Lijepo je bilo u Sarajevu, do viđenja u Calgaryju: Prije 40 godina spustili smo olimpijsku zavjesu

1
Radiosarajevo.ba
Lijepo je bilo u Sarajevu, do viđenja u Calgaryju: Prije 40 godina spustili smo olimpijsku zavjesu
Foto: EPA-EFE / Sarajevo je prije 40 godina zatvorilo Olimpijadu

Sarajevo je posljednji olimpijski pozdrav sportskom svijetu uputilo na današnji dan prije tačno 40 godina. Desilo se to, dakle, 19. februara 1984, kada su zatvorene XIV Zimske olimpijske igre.

Bile su to dotad najbolje organizirane Olimpijske igre svih vremena, a Sarajevo je tih dana bilo u centru pažnje svjetskih medija.

Igre su među učesnicima, a i među gledateljima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu - prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama.

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

Pismo jednog roditelja iz Sarajeva: Da li iko razmišlja kako štrajkovi nastavnika utječu na djecu?

Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo "Volimo Jureka, više od bureka".

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili učesnici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju u plesu.

Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. vijeka.  

Tog 19. februara na ceremoniji zatvaranja tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji.

"Doviđenja, drago Sarajevo", bile su riječi Juana Antonia Samarana kojima je pozdravio svoje drage Sarajlije, a još dugo, dugo, ulicama Jugoslavije odjekivalo je:

"Lijepo je bilo u Sarajevu, doviđenja u Calgaryju..."

Inače, Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, je odabrao Sarajevo za organizatora XIV zimskih olimpijskih igara. U konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Göteborg. U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organizovanih igara, kao rezultat imaju izgrađene saobraćajnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski liftovi...

Sarajevo je postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja. XIV zimske olimpijske igre bile su održane od 8. do 19. februara.  U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika (preko 2500). Sarajevo je otvorilo vrata i poželilo dobrodošlicu svima!

Otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60 000 Sarajlija na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić.

I danas, Olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije