Krenula je nova sezona: Kupate se na vlastitu odgovornost, šta uraditi prilikom utapanja?

0
A. Kapo
Krenula je nova sezona: Kupate se na vlastitu odgovornost, šta uraditi prilikom utapanja?
Foto: ISS Mostar / Spasioci ISS Mostar

"Pronađeno tijelo u rijeci", "Utopio se mladić", "Tragedija na kupalištu", samo su neki od naslova koji svake godine nakon što krene ljetna sezona kupanja i drugih razonoda na vodi pune stupce crne hronike u Bosni i Hercegovini.

Ovaj problem nije zaobišao ni druge zemlje. Svake se godine u svijetu utopi najmanje 236.000 ljudi!

Utapanje je jedan od 10 vodećih uzroka smrti djece i mladih u dobi od jedne do 24 godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Javnost u Bosni i Hercegovini u relativno kratkom periodu već je bila svjedok tragedija, a posljednja se dogodila u nedavno na gradskoj plaži, odnosno rijeci Velika Usora kod Teslića, gdje se utopio V. V.

Samo se priča

"O ovom problemu se samo priča kada se nešto dogodi. Ništa se u biti planski i sistematski nije uradilo po ovom pitanju, kaže na početku za portal Radiosarajevo.ba Goran Mitrić, dugogodišnji instruktor spašavanjna na vodi i pod vodom Interventne spasilačke službe (ISS) Mostar.

Prema njegovim riječima, poražavajuća je činjenica da još uvijek ništa nije regulisano ni zakonski, čak i kada govorimo o takozvanim uređenim plažama i kupalištima. O "divljim" da i ne govorimo. Drugim riječima, u Bosni i Hercegovini kupate se - na vlastitu odgovornost!

Spasioci ISS Mostar

"U cijelom svijetu uređena kupališta imaju obavezu zakonsku da organizuju spasilačku službu i nije dozvoljeno kupanje bez spasilaca. Treba raditi na edukaciji omladine, pogotovo djece, jer najveći problem kod utapanja je - neznanje", naglašava Mitrić.

U našoj domovini bilo je i pomalo suludih slučajeva, jer čak i neplivači budu odvažni i ulaze u vodu, pa čak i brze rijeke, što vrlo često rezultira tragedijom.

Spasioci ISS Mostar

"Mi smo zemlja puna apsurda. Imamo neplivače koji ulaze u vodu, a onda imamo i bezbroj situacija u kojima neplivač pokušava da pomogne neplivaču pa onda često čujemo da su obojica potonuli. Imamo "more" takvih besmislenih situacija, ali mi smo, nažalost, takvo društvo i ne učimo ništa", priznaje Mitrić.

Na naše pitanje šta savjetuje građanima ukoliko se nađu u situaciju da vide kako se neko utapa, Mitrić je bio decidan. Na hrabre poteze - zaboravite!

Spasioci ISS Mostar

"Mi stalno govorimo i na treninzima spašavanja - zadnja opcija je da plivač ide na neplivača. Prije toga treba iskoristiti sve moguće opcije - nešto mu dobaciti, nešto što pluta, zvati ga da pokuša prići obali, pokušati mu dodati granu ili neki drugi predmet, približit mu se s nekim plovilom... Dakle, zadnja opcija i meni kao spasiocu je da priđem nekom ko se utapa. Takva osoba vas ne vidi kao čovjeka već kao plutajući predmet koji će zgrabiti i sve će učiniti da ostane živa, a šta će biti sa onim koji ih pokušava spasiti, njima je nebitno!".

Kategorizacija tekućih voda

I sami plivači nekada nastradaju, jer podcijene vode, pogotovo "divlje" rijeke. Ipak, i kod plivača naš sagovornik ponovo ističe samo jednu stvar - neznanje!

"Postoji kategorizacija tekućih voda. Mi smo u Bosni i Hercegovini, tako da kažem, napravili "babarogu" od vode, a ona to u biti nije. Osnovni problem je - neznanje. Voda koja stoji, a to su su močvare, bazeni i mora, ona je bezopasna za plivače. Tekuća voda pravi probleme. Ljudi zamišljaju da ih je nešto povuklo, spominju potopljene objekte ili kuće... To su sve praznovjerja, a ustvari problem je neznanje. Treba krenuti od škole, djeci objasniti šta znači tekuća, a šta stajaća voda, ukazati na objektivne opasnosti koje se nalaze na vodi i pod vodom i onda bi bilo sve puno drugačije, kaže Mitrić i na kraju dodaje:

"Ovu priču pričamo već 20 godina i bojim se da ćemo još 20", zaključio je Mitrić.

Šta je utapanje i koji su savjeti?

Utapanje je vrsta gušenja uzrokovana uranjanjem usta i nosa u vodu.

Većina smrtonosnih utapanja događa se kada je osoba sama ili u situacijama kada drugi ili nisu svjesni situacije žrtve ili nisu u mogućnosti pomoći.

Šta stručnjaci savjetuju kada se neko utapa?

Odmah potražite pomoć od prisutnih osoba, nazovite hitne službe. Pobrinite se da područje bude dostupno za spasioca i hitnu službu. Izvadite utopljenika iz vode ako je u blizini, ali ako je daleko, ne plivajte do njih!

Stavite utopljenika na leđa na ravnu površinu. Pritom budite oprezni jer može biti bez svijesti ako je došlo do udarca glavom. Pokušajte dozvati utopljenika i protresti ramena kako biste provjerili reagira li.

Ako osoba ne reagira, provjerite njezino disanje. Ako osoba diše, stavite je u bočni položaj i zagrijte odjećom ili pokrivačima. Presvucite mokru odjeću dok čekate hitnu pomoć.

Ako osoba ne reagira i ne diše, pokrenite laičku reanimaciju do dolaska hitne službe ili povratka spontanog disanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije