Latinka Perović o Srbiji: To je hajdučko društvo, taj mentalitet se zadržao

5
Radiosarajevo.ba
Latinka Perović o Srbiji: To je hajdučko društvo, taj mentalitet se zadržao
Foto: Ins.ba / Latinka Perović

Latinka Perović, ugledna srbijanska historičarka, bivša visoka funkcionerka SFR Jugoslavije, koju su ponekad nazivali i "majkom druge Srbije", žena koja je cijeli život posvetila borbi protiv fašizma i promociji univerzalnih ljudskih vrijednosti gostovala je u emisiji “Crveni karton” kod Svetislava Basare, također, poznatog književnika.

Basara i Latinka su kroz razgovor pretresli političke događaje u Srbiji tokom posljednjeg stoljeća. Bavili su se temama kao što su Kraljevina Jugoslavija, Tito, Ranković, Milovan Đilas, Dobrica Ćosić, njihovim odnosima, postupcima i posljedicama.

Latinka je podsjetila na ideje srpskih liberala, a komentirala je i događaje iz savremene historije, ističući da je Zoran Đinđić bio pametniji i humaniji nego što je sebe predstavljao.

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Odgovarajući na pitanja o upornom otporu srpskih masa prema liberalizaciji i modernizaciji, Perović je, uz ostalo, kazala:

„To je hajdučko društvo, jedan mentalitet da brzo steknete otimačinom, nasiljem , ubistvom, strašnim zločinima od onoga ko nešto više ima od vas. To je jedno društvo, hijerarhija hajdučka, to jedna mreža, sistem… koji traje do danas“, rekla je Perović.

Istakla je kako smatra da se taj „mentalitet zadržao“.

„Ja uvijek kažem, znate, hajduci su stavili leptir mašnu, obukli su vojne uniforme, svešteničku odjeću, ali su ostali nasilni, arogantni, osioni… To je ratnički društvo. Pitanje slobode je bilo uvijek pitanje slobode od drugoga, a ne slobode za sebe, slobode unutar države…“, kazala je Perović.

Iako se, kako kaže, nastojalo dokazivati da u politici i društvu nije bilo alternative toj poziciji, ona je naglasila kako je dokazivala da je „uvijek postojala alternativa“, te objašnjavala zašto se nije krenulo u tom pravcu.
Kritički sagledavajući srbijansko društvo, Perović upozorava:

„Ponašamo se kao da smo na periferiji svijeta”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije