Međunarodna konferencija o Daytonskom sporazumu i EU putu 18. decembra

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodna konferencija o Daytonskom sporazumu i EU putu 18. decembra
Foto: Ambasada Italije / Plakat, konferencija

Ministarstvo vanjskih poslova Italije, putem ambasade u Bosni i Hercegovini, organizira međunarodnu internet konferencijuo temi "Twenty Five Years Later: the Dayton Agreement and the European Pathway of Bosnia and Herzegovina”, koja će se održati 18. decembra od 15:00 do 18:30 sa streamingom putem interneta na Facebook stranici ambasade: ItalyinBiH.

Uvodničari će biti italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelyi i povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Konferencija će obuhvatiti dvije sesije i fokusirat će se na dva glavna područja koja su trenutno od interesa: koje je porijeklo i opseg koncepta "konstitutivnih naroda" koji se nalazi u Daytonskom sporazumu? Kako taj koncept može stupiti u interakciju sa pravima EU kako bi se osiguralo da se prava građana jednako poštuju i da BiH može postati efikasan, uspješan član EU porodice?

Svi panelisti dolaze iz različitih akademskih sredina iz BiH, regije Balkana i ostatka Evrope i podijelit će uvide iz svog područja stručnosti.

Učesnici su: Mitja Žagar, Institute for Ethnic Studies - Ljubljana, Joseph Marko - University of Graz, Maja Sahadžić - University of Antwerp, te Goran Marković - University of East Sarajevo, Petra Roter - University of Ljubljana, kao i Fikret Čaušević - University of Sarajevo, Jens Woelk - University of Trento, kao i Asim Mujkić - University of Sarajevo, Senada Šelo Šabić – IRMO - Zagreb, Tatjana Sekulić - University of Milano-Bicocca, te Nathalie Tocci iz Instituta za međunarodne poslove - IAI moderirat će konferencijom.

Pitanja će se moći postavljati tokom konferencije, a internetska publika je pozvana da prati i učestvuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije