Mala scena Pozorišta mladih dobila ime "Sead Bejtović Malecni"

J. Ć.
Mala scena Pozorišta mladih dobila ime "Sead Bejtović Malecni"
Sead Bejtović bio je doajen bh. glumišta, zaštitni znak Pozorišta mladih, te jedan od rijetkih glumaca koji je proslavio 55 godina rada na jednoj te istoj sceni.

U čast velikoga glumca Pozorište mladih odlučilo je scenu koja je prije nosila naziv Kabare Pozorišta mladih preimenovati u Malu scenu "Sead Bejtović Malecni"!

Mala scena "Sead Bejtović Malecni" svečano će biti otvorena premijernim izvođenjem predstave za djecu Bremenski muzikanti, 24. novembra u 18 sati.

Prije nekih šest mjeseci u najavi predstave Pozorišta mladih Tata lav i njegova sretna djeca, spomenuto je da se planira adaptacija i renoviranje prostora kako bi se aktivirao kao Mala scena Pozorišta mladih, neovisno o Velikoj sceni.

"Potrudili smo se u proteklih šest mjeseci da se adaptira i renovira i tako smo došli na korak otvaranja koji će se desiti sutra u 18 sati", kazao je Semir Krivić, direktor Pozorišta mladih u Sarajevu.

"Prije nekih mjesec dana imali smo pretpremijeru otvaranja ove scene predstavom Bajka o ribaru i ribici. Sutra ćemo imati priliku da vidimo predstavu Bremenski muzikanti. Tim predstavama ćemo otvoriti ovu scenu", istaknuo je Krivić.

Zašto Sead Bejtović?

"Mislim da su njegov angažman, uloge koje je napravio, odnos prema glumcima i kolegama, odnos prema poslu koji je radio i volio... sve ga je to 'preporučilo' da ovaj prostor nazovemo po njemu. To je najmanje što možemo učiniti za našeg kolegu Seada Bejtovića", kazao je direktor.

"Ono što mi je prvo palo napamet jeste da je tata ovdje, meni bi bilo jako neprijatno. Nepretenciozan kakav je bio čitav život mislim da bi se jako iznenadio za ovoliku čast koju su mu kolege ukazale. Naravno da ga pamtimo po Dušku Dugoušku i drugim likovima zato što je on sa nekoliko svojih kolega, zapravo, pionir sinhronizacije crtanih filmova. To je ono na čemu je naša generacija odrastala", kazala je Una Bejtović, kćerka ovog velikana.

"Danima mi se mota pjesma Bijelog dugmeta u kojoj kaže stih Po meni se ništa neće zvati i onda se zapitam i  kažem da sam zapravo jako počastvovana što sam imala oca koji je ostavio takav trag iza sebe da će se nešto po njemu zvati. I ne samo nešto nego, nešto što bi trebalo da gradi nove generacije, da gradi generacije koje će odrastati na vrijednostima na kojima sam ja odrasla", istaknula je Bejtović. 

U nadi da će nove generacije posjećivati pozorište i doživjeti pozitivnu atmosferu, te da će tako zavoljeti teatar, Una Bejtović zahvalila se na ukazanoj časti i kazala da je njegova misija njezina oca time potpuno zaokružena. 

Rediteljica i mentorica Belma Lizde-Kurt uvjerena je da će Mala scena dati veliki doprinos u pružanju mogućnosti mladima za stvaranje te da je premijera predstave Bremenski muzikanti tek prva stepenica u nekom kreativnom procesu.

Glumci Rijad Gvozden i Aldin Tucić naglašavaju divno iskustvo u pripremi predstave, kao i čast da otvore Malu scenu zanimljivom predstavom o starim dječijim igračkama.

Godišnjica smrti Seada Bejtovića bit će obilježena 24. novembra. Ljubitelji teatra pamte ga po mnogim ulogama, među kojima su i Klaun (Bajka iz kofera), Mačak Džingis-kan, Prospero (Bura, Šekspir), Vuk Bubalo (Ćopić), Kralj Ubu, Ibi u lancima (Alfred Žari), Vladimir (Čekajući Godoa, Beckett), te mnogim drugim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije