Kruščica ponovo na udaru investitora malih hidroelektrana!

3
Radiosarajevo.ba
Kruščica ponovo na udaru investitora malih hidroelektrana!
Foto: Privatni album / Hrabre žene Kruščice

Hrabre žene Kruščice već godinama ukazuju na netransparentnost i nezakonitost provedenih procedura i postupaka za izdavanje dozvola za gradnju Malih hidroelektrana na rijeci Kruščici.

Žene su svojim tijelima spriječile investitore da započnu izgradnju MHE tako što su u više navrata blokirale prolaz građevinskim strojevima na „mostu“ koji će postati simbol otpora običnog čovjeka pravnom nasilju zarad privatnih interesa.

U utorak, 5. oktobra, u Općini Vitez održat će se javna rasprava o izdavanju prethodne vodne saglasnosti za izgradnju malih hidroelektrana na rijeci Kruščici.

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Poziv na Javnu raspravu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti po zahtjevima investitora Genna i Higracon u postupku pribavljanja urbanističke saglasnosti, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, „podigao je na noge“ sve stanovnike Kruščice-Viteza, a posebno nas, hrabre žene Kruščice.

Većinski vlasnik kompanije Genaa je preko kompanije Balkan Broker Group Roland Hrkač, državljanin Hrvatske, i Nedžad Hurem iz Kruščice. Higracon je u vlasništvu Armina Hadžialića iz Sarajeva. 

U upravi kompanije Balkan Broker Group, prema registru portala akta.ba, su braća Roland i Alexander Hrkač. Alexander Hrkač je trgovac dionicama iz Osijeka, čija je kompanija Vrijednosnice 2006. godine izgubila dozvolu za trgovanje na Zagrebačkoj burzi, i koji je imao značajnu ulogu u privatizaciji Bosnalijeka.

Broševi hrabrosti za Žene Kruščice - undefined

Foto: Lejla Kusturica: Broševi hrabrosti za Žene Kruščice

„Presudama Kantonalnog suda Novi Travnik koje su poznate i ministarstvu i investitorima poništene su sve dozvole vezana za gradnju MHE na rijeci Kruščici (okolišne dozvole, urbanističke suglasnosti i građevinske dozvole). U međuvremenu Ugovori i Anexi o koncesiji za gradnju MHE u Vitezu, koji je donesen još davne 2007.godine je istekao, tako da sve ove činjenice idu u prilog našem stavu i mišljenju da je bespredmetno pokretati novu proceduru oko izgradnje dvije MHE“, istakla je Mika Tibold.

„Javnost i stanovnici Kruščice neće dozvoliti nikakve aktivnosti kojima bi se ugrozio opstanak naše rijeke. Svaki budući pokušaj kantonalnih vlasti i resornih ministarstava osuđen je na neuspjeh, jer prvo pravilo za izdavanje bilo kakvih dozvola je saglasnost i podrška lokalnog stanovništva, a to vi gospodo iz Ministarstva vrlo dobro znate, MI ne podržavamo izgradnju ovih centrala i valjda vam je to do sada bilo jasno“, zaključuje Tibold.

„Našu rijeku želimo sačuvati po svaku cijenu kao mjesto za odmor, rekreaciju, sport i kupanje, mjesto gdje će svaki stanovnik Kruščice i šire regije moći doći i uživati i koristiti vodu onako kako to propisuje Zakon o vodama FBiH. Puno je pitanja na koje mi nikada, pa ni sada, nemamo odgovore, navest ćemo neka: Ko ima prioritet korištenja vode? Lokalno stanovništvo koje treba imati pitku vodu u svojim domaćinstvima ili neki privatni investitor koji namjerava ubaciti pitku vodu u cijevi i ostaviti stanovništvo bez vode. Da li je iko ikada mjerio protok vode i odredio ekološki prihvatljiv protok? Da li su provođeni bilo kakvi istražni radovi i po kojoj metodologiji?, dodaje predsjednica Ekološkog društva Bistro i hrabra žena Kruščice, Amela Zukan.

„Zbog svega navedenog, naš stav je jasan – MI vodu ne damo i ne postoje uvjeti za ostvarivanja prava na vodu podnosioca zahtjeva, kao i način ostvarivanja tih prava“, zaključuje Zukan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije