Larisa Redžepagić Gavran: Znanošću protiv koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Larisa Redžepagić Gavran: Znanošću protiv koronavirusa
Screenshot / Online sastanak Splitske inicijative

Ovih dana održan je prvi online sastanak liječnika porodične medicine iz regije.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila prof.dr. Larisa Redžepagić Gavran, sastanak je okupio skoro sve profesore na katedrama obiteljske medicine Medicinskih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije.

Domaćin i organizator ovog sastanka bio je uvaženi profesor, osnivač, šef katedre obiteljske medicine i dekan Medicinskog fakulteta u Ljubljani Igor Švab, koji je bio predsjednik Europskog društva porodične medicine (Wonca Europe) od 2004. do 2010. godine.

Ovo virtualno okupljanje upriličeno je 24. aprila, na isti datum kada je u Mostaru trebao da se održi skup u istom sastavu. 

"Podijelili smo stavove da je ovo jedan od budućih modela rada ne samo nas kao predavača nego i kao ljekara u radu sa pacijentima, tipa telemedicine na koju se svi trebamo pripremiti i obučiti. Naravno da se otvara prostor  i potreba za edukaciju i sticanja znanja iz ove vrste pismenosti  i kod naših pacijenata. Instaliranje ovog načina održavanja sastanaka nije besplatan ali nije ni preskup model rada u novonastalim okolnostima", tvrdi Redžepagić Gavran. 

Projekat “Splitska inicijativa” nastao je prije devet godina s ciljem razmjene iskustava o primjeni novih modela obrazovanja, koji se do sada zasnovao na bolonjskom studiju i drugim vrstama preddiplomskog obrazovanja. Kolege okupljene oko ove inicijative  razmjenjivale su ideja za poboljšanje teorije i prakse u okviru obiteljske medicine kao akademske i znanstvene discipline.

"Bili smo izuzetno sretni i počastvovani što smo bili domaćini ovakvog jednog znanstvenog skupa koji je održan u Sarajevu 2017. godine. Unatoč blokadi izravnih kontakata u doba pandemije COVID-19, grupa „Splitska inicijativa“ sastavljena od predstavnika skoro svih katedri obiteljske medicine bivše Jugoslaviji našla je načina da se izbori za znanje studenata, unapređuje nove modele učenja i ispitivanja studenata te pomaže nastavnicima da se prilagode na nove uvjete izvedbe nastave i ispitivanja studenata putem webinara i novih aplikacija.

Bilo je jako dobro prilika za naučiti nešto novo ali i zadovoljstvo vidjeti se sa dragim i uvaženim kolegama i profesorima sa kojima ove godine nećemo moći da se vidimo izravno na kongresima u regiji i Europi. Kao što bi rekao Seneka „Podučavajući druge, učimo i sami“, zaključila je Redžepagić Gavran, sa katedre za obiteljsku medicinu, Medicinskog fakulteta u Zenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije