zato što su djevojčice te poticanju zajednice na povećani angažman u stvaranju boljeg života i omogućavanju jednakih prava za djevojčice.

Međunarodni dan djevojčica obilježava se raznim kampanjama kojs se bave jedinstvenim problemima djevojčica i djevojaka te edukacijom mladih o pravima na djetinjstvo, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije