Delegacija djece iz BiH održala sastanak sa UN Komitetom za prava djeteta u Ženevi

Radiosarajevo.ba
Delegacija djece iz BiH održala sastanak sa UN Komitetom za prava djeteta u Ženevi
Foto: Privatni album / Djeca iz BiH sa članovima UN Komiteta za prava djeteta u Ženevi

Po prvi put u historiji, djeca iz Bosne i Hercegovine su dobila priliku da se obrate članovima Ujedinjenih nacija Komiteta za prava djeteta u Ženevi te da iznesu mišljenje o položaju djece u našoj zemlji.

Konvencija o pravima djeteta je usvojena od strane Ujedinjenih nacija 20. Novembra 1989. kao prvi međunarodni dokument koji je precizno i temeljito opisao prava djeteta.

Skoro sve zemlje svijeta su potpisale Konvenciju, uključujući i BiH.

Potpisivanjem Konvencije, svaka država se obavezala da podnosi izvještaje o stanju prava djece.

Također, izvještaji se podnose i od strane nevladinih organizacija, Institucije ombudsmena i međunarodnih agencija poput UNICEF-a.

Mreža nevladinih organizacija “Snažniji glas za djecu” podnijela je Dječiji izvještaj o stanju prava djece, koji su u Ženevi predstavili Adna Delić, Adin Memić i Kenan Imamović, predstavnici dječije delegacije ispred Mreže.

Adna Delić, članica dječijeg parlamenta UG “Naša djeca” Zenica predstavila je oblast prava na izražavanje mišljenja i učešće djece i ističe da joj je veoma bitno što je imala priliku da iznese svoje i mišljenje druge djece iz BiH jer u našoj zemlji nema puno takvih prilika.

Obrazovanje je oblast o kojoj djeca najviše pričaju i za koju smatraju da im je najvažnija.

Adin Memić, član Dječijeg parlamenta Novi Grad Sarajevo koje vodi UG “Naša djeca” Sarajevo, predstavio je poteškoće u obrazovnom sistemu i istakao je kao najveći problem to što o njemu odlučuju samo oni koji su davno izašli iz školskih klupa a ne konsultuju profesore i djecu.

“Djeca odrastajući dolaze do shvatanja da pored pravila kojiim postavljaju roditelji i profesori, nemaju nikakvih sopstvenih prava na svoje životne odluke”, naveo je Kenan Imamović, član “Budi Muško Kluba”-a UG “Zemlja djece u BiH” Tuzla, i dodao:

“Činjenica da jako veliki broj djece odrasta pod ovakvim okolnostima nas jako zabrinjava i potiče da radimo to što radimo i borimo se za djecu i mlade”.

Pomoć i podršku u pripremi i predstavljanju Izvještaja djeci su pružili Emina Horić i Faris Bučo, koji su i sami kao djeca učestvovali u izradi izvještaja, te Mirsada Bajramović i Berina Ceribašić.

Članovi UN Komiteta su bili zadovoljni izlaganjem i pokazali su interesovanje za probleme djece iz BiH.

Također, pohvalili su delegaciju BiH i naveli da se rijetko sreću s tako ozbiljnim 16-godišnjacima koji odlično govore engleski jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije