Pazarić i mi: Kako smo dotakli dno

Radiosarajevo.ba
Pazarić i mi: Kako smo dotakli dno
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Radžep Salić

Uspješno završena Povorka ponosa u Sarajevu i pozitivne reakcije diljem svijeta, katastrofa bh. reprezentacije u Armeniji, rudarski bunt, otkriće šokantnih istina o stanju u Zavodu u Pazariću, prerana smrt Amira Bjelanovića Tule, samo su neki od  događaja koji su obilježili proteklu sedmicu u glavnom gradu naše zemlje i Bosni i Hercegovini.

Priredio: Faruk Vele

Smjena savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona i obilježavanje 18 godišnjice terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države, važniji su događaji na međunarodnoj sceni.

 Ovo su ljudi i događaji koji su, prema mišljenju Radisoarajevo.ba, obilježili minulu sedmicu.

 Sve naše partije - Subota, 7. septembar

Dan prije održavanja Povorke ponosa u Sarajevu je održana manifestacija Dan tradicionalne porodice.

Organizator je bio UG Svjetlo, a učesnici manifestacije prošetali su ulicom Maršala Tita od Vječne vatre do Marijin-Dvora. Organizatori su naveli da je cilj mirne šetnje, između ostalog, ukazivanje na 'prirodnost' tradicionalne porodice s aspekta nauke i religije,

Predsjednik Saveza RVI paraplegičara Mujo Aganović obratio se navedenom skupu rekavši kako su se on i ostali članovi devedesetih godina borili za građansku državu i za prava čovjeka, ali da Bh. povorka ponosa nije u okviru građanskih prava.

Uputio je oštru poruku i ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Ericu Nelsonu.

Dio roditelja zatražio je smjenu predsjednika Saindikata osnovnog obrazovaja i odgoja Saudina Sivre zbog, kako su naveli, homofobnih ispada i pojavljivanju na skupu Dan tradicionalne porodice.

Politički prostor BiH bogatiji je od subote za još jednu stranku ljevice, pod nazivom Socijaldemokrati BiH (SDBiH).

Kako je istaknuto na osnivačkoj skupštini održanoj u Tuzli, gdje će biti i centrala stranke, Socijaldemokrati BiH su socijaldemokratskog opredjeljenja, sa djelovanjem na prostoru cijele BiH. Riječ je o još jednoj stranci koja je proizašla iz SDP-a BiH, a na njezinom čelu je Enver Bijedić.

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, u subotu je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je rekao da bi hrvatska država morala da se izvini za odbijanje ulaska delegacije Ministarstva odbrane Srbije u tu zemlju. Delegacija iz Srbije je trebalo da prisustvuje manifestaciji Dani jasenovačkih novomučenika.

Nakon što je u četvrtak na gradilištu u blizini zgrade RTV doma u sarajevskom naselju Alipašin Most pronađena aviobomba i sigurno transportirana, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je pronađena još jedna bomba na istoj lokaciji.

Pogledajte kako je izvađena bomba koja je pronađena kod RTV doma u četvrtak

Pogledajte akciju izvlačenja opasne aviobombe (VIDEO)

Pripadnici deminerskog tima FUCZ-a su brzo nakon dojave stigli na lokaciju i počeli sa ručnim otkopavanjem, no, prema riječima direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, bili su primorani da obustave radove zbog obilnih padavina i grmljavine, kao i velikih količina blata. 

U Narodnom pozorištu Tuzla u subotu navečer je upriličena ceremonija dodjele nagrade ”Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik žirija Mile Stojić saopćio je kako je roman autorice Senke Marić ‘Kintsugi tijela’ pobjednik 9. književnih susreta Cum grano salis koji su održani u Tuzli.

 U subotu 7. septembra, u 13.43 sati, portal najtiražnikeg švicarskog dnevnog lista Blick objavio je vijest koja je stajala "visoko" na internet stranici.

"Pijani Bosanac jurio 158 km/h pored policijske kontrole", naslov je teksta koji opisuje događaj "neobičan" za švicarske prilike.

Podsjetili smo i na tradiciju spremanja jela Ašura.

U Abu Dhabiju je održan glavni program UFC 242, na kojem su u centralnoj borbi snage odmjerili Rus Khabib Nurmagomedov i Amerikanac Dustin Poirier.

Khabib Nurmagomedov je pokazao klasu i odbranio titulu pobijedivši odličnog protivnika gušenjem u trećoj rundi!

Nurmagomedov se oglasio nakon velike pobjede.

Poslije pobjede Nurmagomedova na ulicama Dagestana došlo je do potpunog saobraćajnog kolapsa. Stanovništvo je slavilo uspjeh svog omiljenog borca.

Iza izać' - Nedjelja, 8. septembar

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa koja je održana u nedjelju u Sarajevu pod nazivom "Ima izać" predstavlja je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava LGBTIQ osoba.

Koja će pjesma biti u fokusu učesnika Povorke ponosa, spremne parole

Sve je spremno za početak Povorke ponosa, ova će pjesma biti u fokusu (VIDEO)

Naš zadatak je da rušimo stereotipe prema nama. Od danas zahtijevamo da naše društvo ne bude homofobno i da se zajedno borimo za ljudska prava LGBTIQ osoba, poručili su organizatori prve bh. Povorke ponosa.

Događaj je, očekivano, pratilo veliko osiguranje.

Prva bh. povorka ponosa krenula je oko 12 sati od Vječne vatre glavnom sarajevskom ulicom do Parlamenta BiH. U koloni među njima se nalazi i premijer KS Edin Forto, ali i ambasador SAD-a Eric Nelson. 

Broj učesnika Povorke polako je rastao kako se približavala Trgu Bosne i Hercegovine s kojeg su upućene poruke bh. i svjetskoj javnosti.

Pojedini učesnici Povorke stigli su iz inozemstva, dok su građani su s prozora slali čestitke učesnicima Povorke.

 

 Poznati interpretator tradicionalne bosanske sevdalinke Božo Vrećo, pridružio se današnjoj prvoj bh. Povorci ponosa u Sarajevu

Istovremeno u sarajevskom naselju Ciglane, pred početak prve bh. Povorke ponosa održan je kontramiting građana koji su protiv održavanja šetnje u centru Sarajeva.

Istaknuli su u obraćanju na početku okupljanja "kako je ovo najveće zlo koje nas je zadesilo i da je poniženje za grad Sarajevo".

Zanimljivi detalji ispisani na sablji Josipa bana Jelačića privukli su dosta pažnje naših čitatelja.

U nedjelju poslijepodne došlo je do teške nesreće na autocesti A3 u Hrvatskoj. Smrtno je stradalo više osoba, potvrdili su iz policije. 

U petak navečer njemačka policija pozvana je da intervenira zbog fizičkog obračuna na odmorištu Rottal-zapad na autoputu A3, piše Passauer Neue Presse na osnovu policijskog izvještaja.

Debakl Zmajeva u Jerevanu! Naša nogometna reprezentacija poražena je sa 4:2 od selekcije Armijenije koja je ovom pobjedom ostala u utrci za direktni plasman na Europsko prvenstvo, dok su naše šanse minimalne.

Armenija pobijedila BiH sa 4:2, Zmajevima baraž jedina nada za Euro

Nogometna reprezentacija Armenije danas je u Jerevanu pobijedila selekciju Bosne i Hercegovine sa 4:2 i tako ostala u utrci za direktni plasman na Europsko prvenstvo. Naši su već na samom početku susreta imali sjajnu prilku, kada se Edin Džeko izborio za lijepu poziciju. Odlično je pucao, ali je lopta pogodila stativu.

Susret je obilježila naša katastrofalna igra u odbrani, što je kumovalo teškom porazu.

Bh. selekcija se u više navrata vračala u utakmicu, ali je u dobroj mjeri utakmicu presudila činjenica da francuski sudija nije svirao očit start nad kapitenom Edinom Džekom u 16-ercu Armenije.

Selektor Robert Prosinečki podnio je ostavku pod utiskom katastrofalnog poraza u Armeniji.

Mladenka, oprosti nam - Ponedjeljak, 9. septembar

Rudari rudnika koji pripadaju koncernu Elektroprivrede BiH najavili su protestiraet ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Interesiranje za dolazak izrazio je veliki broj komorata, a njihov broj bit će utvrđen tokom dana.

Takav stav zauzeli su nakon što na današnjem sastanku u Vladi FBiH, prema njihovom mišljenju, nije pronađeno zadovoljavajuće rješenje za nezavidnu situaciju u kojoj su se našli rudnici Zenica i Breza. 

U domaćoj i međunarodnoj javnosti i u ponedjeljak se analizirala Povorka ponosa.

"Čestitamo Organizacionom odboru, učesnicima Povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj prvoj Povorci ponosa u BiH ", saopćili su predstavnici 17 ambasada akreditiranih u Bosni i Hercegovini.

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, na svom Facebook profilu oglasio se , također, nakon što je održana Povorku ponosa.

U ponedjeljak se navršila 26. godišnjica stradanja Hrvata u mjestu Grabovica između Mostara i Jablanice.

Zločin u Grabovici dogodio se u noći s 8. na 9. septembar 1993. godine. U vojnoj akciji "Neretva 93" pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila, među kojima je najmlađa Mladenka Zadro imala samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina.

Portal Radiosarajevo.ba je objavio osvrt povodom godišnjice užasnog stradanja grabovačkih Hrvata.

Prijedlog zakona koji bi primorao britanskog premijera Borisa Johnsona da zatraži odlaganje Brexita ukoliko ne bude sporazuma, a koji je zakazan za 31. oktobar, postao je zakon uz odobrenje britanske kraljice Elizabete II.

Muslimani su u ponedjeljak obilježavali Dan ašure, sjećanje na Božije vjerovjesnike, važne historijske datume.

U muslimanskim porodicama danas se pravi ašura

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure, sjećanje na Božije vjerovjesnike, važne historijske datume. Ovo je prilika kada se muslimani u svijetu sjećaju teških trenutaka koje su vjerovjesnici imali tokom svog života, ali i milosti Uzvišenog Boga koji im je pomagao u najtežim trenucima širenja Božije riječi. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda je da se posti 9.

U dubinama jedne od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka godinama se skrivao "bosanski ekskalibur". Naša Semra Hodžić donijela je zapis o tome.

Slavni srbijanski reper Dalibor Andonov, poznatiji pod imenom Gru, poginuo je kod Nautičkog kluba "Zemun"nakon što je prilikom vožnje paraglajdera upao u vodu.

Tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je produženje pritvora za Benedija Đukanovića osumnjičenog za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića.

Portal Radiosarajevo.ba prvi je nagovijestio mogućnost da Robert Prosinečki ostane selektor bh. reprezentacije.

 

Debakl Zmajeva u Armeniji (2:4) udaljio je nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine od direktnog plasmana na Europsko prvenstvo 2020. godine. Gotovo je izvjesno da će puleni Roberta Prosinečkog plasman na Europsko prvenstvo tražiti kroz baraž Lige nacija.

Srbijanska košarkaška legenda Vlade Divac ovog vikenda postao je član Kuće slavnih. Na svečanoj ceremoniji u Springfieldu bio je i legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa.

On je dan nakon toga s fanovima na Instagramu podijelio njihovu zajedničku fotografiju i stavio status koji je oduševio sve u regiji.

Rudarski bunt - Utorak, 10. septembar

Predsjednik SAD-a Donald Trump dao je u otkaz savjetniku za nacionalnu sigurnost Johnu Boltonu.

"Obavijestio sam Johna Boltona sinoć da nam njegove usluge nisu više potrebne u Bijeloj kući", kaže Trump

Više od 600 rudara okupilo se u utorak ispred Vlade Federacije BiH. Sindikat radnika rudnika FBiH zahtjevao je da premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić prime njihove predstavnike.

Nakon povika "lopovi, lopovi...", odgovorni iz Sindikata radnika rudnika FBiH obratili su se prisutnim novinarima.

Poslije sastanka s predstavnicima rudara ministar Nermin Džindić, Bajazit Jašarević direktor Elektroprivrede BiH i predstavnik rudara Sinan Husić obratili su se javnosti u vezi s ovim gorućim pitanjem.

Dva rudara iz Stare jame i jedan iz Stranjana prevezeni su u utorak navečer u Kantonalnu bolnicu Zenica, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Zajedno sa njihovim kolegom koji je nešto ranije prebačen u bolnicu, kako je javila reporterka N1, ukupno su četiri rudara osjetila posljedice štrajka glađu.

Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, objavio je novu analizu na svom blogu o održanoj bh. Povorci ponosa u Sarajevu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je boraveći u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske učestvovao na komemoraciji pokojnom časnom zastupniku lordu Jeremyu Johnu Durhamu Ashdownu od Nortona pod Hamdonom.

Muftijstva u Bosni i Hercegovini dostavila su nadležnim organima u Islamskoj zajednici u BiH svoje kandidature za reisu-l-ulemu IZBiH. 

Kako smo prvi objavili, najviše kandidatura imao je aktuelni reis Kavazović, te Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme, Salem ef. Dedović, mostarski muftija, te Muamer ef. Zukorlić, bivši sandžački muftija.

Nakon dva mjeseca zasjedao je Zastupnički dom Federalnog parlamenta. I parlamentarci su raspravljali o rudarima i njihovim problemima. Donesene su i druge važne odluke.

Četvrta aviobomba pronađena je, također, na lokaciji kod RTV doma u Sarajevu.

Mještani mjesta Orahovica kod Zenice prijavili su MUP- ZDK incident u kojem ih je pijani muškarac inicijala E. V. (45) isprovocirao nakon čega je patrola MUP-a upućena na tu lokaciju.

U Novom Sadu je ubijen Crnogorac Željko Bulatović (55). On je upucan ispred zgrade Ulici Braće Dronjak u kojoj je živio.

Poznati su ubrzo bili i razlozi likvidacije.

Kao primjerom uspjeha u Bosni i Hercegovini vrlo često se ističe Goražde. Predstavlja se kao gradom koji je poželjan za život. Prije svega to znači mogućnost lakog i sigurnog zaposlenja. Ali, postoje oni koji ukazuju da život u gradu na Drini nije tako idiličan. Upozoravaju da je mnogo problema u "goraždanskom čudu".

Brz način života, brza hrana, stres, zagađenost, posljedice rata, sve to ostavlja trag na zdravlju stanovnika Bosne i Hercegovine ali i drugih zemalja regije.

Ovo, uz ostalo, tvrdi ih Dragan Jovanov iz Sjeverne Makedonije, doktor nauka iz oblasti fitomedicine, koji je boravio u Sarajevu.

U Sarajevu je završen Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest. Najbolje predstave su nagrađene.

Predstava Centra za kulturu Zavidovići Ifigenija je osvojila Grand Prix. Tim povodom smo razgovarali sa Eminom Omerović.

Istraživali smo zašto su za 60 posto umanjena budžetska sredstva za MESS, najdugovječniji festival u BiH i ove godine obilježit će prve jesenske dane u Sarajevu.

Amel Tuka osvojio ponovo je obradovao Bosance i Hercegovce i osvojio prvo mjesto u utrci na 800 metara na atletskom duelu između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država u Minsku (Bjelorusija).

Robert Prosinečki promijenio je raniju odluku o ostavci, te ostaje na klupi nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Prosinečki je dobio jednoglasnu podršku Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, nakon čega je ipak odlučio da povuče ostavku i ostane na mjestu selektora.

Dan kada je otišao Tula - Srijeda, 11. septembar

 Amerikanci su u srijedu obilježili godišnjicu najpoznatijeg terorističkog napada u historiji, onog na Svjetski trgovački centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu, koji su otetim putničkim avionima izvršili pripadnici Al-Qaide.

Ovaj datum je svake godine posvećen sjećanju na tragediju 11. septembra 2001. godine koja je potresla ne samo SAD već i ostatak svijeta.

Historičari se slažu da je teroristički napad na SAD promijenio tok historije i da svijet nakon 11. septembra nije isti.

Prisjetili smo se čuvene fotografije Čovjeka u padu. Ona će ostati zabilježena u historiji kao najeklatantniji pokazatelj ljudske nemoći pred bezumljem terorizma.

Čovjek koji pada u sigurnu smrt: Misterija fotografije tragičnog dana

Datum 11.septembar obilježio je jedan od najgorih terorističkih napada u ljudskoj historiji: napad avionima na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku u kojima je živote izgubilo više od 3.000 ljudi. Sjećanje na 11. septembar: Potresni snimak posljednjeg javljanja Sva djela o tom danu obilježile su fotografije aviona, tornjeva i ruševina.

Jedan bizaran detalj. Epizoda slabo gledane serije 'Lone Gunmen', u kojoj urotnici daljinskim navode Boeing na njujorške 'Blizance,' na HRT-u je emitirana 9. septembra 2001. godine, samo 48 sati poslije, avioni su udarili u 'Blizance'.

Uspješno je okončan sastanak između direktora RMU Zenica Nevzeta Vrškića i direktora JP Elektroprivreda BiH Bajazita Jašarevića, potvrdio je Vrškić za Radiosarajevo.ba.

Dogovorene su aktivnosti na deblokadi računa RMU Zenica uslijed čega će biti ispoštovane obaveze prema zeničkim rudarima.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine govorio je za Radiosarajevo.ba tim povodom

Amir Bjelanović Tula, poznati sarajevski gitarista, kompozitor i tekstopisac, preminuo je u srijedu ujutro u Sarajevu u 57. godini, nakon duge i teške borbe s opakom bolešću.

Brojne javne ličnosti u BiH oprostile su se od poznatog muzičara.

Javne ličnosti se opraštaju od Tule: Zbogom, druže...

Bosnu i Hercegovinu jutros je potresla vijest o smrti poznatog sarajevskog gitariste, kompozitora i tekstopisca Amira Bjelanovića Tula. Preminuo poznati sarajevski muzičar Amir Bjelanović Tula Brojne javne ličnosti se na društvenim mrežama opraštaju od svog kolege i prijatelja. "Počivaj u miru dobri Tula.

Elvis J. Kurtović i Ahmed Burić na poseban način su uputili posljednje pozdrave Tuli.

Tulini prijatelji prisjetili su se, također, njegovih najduhovitijih izjava.

Ugledni analitičari iz regina Boško Jakšić iz Beograda i Željko Trkanjec iz Zagreba govorili su za Radiosarajevo.ba o ostavci američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona i posljedicama takvog zaokreta na Balkan.

Pripadnici Policijske stanice Travnik su u mjestu Putićevo kod Travnika zaustavili i kontrolisali Škodu Fabiju, kojom je upravljao T. A. (29), dok je na mjestu suvozača zatečen S. K. (24), obojica iz Travnika.

Tom prilikom kod suvozača je pronađen kanabis. Tokom kriminalističke obrade 24-godišnjak je izjavio da ima zasađene četiri stabljike indijske konoplje u mjestu Fazlići kod Travnika.

Porodica Filipović proživljava dramu. Ankica Jurilj (51), bivša spremačica Tarika i Lejle Filipović, optužila je poznatog hrvatskog glumca i TV voditelja za navodno seksualno napastovovanje.

Ove teške optužbe uglavnom su izazvale sumnju javnosti u motive Jurilj koja se suočila s optužbama za krađu imovine porodice Filipović. Navedene tvrdnje dodatno su kod sudija u ovom postupku izazvale  nevjericu jer su prijavljene tek sada.

Prenijeli smo apele za pomoć petogodišnje djevojčice Sajru Smajlović iz Zenice

 

Alexandria Drzazgowski iz mjesta Rochester u američkoj saveznoj državi Michigan, pokrenula je blog u kojem želi imati recepte za razna jela svih zemalja svijeta. Među njima su i ona iz naše zemlje.

Poznati su razlozi zbog kojih je Robert Prosinečki odustao od ostavke na dužnost selektora bh. reprezentacije.

Otkriven razlog zašto Prosinečki ostaje selektor Zmajeva

Hrvatski stručnjak je, podsjetimo, nakon poraza od Armenije (4:2) u Jerevanu podnio ostavku na mjesto selektora BiH i pritom konstatovao kako se više ne možemo plasirati na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije dodajući da on nije znao spremiti i motivirati ekipu, piše Scsport. Istu večer proveo je nekoliko sati u razgovoru sa predsjednikom Nogometnog saveza BiH Elvedinom Begićem.

Popularni Žuti je dao intervju našem uredniku Almiru Sokoloviću u kojem je govorio o svojoj ostavci i budućnosti reprezentacije.

Saznali smo i potencijalne reprezentacije koje bi mogle čekati BiH u baražu za odlazak na Europsko prvenstvo.

Navijači Željezničara dostojanstveno su reagirali i osudili marketinški promašaj svojeg klub s izdavanjem posebne edicije dresova s brojem 5, gdje se aludira na broj golova koji je tim s Grbavice postigao u komšijskom derbiju.

https://www.radiosarajevo.ba/sport/nogomet/navijaci-zelje-osudili-prodaju-dresova-sa-peticom-traze-hitno-povlacenje/350526

Reprezentativci Francuske su u Kini priredili veliko izenađenje i u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u košarci eliminisali selekciju Amerike, koju su savladali sa 89:79.

Sramota u Pazariću - Četvrtak, 12. septembar

Redžep Salić, direktor Zavoda Pazarić, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH šokirao je javnost govoreći o situaciji koju je zatekao u Zavodu, a gdje je na mjesto direktora došao prije četiri mjeseca. 

Salić je govorio za Radiosarajevo.ba.

Naša ekipa posjetila je Zavod u Pazariću gdje smo zabilježili šokantne prizore.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović među prvima je reagirala i najavila posjetu Zavodu u Pazariću.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Pragu sastanku premijera Višegradske grupe i zapadnog Balkana.

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Mostaru, utvrdila i po skraćenom postupku Parlamentu Federacije BiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca u posljednjem ratu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je na tvrdnje Milorada Dodika u vezi s izmjenama Daytonskog sporazuma o kojima je govorio Matthew Palmer specijalni izaslanik SAD-a za Balkan.

Službenici Federalne uprave policije (FUP) su sproveli akciju „Orka“ u kojoj je uhapšeno 13 osoba i pretreseno je više lokacija, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz FUP-a. Kako su kazali akcija „Orka“ rezultat je višemjesečna istraga.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, također, oglasilo se nakon velike akcije koju je provelo jučer, 11. septembra na području Sarajeva.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je prijedlog Odluke o davanju saglasnosti o potpisivanju ugovora o kupoprodaji dvije parcele sa pripadajućim objektima u svrhu izgradnje saobraćajnice I transverzale, dionice Kranjčevićeva – Bare – Hotonj, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH.

U ekskluzivnom intervjuu našem Almiru Sokoloviću o kontroverznim optužbama bivše spremačice govorio je poznati glumac i voditelj Tarik Filipović.

Sarajevo je u posljednjih sedam dana potresla informacija da su na gradilištu kod Alipašinog Mosta pronađeme aviobombe. Federalna uprava civilne zaštite je sve četiri pronađene bombe sigurno uklonila.

Podsjetili smo na činjenice o savezničkom bombardiranju Sarajeva 1944. godine iza kojeg su ostale ove bombe.

Sedmica pacova ostavila je aviobombe u Sarajevu

Sarajevo je u posljednjih sedam dana potresla informacija da su na gradilištu kod Alipašinog Mosta pronađeme aviobombe. Federalna uprava civilne zaštite je sve četiri pronađene bombe razoružala. Poznato kada će biti uništene četiri opasne aviobombe pronađene kod RTV doma Kako su hrabri demineri iz FUCZ-a jučer kazali, sve četiri bombe su iz Drugog svjetskog rata i to iz savezničkog bombardovanja ratnih ciljeva u septembru i novembru 1944.

U pulskoj Gradskoj palači mnogi su se zavjetovali na vječnu ljubav, a ovih dana u bračne vode zaplovile su i dvije mladenke - Annemarie Woodward i Verity Gamble.

Otkrili smo zanimljivu privatnu stranu agilnog britanskog ambasadora u BiH.

Srbija je ostvarila pobjedu protiv Sjedinjenih Američkih Država u razigravanju za plasman od petog do osmog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kini, iako su mnogi ovaj meč željeli vidjeti u finalu. Izabranici Aleksandra Đorđevića ostvarili su pobjedu od 94:89 i za peto mjesto igrat će protiv boljeg iz duela Poljska – Češka.

Jedna izjava našeg Edina Džeke postala je hit u Italiji.

Iako je još prije 10 godina završio karijeru, Sergej Barabrez je jedan od omiljenih bivših nogometaša reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Popularni Barba se povukao iz javnosti. Tek ponekad “osvane” neka njegova fotografija s poker stolova da nas podsjeti da je tu.

Spomenik fra Anđelu - Petak, 13. septembar

 Inspektori Federalne uprave policije ušli su u petak u prostorije Zavoda u Pazariću, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz FUP-a. Kako je za Radiosarajevo.ba kazao direktor Zavoda, Redžep Salić, inspektori su došli na njegov poziv koji je on uputio prije mjesec i po dana.

Napokon, reagirali su i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i resorno ministarstvo.

Komentirali smo dešavanja u Zavodu u Pazariću, a koja su izazvala dosta pažnje i reakcija javnosti.

U dvorištu Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" u Fojnici u petak popodne je svečano otkriven spomenik fra Anđelu Zvizdoviću, bosanskom fratru koji je na polju Milodraž, blizu Fojnice, u današnjoj općini Kiseljak i župi Brestovsko, 28. maja 1463. godine izašao pred sultana Mehmeda II El-Fatiha.

Sarajevska pop-rock škola ostala je bez jednog od najboljih gitarista.  Na sarajevskom mezarju Grlića Brdo, u petak je klanjana dženaza Amiru Bjelanoviću Tuli poznatom gitaristi, kompozitoru i tekstopiscu.  Brojni prijatelji, rodbina  i kolege ispratili su na vječni počinak cijenjenog muzičara

Sarajevo se oprašta od Tule: Dženaza Amiru Bjelanoviću

Sarajevska pop-rock škola ostala je bez jednog od najboljih gitarista. Na sarajevskom mezarju Grlića Brdo, klanjana je dženaza za Amira Bjelanovića Tulu, poznatog gitaristu, kompozitora i tekstopisca. Brojni prijatelji, rodbina i kolege ispratili su na vječni počinak cijenjenog muzičara.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je u petak Bosnu i Hercegovinu. Tom prilikom je najavio pomoć općini Drvar u iznosu od oko dva miliona KM za projekte od interesa za građane.

"Dat ćemo još koliko bude potrebno, da se razvijate...Srbija je uz vas", kazao je Vučić.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba o odnosima u BiH i na Balkanu govorio je predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose i politički analitičar dr. Dušan Janjić.

Prisjetili smo se druge godišnjice smrti dive bosanskohercegovačkog glumišta Nade Đurevske.

Na poligonu za uništenje bombi uspješno su uništene sve četiri aviobombe koje su pronađene na gradilištu novog tržnog centra u blizini RTV doma u Sarajevu.

Pripadnici Policijske uprave Banja Luka danas su na području ovog grada pronašli skelete dvije žene.

Policija je nakon prijave roditelja o pokušaju otmice djece u blizini dvije škole u Brčkom pojačala mjere sigurnosti i kontrole u blizini škola, potvrđeno je Srni u brčanskoj policiji.

Jedan muškarac izboden je nožem danas u 16.40 sati na terminalu na Ilidži.

Emir Spahić, nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, operiran je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Emir Spahić uspješno operisan na KCUS-u: Stigle prve informacije o oporavku

Emir Spahić, nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, operiran je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba . Emir Spahić imao saobraćajnu nesreću, traži se helikopter za prebacivanje u Sarajevo Helikopter Oružanih snaga BiH sa stadiona Koševo otišao po povrijeđenog Spahića „Emir je uspješno operiran.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine izrekla je kazne premijerligašima, a najteže su prošli Željezničar i Sarajevo.

Košarkaški Australije bili su na pragu nove senzacije na Svjetskom prvenstvu u Kini. Španija je, na koncu, opravdala ulogu favorita i ostvarila plasman u polufinale pobjedom od 95:88.

Definitivnu potvrdu da Bosna i Hercegovina ima jednog od najboljih košarkaških sudija na planeti dobili smo ove sedmice. Tuzlak Ademir Zurapović bio je jedan od arbitara u polufinalnom okršaju Argentine i Francuske (80:66).

Tuzlak dijelio pravdu u polufinalu Mundobasketa

Definitivnu potvrdu da Bosna i Hercegovina ima jednog od najboljih košarkaških sudija na planeti dobili smo ove sedmice.

U Sarajevu je danas obavljeno žrijebanje parova šesnaestine finala Kupa Bosne i Hercegovine. Donijeli smo zanimljive parove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije