Lov na Republiku BiH

Radiosarajevo.ba
Lov na Republiku BiH
Foto: Velija Hasanbegović/Radiosarajevo.ba / Zastava BiH

Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), izbor Bakira Izetbegovića aklamacijom i posebno žestoke reakcije na Programsku deklaraciju ove stranke obilježili su sedmicu za nama u Bosni i Hercegovini. 

Priredio: Faruk Vele

Nada za pravdu i najava mogućeg raspleta u slučajevima Davida Dragičevića i Dženana Memića, akcija SIPA-e u Hercegovini, gnusan zločin na sarajevskoj Dobrinji su, također, događaji koje treba izdvojiti. 

U regionu se dosta pisalo i govorilo o hapšenju novinara portala Index.hr u Zagrebu i otkrivanju spomenika svećeniku koji je sarađivao s nacistima na Korčuli, a iza čega je stajala predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji i pobjeda Španaca na Svjetskom prvenstvu u košarci događaji su koje svakako treba izdvojiti na međunarodnom planu.

SDA – demokratija
(Subota, 14. septembar)

Kongres SDA, jedan od najvažnijih političkih događaja ove godine, u subotu je aklamacijom potvrdio izbor Bakira Izetbegovića za novog-starog predsjednika ove stranke, i to bez ijednog glasa protiv.

Pogledajte govor Bakira Izetbegovića nakon reizbora za predsjednika SDA

To je prvi put da se na ovaj način glasalo na Kongresu SDA.

Na Kongresu su usvojena strateška dokumenta SDA o kojima će se u narednim danima najviše govoriti. 

“Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti; državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine”, piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA.   

Bilo je i zanimljivih izlaganja. Uz ostalo, novi-stari predsjednik SDA je iznio stav da je njegovo obećanje od 100.000 radnih mjesta u deset godina već sada ispunjeno. 

Kongres je izabrao i devet potpredsjednika SDA od ponuđenih 15 kandidata. 

Na, koncu, sublimirali su Sedmi Kongres SDA i odluke donesene na tom skupu.  

Hamza bin Laden, sin ubijenog lidera Al-Kaide Osame bin Ladena, ubijen je u američkoj kontraterorističkoj akciji u području oko afganistansko-pakistanske granice, potvrdio je Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.  

Fra Mirko Majdandžić, gvardijan Fojničkog samostana Duha svetog, govorio je za Radiosarajevo.ba nakon otkrivanja spomenika fra Anđelu Zvizdoviću u Fojnici.  

Značajnu poruku tim povodom je uputio i načelnik Fojnice Sabahudin Klisura

Nakon istupa direktora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžepa Salića o teškom stanju i kriminalu u toj ustanovi, oglasio se i Upravni odbor negirajući iznesene tvrdnje. Prenijeli smo, međutim, i odgovor Salića. 

Osim zemalja Evrope, medicinari iz bh. entiteta RS sve češće odlaze da rade i u Federaciju BiH, u prvom redu zbog plata koje su tamo kudikamo veće nego u manjem bh. entitetu.   

Osoba inicijala B. M., rođen 1953. godine, izvršila je samoubistvo skokom s 10. sprata Opće bolnice "Prim. Dr.  Abdulah Nakaš" u Sarajevu, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.   

Nesvakidašnji incident dogodio se tokom jednog polaganja vozačkog ispita u Banjoj Luci.  

U naselju Kiseljak kod Tuzle desio se fizički obračun u kojem je jedna osoba teško povrijeđena. Uznemirujući detalji šokirali su javnost.  

Općinski sud u Bihaću raspisao je međunarodnu potjernicu za Alvinom Kajtazovićem (35) koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog ubistva svog oca Seada u oktobru 2017. godine.  

Predsjednik DVD-a Pakoštane-Vrgada-Vrana Ante Lokin tokom intervencije na požarištu Baštijun između Pakoštana i Vrane u susjednoj Hrvatskoj snimio je spektakularan video, zbog kojega je umalo i nastradao. 

Foto-izložba Moje Sarajevo, na kojoj je predstavljeno 25 najboljih radova prijavljenih na istoimeni foto-konkurs otvorena je u subotu, 14. septembra u parku Hastahana, na Marijin-Dvoru.  

Robert Prosinečki, selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, dao je opširan intervju u kojem se se, između ostalog, dotakao i Ognjena Vranješa, Emira Dilavera, Asmira Begovića i Izeta Hajrovića.  

BH Fanaticosi, najvatreniji navijači nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, oglasili su se na svojoj zvaničnoj Facebook stranici i najavili dolazak na Bilino polje 12. oktobra, kada Zmajevi dočekuju Finsku. 

 

Furija na krovu svijeta
(Nedjelja, 15. septembar) 

Žestoke reakcije uslijedile su nakon održavanja Kongresa SDA u Sarajevu, a posebno na usvojenu Programsku deklaraciju. Najprije je, očekivano, reagirao Milorad Dodik.  

Njegov čovjek od povjerenja Nikola Špirić, obrušivši se na SDA, unio je u javnost novi termin – puzajući šerijat. 

Špirić: Deklaracija SDA je maskiran puzajući šerijat

Udruženje građana Hrvatski narodni sabor deklaraciju SDA je nazvalo nasiljem. 

Reagirao je čak i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.  

Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić, čovjek koji je dovođen u kontekst i ratnih zločina, iznio je tvrdnje o frustriranosti Bošnjaka.  

Svoj stav je iznio i lider Demokratske fronte Željko Komšić. On se osvrnuo na tvrdnje o građanskom konceptu u strateškim dokumentima SDA.  

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH dr. Husein ef. Kavazović prisustvovao je u nedjelju svečanosti povodom otvorenja Islamskog centra u Mainzu u Njemačkoj.  

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Svjetski mediji su upozorili da bi to moglo dovesti do globalnog rasta cijena goriva.  

O mogućem raspletu dešavanja razgovarali smo i sa poznatim bh. novinarom i diplomatom Zlatkom Dizdarevićem. 

Na autopijaci u sarajevskom naselju Stup izvedena je akcija Federalne uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba portparol MUP-a Mirza Hadžiabdić.  

U istom sarajevskom naselju u nedjelju je izbio i požar na jednoj porodičnoj kući.  

Snimak vršnjačkog nasilja u Barajevu u Srbiji šokirao je region.  Upozoravamo da su snimci uznemirujući:

Zanimljivu reportažu donio je naš Naim Kavazić. 

Američki bloger, voditelj podcasta i samoprozvani trol Kevin Clancy danima se svađao sa Srbima na Twitteru. Prenijeli smo zanimljive detalje.  

Fra Janko Ljubos podvukao je neka važna pitanja o dijalogu i toleranciji na prostorima naše Bosne i Hercegovine.  

Kolegica Semra Hodžić donijela je zapis o srednjovjekovnom bosanskom gradu Kreševo. 

U Sarajevu je održan 13. Sarajevo Sberbank polumaraton, koji je skupa s pratećim utrkama (G-Drive štafetni polumaraton i utrka za građane "Novo Nordisk Fun Run"), okupio više od 1.200 trkača i trkačica iz više od 40 zemalja. 

Desetine hiljada navijača slavnog Juventusa sa suzama je ispratilo vijesti kako će hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić najvjerojatnije preći u Los Angeles FC, odnosno u američku MLS profesionalnu ligu iz Stare dame i Serie A.   

Sigurnosne kamere snimile su trenutak napada na Damira Mihajlovića (37) koji je izboden u petak u Novom Sadu. MMA borac i zet Nataše Bekvalac najprije je brutalno pretučen, a kada je završio na podu ispred kafića, jedan od trojice muškaraca koji su učestvovali u tuči mu je prišao i, kako se pretpostavlja, izbo ga oštrim predmetom.  

Reprezentacija Španije novi je svjetski prvak u košarci. Furija je u finalu opravdala ulogu favorita i porazila jedno od najvećih iznenađenja ovog turnira - reprezentaciju Argentine. Španci su već od početka finalne utakmice stvorili dvocifrenu prednost i održavali je tokom cijele utakmice, a na kraju je rezultat glasio 95:75 .  

Donijeli smo i osvrt našeg Omera Kavazovića o netom završenom SP.  

Tyson Fury (31) preživio je jedan od najstresnijih mečeva u karijeri. Britanski bokser pobijedio je Šveđanina Otta Wallina (28) na priredbi u Las Vegasu jednoglasnom sudijskom odlukom. 

 

Hapšenje novinara
(Ponedjeljak, 16. septembar) 

Nastavile su se žestoke reakcije na Kongres i Programsku deklaraciju SDA.  Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović uputio je pismo u kojem je javno pozvao predsjedavajućeg ovog doma Bakira Izetbegovića da sazove sjednicu Doma naroda.   

Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak na zagrebački Prekršajni sud zbog objave na društvenim mrežama u augustu u kojoj je na uvredljiv način preradio riječi pjesme "Vila Velebita". 

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od deset posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od pet mliona barela dnevno ili pet posto ukupne proizvodnje u svijetu.  

Muhamed Ahmić, direktor Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo (Jagomir, žarg.) podnio je ostavku na ovu poziciju jer, kako kaže, "ne želi da ga smjenjuju ljudi".  

Sabahudin Topalbećirević, jedan od najpopularniji bh. sportskih komentatora, u ponedjeljak je drugi put operiran u Centru za srce Tuzla. Operacija je uspješno završena. 

Baho Topalbećirević danas ponovo na operacionom stolu
Topalbećirević uspješno operiran, danas se vraća kući u Sarajevo

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić komentirala je prijedlog odluke Vlade KS-a o podršci trudnicama.  

Sarajevska policija saopćila je da je razbila kriminalnu grupu koja je harala glavnim gradom, krala automobile, pljačkala banke...  

Specijalci SIPA-e u Foči su uhapsili dvije osobe osumnjičene za ratne zločine. 

Tri osobe su povrijeđene u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila blizu Mostarskog raskršća kod Sarajeva, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.  

Nakon objave Zeničanina Hamdije Kadića da prodaje svu imovinu kako bi njegov trinaestogodišnji sin Danis mogao nastaviti sa liječenjem u Njemačkoj, humanitarna organizacija Pomozi.ba odlučila je ovoj porodici donirati 10.000 KM, kako bi spriječila da ostanu na ulici, bez krova nad glavom.   

Najstarija kulturna institucija u Bosni i Hercegovini, Gazi Husrev-begova biblioteka neprocjenjiva je riznica znanja. U svojim odajama čuva brojne knjige, rukopise, mape, novinske članke. Naša ekipa posjetila je sarajevsku bolnicu za knjige.  

Svečano je proslavljena 130. godišnjica posvete katedrale Srca Isusova u Sarajevu koja je bila na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. septembra 1889. 

Više od deset godina od smrti Michaela Jacksona, njegov bivši tjelohranitelj Matt Fiddes tvrdi da su optužbe za pedofiliju bile katalizator prerane smrti slavnog pjevača.   

Na društvenim mrežama objavljen je snimak nesreće koja se dogodila prije nekoliko dana u ukrajinskom Harkovu. Školarac je želio preći cestu, ali to nije činio dovoljno oprezno jer je pogledao samo na jednu stranu ulice. 

 Olimpijski kanal objavio je zanimljivu priču o našoj najboljoj plivačici Amini Kajtaz

Cristiano Ronaldo, zvijezda Juventusa i portugalske reprezentacije, rasplakao se tokom intervjua britanskom novinaru Piersu Morganu, koji mu je pustio snimak njegovog oca Josea Dinisa Aveira kako govori o njemu uoči Europskog prvenstva 2004. u Portugalu. 

 

Da ti roknu samo dvije...
(Utorak, 17. septembar)

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića, najavio je da bi predmet u slučaju stradanja Davida Dragičevića trebalo da bude predat u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.  

Nakon sastanka s glavnim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimirom Lepirom i postupajućim tužiocem u ovom predmetu Daliborom Vrećom, Feraget je rekao da je Lepir najavio da nije protiv prebacivanja predmeta na bh. pravosuđe.  

O slučaju smrti Davida Dragičevića, ali i slučaju smrti Dženana Memića oglasio se i evropski komesar za pregovore i proširenje Johannes Hahn.  

Programska deklaracija SDA nastavila je da izaziva žestoke reakcije.  

O otporu civilizacijskom putu ne biraju se sredstva, napisao je Miro Lazović, ratni predsjednik Skupštine RBiH.  

Reagirali su i iz Ambasade Njemačke u Sarajevu i Delegacije EU.  

Na brojne optužbe u intervjuu za Radiosarajevo.ba odgovorio je potpredsjednik SDA Edin Ramić. 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak pripremao se za sastanak pred odlazak delegacije BiH na 53. generalnu konferenciju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj će biti skrenuta pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na samoj granici sa BiH.  

Turska prijestolnica Ankara bila je u ponedjeljak domaćin petog trilateralnog samita Turska-Rusija-Iran, u okviru mirovnog procesa koji se za Siriju vodi u Astani. Samitu su prisustvovali predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, iranski predsjednik Hassan Rouhani i predsjednik Rusije Vladimir Putin.  

Čudna boja rijeke Miljacke privukla je pažnju građana, što je bio razlog da su se obratili redakciji Radiosarajevo.ba.  

Prava drama odvijala se u utorak na tržnici Ciglane u Sarajevu. Naime, radnici KJKP Tržnice-pijace Sarajevo stali su ispred policije kako bi zaustavili zatvaranje objekta u kojem se trenutno nalazi pekara.  

U krugu kasarne Oružanih snaga BiH u Rajlovcu u Sarajevu u utorak oko 14 sati došlo do požara. Prenijeli smo detalje.  

Požar u kasarni Rajlovac lokaliziran 

Grad Sarajevo pripremio je za nedjelju remake legendarnog spota za pjesmu Pismo prijatelju.   

Tursku državljanku u toku posjete našoj zemlji zadesila je iznenadna bolest zbog koje je njeno zdravstveno stanje ozbiljno ugroženo. Nju je zbrinula ekipa JU ZHMP KS.  

Naš Benjamin Redžić istraživao je kakvi su higijena i sigurnost u teretanama i fitness centrima.  

Nakon što je pogledala crtani "Korgi: Kraljevski pas velikog srca" o ljubimcima britanske kraljice, djevojčica Asya Isović iz Sarajeva odlučila je kraljici Elizabethi poslati razglednicu, pjesmicu i crtež. No, na njezino veliko iznenađenje uskoro je dobila i odgovor... 

O velikom uspjehu nogometaša Tuzla Cityja koji su hit u BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine razgovarali smo s vlasnikom tog kluba Azmirom Husićem, biznismenom koji je bogatstvo stekao u Sjedinjenim Američkim Državama, a uživa u ulaganjima u nogomet. 

 

Zločin na Dobrinji
(Srijeda, 18. septembar)

Zločin koji je šokirao Bosnu i Hercegovinu i region otkriven je u srijedu u sarajevskom naselju Dobrinja.  

Beživotno tijelo zaposlenice Granične policije Irme Forić u stanu je pronašla njezina kćerka, a za ovaj gnusni zločin osumnjičen je Irmin nevjenčani suprug Senad Basarić iz Mostara. Forić je bivša supruga generala Sakiba Forića, ambasadora BiH u Pakistanu. 

Ubistvo u Sarajevu: Muškarac ubio nevjenčanu suprugu na Dobrinji
Ubistvo u Sarajevu: Poznati prvi detalji tragedije na Dobrinji 

S obzirom na to da osumnjičeni ima dvojno državavljanstvo BiH i Njemačke za njim je ubrzo raspisana potjernica, a policija je cijelu noć tragala za zločincem. 

Tužilaštvo o ubistvu u Sarajevu: Traga se za osumnjičenim, naređena obdukcija 

U Tužilaštvu BiH u srijedu je održan sastanak oca i sestre ubijenog mladića Dženana Memića, njihovog advokata Ifeta Ferageta i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tužilačkog tima koji rade na slučaju Dženan Memić.  

Nakon sastanka koji je trajao sat i po, Muriz Memić je potvrdio da je otvorena istraga za organizirani kriminal u predmetu Dženan Memić. 

 

U nastavku suđenja Amelu Sejfoviću zbog bijega iz KPZ-a Miljacka i drugima koji su optuženi da su mu pomogli u bijegu, u srijedu je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište na kojem je kao svjedok Tužilaštva KS svoj iskaz iznio vještak Federalne uprave policije Samir Babić, koji je vještačio više mobitela, među kojima je bilo najviše Sejfovićevih tokom njegov bjekstva 2017. godine.  

Skandalozan slučaj u kojem je otkriveno da su direktor srednje škole i policajci prodavali drogu učenicima šokirao je Srbiju.  

Podsjetili smo na početak progona Bošnjaka Ljubuškog kroz tekst Štefice Galić, urednice cijenjenog portala Tačno.net. 

Prisjetili smo se tragične saobraćajne nesreće u kojoj su nastradali članovi Crvene jabuke i koja je prekinula dječačke snove ovih mladih muzičara.  

Bosna i Hercegovina je suočena sa sve većim odlivom radne snage u zemlje zapadne Evrope, no, s druge strane, ima i onih koji iz stranih zemalja dolaze u BiH na rad. Istraživali smo o kome je riječ.   

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" pokrenulo je sa kampanjom Zlatni septembar - mjesec podizanja svijesti o dječjem raku pod sloganima "Život poslije raka" i "Borba se nastavlja".  

Špansko državno tužilaštvo optužilo je visopozicioniranu zaposlenicu španske porezne uprave te još tri povezane osobe zbog indicija da su nezakonito prisvojili 6,2 miliona eura preko lažiranog povrata poreza 38-orici sportaša. 

Među sportašima čiji su podaci iskorišteni za isplatu novca iz državnog proračuna na privatne račune nalaze se i naš fudbaler Emir Spahić, bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Dontaye Draper te slovenski košarkaš Mirza Begić. 

Utakmicama u grupama A, B, C i D kompletirano je prvo kolo grupne faze Lige europskih prvaka. Zagrebački Dinamo visoko je porazio Atalantu sa 4:0, dok je Crvena zvezda ubilježila poraz srazu sa Bayernom s 1:0. 

Ludnica u Maksimiru: Dinamo pregazio Atalantu, PSG deklasirao Real
Zvezdaši divljaju u Münchenu: Napali Albanca, Turčina i nekoliko LGBT aktivista

 

Povratak na mjesto zločina
(Četvrtak, 19. septembar)

 

Osumnjičeni za ubistvo Irme Forić, pripadnice Granične policije BiH, Senad Basarić iz Mostara, predao se u četvrtak ujutro u sarajevskom naselju Dobrinja pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.  

Donijeli smo i detalje navedene predaje. 

Senad Basarić je tokom dana priveden u Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo gdje je zadržan na ispitivanju, a zatim predat Tužilaštvu KS-a. 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je da se pitanje dostavljanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koje je tehničko pitanje, koristi kao zaustavljanje puta BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).  

Na zasjedanju Narodne skupštine RS-a, predsjednik Vlade manjeg bh. entiteta Radovan Višković otkrio je šta se dešavalo na sastanku Milorada Dodika (SNSD), Mirka Šarovića (SDS) i Branislava Borenovića (PDP).  

Istraživali smo hoće li Šerif Špago biti novi čelnik Glavnog odbora SDA.  

U sklopu EUROPEANMOBILITYWEEK 2019, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u četvrtak je  otvorio javnu diskusiju na temu kako riješiti problem kvalitete zraka i saobraćaja u Sarajevu.  

Nakon što je objavljena informacija da je Medžlis Islamske zajednice (IZ) u Prijedoru podnio prijavu PU Prijedor da je sa njihovog računa nestalo više hiljada konvertibilnih maraka, kontaktirali smo PU Prijedor gdje su nam potvrdili ovu informaciju. 

Pronevjera novca u Medžlisu IZ Prijedor: Evo šta kažu u policiji
Samo kod nas: Medžlis IZ Prijedor prijavio da je nestalo više hiljada KM s računa

Sportsko-rekreacioni centar Ajdinovići, turistički kompleks kod Olova, neće biti zatvoren kako je ranije najavio vlasnik Nihad Helać, otkrio je naš portal. 

U sarajevskom naselju Sedrenik, tačnije na Ravnim Bakijama kod groblja u večernjim satima u četvrtak zapaljena su dva automobila. 

Vozila u Sarajevu izgorjela u plamenu, policija traga za počiniteljima
Zapaljena dva automobila u Sarajevu, vatrogasci na terenu

Bivši bubnjar sarajevskog benda Sikter Faris Arapović preminuo je u 49. godini života. 

Naš kolumnista Ahmed Burić ispisao je In memoriam poznatom muzičaru.  

Legendarni Dražen Žerić Žera dao je intervju za Radiosarajevo.ba. 

Dinamo Zagreb je u srijedu nastavio uzimati milione eura od UEFA-e u sezoni u kojoj je već zaradio najveći iznos u historiji kluba.  Hrvatski prvak je preko Saburtala, Ferencvarosa i Rosenborga izborio plasman u grupnu fazu Lige prvaka.  

Hasan Salihamidžić, sportski direktor Bayerna, ocijenio je dobrom igru Crvene zvezde u Munchenu, uprkos sinoćnjem porazu od 0:3. 

 

Trilaterala BiH-Srbija-Turska
(Petak, 20. septembar)

Trilateralni sastanak Bosna i Hercegovina - Srbija - Turska bit će održan 8. oktobra u Beogradu, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sjednice održane u petak.  

Danima je trajala drama nakon ubistva Irme Forić, pripadnice Granične policije Bosne i Hercegovine. Ministarstvo Unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u petak oglasilo saopćenjem za javnost u kojem je potvrdilo da je rasvijetljeno to djelo ubistva.  

Otkriveni su i novi detalji u vezi sa slučajem koji je potresao region.  

Na Kliničkom centru u Sarajevu devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je vještačka ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji.  Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, prof. dr. Đemil Omerović pojasnio je na pres-konferenciji u Sarajevu da je to rezultat saradnje struke i nauke, te posebno tehnologije koja stalno napreduje. 

Riječ je o značajnom uspjehu bh. zdravstva. 

Otkrili smo mračne detalje otoka Badija na Korčuli koje je proteklih dana bilo u žiži interesiranja javnosti susjednoj Hrvatskoj zbog novog ispada predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. 

U švicarskoj kompaniji „Cryo Save“ između ostalih i roditelji iz BiH su čuvali matične ćelije, međutim Ministarstvo zdravlja Švicarske im je oduzelo licencu za rad. Istraživali smo da li i na koji način od sada mogu koristiti svoje matične ćelije.  

Jedna osoba poginula je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na magistralnom putu M-4 Tuzla - Gračanica u mjestu Donja Orahovica.  

Bizarna nesreća dogodila se u sarajevskom naselju Višnjik kada je na jednu gospođu pao stub ulične rasvjete, pri čemu joj je nanio tjelesne povrede!?  

Snažna eksplozija uznemirila je građane Beograda u susjednoj Srbiji.  

Nedavna istraživanja o divljim deponijama u BiH ukazala je na opasnu pojavu komaraca koji šire bolesti.  

Prisjetili smo se godišnjice pogibije heroine Sarajeva Fadile Odžaković Žute.

Pomozi.ba oglasio se na upite građana o osobama koje se predstavljau kao njihovi aktivisti i na ulicama traže novac.

Projekcijom filma "Za Samu", autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa u sarajevskom Cinema Cityju zvanično je otvoren 2. Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC, a trajat će do 24. septembra. 

Bivši bubnjar sarajevskog benda Sikter Faris Arapović preminuo je u 49. godini života. Od njega su se na društvenim mrežama oprostili brojni prijatelji i kolege, a među njima i bivši član benda Zabranjeno pušenje, u kojem je i Arapović svirao, Nele Karajlić. 

Emir Spahić se osjeća bolje i to je u ovom trenutku najvažnije, potvrdio je za Radiosarajevo.ba izvor blizak Emiru Spahiću.  

MUP RS-a je u Banjoj Luci uhapsila jednu osobu zbog tuče u prostorijama Fudbalskog saveza RS-a. 

Tuča u Fudbalskom savezu u Banjoj Luci, ima uhapšenih

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije