BiH / Ljetna škola Mirovne akademije: Otpor nacionalizmu i populizmu

27. 07. 2020. u 22:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dvadesetak učesnika i učesnica iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta od danas putem Zoom online platforme pohađaju ljetnu školu u čijem fokusu je otpor nacionalizmu i populizmu kroz primjere iz BiH.

Ovu ljetnu školu organizira Mirovna akademija, nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu u saradnji sa Manchester Univerzitetom iz Velike Britanije. 

"Nema sumnje kako su nacionalizam i posebno krajnje desni populizam globalne pojave u porastu. Činjenica je kako desničarski populizam posjeduje ogroman potencijal i moć da polarizira društvo, te je obično viđen kao prijetnja liberalnom društvenom poretku i političkoj toleranciji. Uprkos oživljavanju nacionalizama i populizma devedesetih godina prošlog stoljeća, te prisutnim podjelama u toku i nakon ratova u BiH i regiji, u BiH je ipak evidentan, često nevidjiv, ali ipak kontinuirani otpor nacionalističkim i populističkim programima", saopćili su organizatori.. 

Modalitete otpora nacionalizmima i populizmu, karakteristične za BiH, izučavat će tokom ove ljetne škole studenti/ce, aktivisti/ce, istraživači/ce i novinari/ke iz BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Indije, Zambije, Kenije, Konga i Lesothoa, koji rade u oblastima izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću i zaštite ljudskih prava. 

Ova jedinstvena ljetna škola koja će trajati do 28. augusta ove godine podijeljena je u 6 različitih modula. Predavači/ce su Valida Repovac Nikšić (Univerzitet u Sarajevu), Zlatiborka Popov Momčinović (Univerzitet u Istočnom Sarajevu), Jasmin Ramović (Univerzitet u Manchesteru), Randall Puljek-Shank (Burch Univerzitet) i Nejra Nuna Čengić (Univerzitet u Manchesteru).  

Organizaciju ove ljetne škole finansijski je podržao Evropski konzorcij za politička istraživanja/European Consortium for Political Research (ECPR). 

Organizator ove ljetne škole, Mirovna akademija već više od 12 godina nastoji povezivati akademske koncepte u oblasti izgradnje mira sa aktivističkim praksama i tako doprinijeti stvaranju dugotrajnog i održivog mira u BiH.

Više informacija o Mirovnoj akademiji dostupno je na web stranici www.mirovna-akademija.org.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA