Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

2
I. M.
Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Pogled na Sarajevo

Jedna od aktuelnih tema posljednjih godina je povećanje cijena stanova u Kantonu Sarajevo, a stambeno pitanje jedno je od najvažnijih u životu svake osobe. 

Prema Izvještaju o stanju tržišta nekretnina u Federaciji BiH za 2022. godinu, koji izrađuje Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, u toj godini je registrirano ukupno 24.156 kupoprodajnih ugovora, dok ostvarena vrijednost iz kupoprodajnih ugovora iznosi 1.905.725.397 KM... Na temelju podataka iz ugovora tri su dominantne kategorije nekretnina: građevinsko zemljište, stanovi i poljoprivredno zemljište. Po vrijednosti ugovora prevladavaju tržišta stanova, građevinskog zemljišta i poslovnih nekretnina.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba je provjerila kakva je situacija kada su u pitanju cijene zemljišta i kuća.  

Suljagić otkrio šta se sve mijenja nakon usvajanja Rezolucije, spremno je nekoliko dokumenata

Suljagić otkrio šta se sve mijenja nakon usvajanja Rezolucije, spremno je nekoliko dokumenata

Razgovarali smo sa direktorom agencije za nekretnine Locus Seadom Lukačem koji je za portal Radiosarajevo.ba rekao da je došlo do povećanja cijena zemljišta i kuća te šta možemo očekivati u budućnosti. 

Lukač je istakao da je mnogo teže odrediti prosječnu cijenu kuća ili zemljišta s obzirom na to da je jako puno faktora koji utječu na istu. 

Prosječna cijena stana na sekundarnom tržištu (stara gradnja) u Federaciji BiH iznosi 2.015 KM/m2. Najveći obim prometa stanova u 2022. registriran je u Novom Gradu Sarajevo, Novom Sarajevu, Centru Sarajevo, Mostaru, Ilidži, Tuzli i Zenici; prosječna cijena stana veća je za 14% u odnosu na 2021. godinu.

"Imate poljoprivredno zemljište i zemljište za izgradnju zgrada. U većini slučajeva cijena zemljišta zavisi od mogućnosti gradnje. Zemljište na površini 1.000 kvadrata može koštati manje od zemljišta na površini 500 kvadrata ako se na onom većem ne može praviti kuća ili zgrada. Što se tiče zemljišta cijena značajno varira, ali najviše zavisi od regulacionog plana i mogućnosti gradnje", rekao je Lukač.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Provjerimo li cijene na popularnim oglasnicima, vidjet ćemo da je kategorija građevinskog zemljišta najpopularnija i cijene su uglavnom kreću 'na uvid'. Ono što znamo prema gore navedenom Izvještaju jeste da prosječna cijena po korisnoj površini iznosi 710 KM/m2, prosječna površina objekta sa zemljištem iznosi 965 m2, prosječna cijena po površini objekta sa zemljištem iznosi 188 KM/m2 te prosječna cijena objekta sa zemljištem iznosi 87.570 KM.

Sead Lukač je naglasio da cijene nekretnina jesu "otišle gore", ali, iako su cijene kuća značajno povećane, ne prate povećanje cijena stanova.

"U narednom periodu izvjesno je dalje povećanje cijena, to jeste nastavak trenda rasta, pogotovo cijena zemljišta jer je jako malo zemljišta na atraktivnim lokacijama na kojima se može graditi. Stoga vjerujem da će cijene nekretnina ovog tipa rasti", istakao je Lukač.

Najviša ostvarena cijena kuće u Federaciji BiH prometovana u 2022. godini je na području Općine Novo Sarajevo i njena ukupna cijena je iznosila 825.360 KM sa korisnom površinom od 500 m2 i ukupnom površinom parcele 1073 m2.

Direktor agencije je pojasnio da se cijene kuća ne mogu procijeniti kako bi se napravio prosjek jer nije ista cijena kuće koja ima 300 kvadrata zemljišta i koja ima 500 kvadrata zemljišta.

"Obično kuće kod nas nisu u A zoni, nego su u prigradskim naseljima koji su, recimo u starom dijelu u padinskom dijelu, to jeste u strani. To je vrlo opširno jer u istoj ulici imate tri kuće s potpuno različitim cijenama. Na cijenu utječe i pristup, pogotovo u starom gradu gdje je uzak pristup, a nekad nema ni pristup za automobil, oblika same parcele i tako dalje", kazao je. 

Ali, kada bismo uzeli grubi presjek, za blizu 200.000 maraka, kako je pojasnio Lukač, može se naći kuća u prigradskom naselju. Na ovom primjeru se može najbolje prikazati i rast cijena jer prethodnih godina za ovaj novac mogla se kupiti kuća na dosta atraktivnijoj lokaciji. 

Kolika je minimalna kirija za stan: Evo kako se trenutno kreću cijene nekretnina u Sarajevu

Kolika je minimalna kirija za stan: Evo kako se trenutno kreću cijene nekretnina u Sarajevu

Na pitanje o tome da li trebamo očekivati dalji rast cijena, Lukač je kazao da je on vrlo izvjestan.

Tokom 2022. godine najskuplji prometovani poslovni prostor - lokal koštao je 9.935 KM/m2 u Općini Centar Sarajevo, a poslovni prostor – kancelarija 8.047 KM/m2 u Općini Novo Sarajevo. Što se tiče garaža, najskuplje je garaža ili garažno mjesto u zgradi iznosi 3.352 KM/m2 na području Općine Centar Sarajevo. Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta na nivou Federacije BiH iznosi 2,69 KM/m2.

"Ukoliko ne dođe do sistematskog poremećaja, vrlo vjerovatno da će se trend rasta cijena nastaviti", odgovorio je Lukač.

Direktor agencije je pojasnio da će i cijene industrijskog zemljišta rasti te da one ovise od privredne aktivnosti.

"Ako se privreda nastavlja razvijati ovim tempom, doći će vjerovatno do još većeg povećanja cijena zemljišta", podvukao je Lukač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije