Kruna Bosne: Pogledajte kako je bilo na Festivalu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi

2
Radiosarajevo.ba
Kruna Bosne: Pogledajte kako je bilo na Festivalu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi
Foto: Festival 'Kruna Bosne' / U Cazinu se BiH voli posebnim intenzitetom

Proteklog vikenda, Muzej bosanskog kraljevstva i Grad Cazin bili su domaćini Festivala srednjovjekovlja pod nazivom "Kruna Bosne". Ovaj događaj, održan od 25. do 27. jula 2024. godine, okupio je ljubitelje historije, arheologije i umjetnosti, pružajući bogat program kroz predavanja, promocije knjiga, izložbe i prezentacije čija zajednička tema je bila srednjovjekovna bosanska država.

"Ideje se rađaju, bilo da ih prezentujete masama ili samo jednoj osobi, one nastavljaju da žive i razvijaju se. Ideje koje već drugu godinu za redom prezentujemo u Cazinu na festivalu Kruna Bosne nalaze snagu i razvijaju se. Pitanje dana je kada će dobiti snagu da budu prihvaćene i kada će konkretno zaživjeti", samo je dio iz obraćanja voditelja Muzeja Bosanskog kraljevstva Adnana Hajrulahovića, s kojima je otvoren festival „Kruna Bosne“ u Cazinu.

Festival je započeo u četvrtak, 25. jula, otvaranjem prvog dijela izložbe "mediAEval" dr. Adisa Elias Fejzića u Tvrđavi Ostrožac u zgradi Muzeja bosanskog kraljevstva. Prvi dan obuhvatao je predavanja o prvom bosanskom kralju Tvrtku I i političkom životu srednjovjekovne Bosne koja su vodili dr. Dženan Dautović i dr. Adis Zilić, koji je poručio:

NYT tvrdi da zna kako će se Iran osvetiti Izraelu: Dva grada će biti posebno napadnuta

NYT tvrdi da zna kako će se Iran osvetiti Izraelu: Dva grada će biti posebno napadnuta

"Predavanje o političkom životu srednjovjekovne Bosne kompatibilno je s prethodnima o kralju Tvrtku. Prezentirao sam političku strukturu zemlje kroz prizmu jedine društvene kategorije koja je u srednjovjekovnoj epohi  upražnjavala politička prava, a to je plemstvo. Pažnju sam posvetio odnosu vladara i plemstva, instituciji sabora kroz koju je plemstvo artikulisalo interese, te na državni ustroj staleške monarhije. Prezentacija političkog razvoja Bosne te diskusija koja je uslijedila nakon predavanja kroz interakciju sa zainteresiranom publikom opravdavaju održavanje Festivala srednjovjekovlja u Cazinu."

"Ovogodišnji festival srednjovjekovlja u Cazinu je jako dobro organizirana manifestacija sa raznolikim sadržajem prilagođenim različitim dobnim i interesnim skupinama publike. Format jednosatnog predavanja se također pokazao kao jako iskoristiva opcija jer je publika bez problema ispratila dva takva predavanja zaredom, pa čak imala i dodatnih pitanja za izlagače", izjavio je dr. Dženan Dautović nakon predavanja "Prvi bosanski kralj Tvrtko I: preko mitova do povjesti".

U Cazinu se BiH voli posebnim intenzitetom
Foto: Festival 'Kruna Bosne': Adis Alias Fejzić

Drugi dan Festivala bio je posvećen arheološkim istraživanjima i antropologiji s predavanjima i radionicom bioarheologije mr. Samre Terzić. Istoga dana u Gradskoj vijećnici u Cazinu održana je promocija knjige Kasnosrednjovjekovna arheologija BiH u svjetlu (novih) arheoloških istraživanja autorica dr. Nine Čuljak i dr. Edite Vučić.

Dr. Edita Vučić u svom izlaganju govorila je o recentnim arheološkim istraživanjima kasnosrednjovjekovnih lokaliteta u Bosni i Hercegovini. Osvrnula se na probleme arheološke struke i neadekvatnu zaštitu arheoloških lokaliteta, te naglasila kako je neophodno uvesti promjene u obrazovnom procesu s ciljem očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Treći i zadnji dan Festivala posjetioci su mogli uživati u drugom dijelu izložbe "mediAEval" i promociji romana Arije, prvi djed bosanski autorice mr. Tahani Komarice, kao i predavanje o promjenama u bosanskom jeziku kroz historiju koju je vodila dr.prof. Indira Šabić. "mediAEval” je dvostruka izložba radova iz ciklusa posvećenog srednjovjekovnoj bosanskoj umjetnosti.  Jednu (od dvije postavke) pod istim imenom čine skulpture izložene unutar utvrde Ostrožac, dok su dvodimenzionalni radovi predstavljeni u prostoru Centra za kulturu i turizam u Cazinu. Adis Elias Fejzić kroz ovu selekciju radova predstavlja vlastiti umjetnički izraz kojim kroz različite formate oživljava onu umjetničku vrijednost koju je Marian Wenzel prepoznala kao "bosanski stil".

"Izvor umjetnosti je ideja koja se putem medija prevodi u u objektivno postojanje osjećaja i zamisli, te svaki konzument ima pravo na ličnu interpretaciju. Arije, prvi djed bosanski je historijski roman, koji iznosi ideju čistog monoteizma u sukobu sa političkim odlukama u teološkim pitanjima jednog davnog vremena, ali taj sukob živi i danas. To je ideja koja je nadživjela i Arija i sve rimske careve, i političke sisteme i obrazovne indoktrinacije i
vjerovatno će nadživjeti i nas", izjavila je Komarica nakon promocije knjige u Gradskoj vijećnici u Cazinu.

U Cazinu se BiH voli posebnim intenzitetom
Foto: Festival 'Kruna Bosne'

"Muzej bosanskoga kraljevstva i građani Cazina su dokaz da je još onih koji su voljni darivati svoje vrijeme, znanje i spoznaje drugima, bez računa, samo s ljubavlju. U mjestu svakolike prirodne i kulturne posebnosti, gdje se Bosna i Hercegovina voli posebnim intenzitetom, sada zasluženo okrunjenom festivalom, užitak je bio govoriti o jeziku i pritom naići na razborite sagovornike opterećene jedino moralnim i identitetskim preokupacijama u vezi s jezikom i oko njega", riječi su Indire Šabić.

Festival je bio izuzetna prilika za posjetioce da se povežu s bogatom historijom Bosne i Hercegovine i uživaju u raznovrsnom programu koji je obuhvatio sve aspekte srednjovjekovnog života. Cazin je ovog vikenda svakako obilježio jednu novu historijsku stranicu knjige koja se uveliko piše.

"Mi smo u cijeli projekat vezano za Muzej bosanskog kraljevstva u Cazinu krenuli s velikim entuzijazmom i vrlo ozbiljno i ta energija je s vremenom sve veća. I ovogodišnji Festival Kruna Bosne to potvrđuje, a sadržaji koje je ponudio su sasvim sigurno jedan poseban temelj za neke nove priče i projekte kroz koje učimo, utvrđujemo i potvrđujemo svoju historiju. Neizmjerno sam sretan što ovako značajne i vrijedne sadržaje plasiramo baš u Cazinu", izjavio je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević na festivalu Kruna Bosne.

Pored odličnih predavanja, stekla su se nova poznanstva, saradnje, a već sljedeće godine možemo očekivati promocije novih knjiga i stručnjaka iz oblasti historije koje će zajedno sa Muzejom bosanskog kraljevstva Cazin donijeti mnoštvo priča koje će se širiti Bosnom i Hercegovinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije