Pistoletto, Warhol, Mujezinović...: Galerija Paleta i izložba "Olimpijske igre u Sarajevu"

0
Radiosarajevo.ba
Pistoletto, Warhol, Mujezinović...: Galerija Paleta i izložba "Olimpijske igre u Sarajevu"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba povodom obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84

U sarajevskoj Galeriji Paleta postavljena je izložba grafika i plakata "Olimpijske igre u Sarajevu" povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Izložba oživljava duh prošlog vremena i evocira lijepe uspomene na ovaj najznačajniji sportski događaj u bivšoj Jugoslaviji.

Iz fundusa galerije Paleta izloženo je 20 radova domaćih i svjetski poznatih umjetnika, a izložba je prilika da svi zainteresovani vide zanimljiva kreativna rješenja koja potpisuju Dževad Hozo, Milivoje Unković, Radmila Jovandić, Jean-Michel Folon, Jiri Kolar, Kyu-Baik Hwang, Friedensreich Hundertwasser i Michelangelo Pistoletto.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

U sarajevskoj galeriji izloženi su i olimpijski plakati Ismara Mujezinovića, riječ je o seriji plakata koje je uradio naš umjetnik, a koji su i danas uz Vučka i olimpijski znak sinonim Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Osim toga, tu je i plakat naziva 'Speed Skater' Andy Warhola.

"Pozvan da sudjeluje u seriji postera vodećih internacionalnih umjetnika pod nazivom 'Umjetnost i sport' za XIV Zimske Olimpijske igre u Sarajevo 1984. godine, vođa Pop Art pokreta nacrtao je natjecatelja u brzom klizanju slaganjem superpozicije dvije fotografije, kako bi izrazio kretanje sportaša. Tako je nastao i ovaj fenomenalni plakat kao veza izvanrednog svjetskog umjetničkog imena i tadašnjeg jugoslovenskog društvenog sustava", zapisao je na portalu Radiosarajevo.ba umjetnik Andrej Đerković.

Izložba se može pogledati do 19. februara na adresi Hamdije Kreševljakovića 13.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije