KS: Pregledi zbog ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva

1
Fena
KS: Pregledi zbog ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ministar zdravstva KS Haris Vranić

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić danas je potpisao ugovore s tri javne i četiri privatne zdravstvene ustanove koje će vršiti preventivne preglede u okviru pilot projekta „Rano otkrivanje raka dojke, grlića maternice i kolorektalnog Ca“ u zdravstvenom sistemu KS.

Te zdravstvene ustanove ispunile su kriterije Javnog poziva za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imale su sve registrirane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS.

Sa ministrom Vranićem ugovore su potpisali predstavnici Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, Zavoda za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, te poliklinika SaNaSa, Al-Tawil, Atrium i Agram.

Potpisivanje tih ugovora ozvaničilo je i početak implementacije pilot projekta.

"Realizacijom ovog projekta očekuje se da će se pregledati po 4.000 zdravih žena i muškaraca s područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti", naveo je Vranić.

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će sprovedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića maternice i raka debelog crijeva.

Sredstva za ovu namjenu planirana su u budžetu KS za 2022. godinu i iznose ukupno 750.000 KM, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije