Kozograd kod Fojnice: Uništeno posljednje prebivalište bosanske kraljice Katarine

J. Ć.
Kozograd kod Fojnice: Uništeno posljednje prebivalište bosanske kraljice Katarine

Kozograd ili Kozao je arheološko nalazište kod Fojnice koje se spominje 1434, 1444. i 1447. godine u dubrovačkim izvorima, iako je nastao mnogo ranije.

Bio je kraljevski grad u kojem je povremeno stolovao kralj Tomaš. Po Luccariju, 1463. godine iz Kozograda je pobjegla u Dubrovnik bosanska kraljica Katarina. Turci su ga osvojili 1463. godine.

Kozao je bio utvrđeni grad podgrađa Fojnice, značajnog rudarskog i trgovačkog mjesta. Nalazio se na jako strmoj stijeni na nadmorskoj visini od 1431 m, zaštićen u sedlu brijega, sa dva duboka jarka, navodi historičar Husref Redžić.

kozograd_fojnica_KONS10.JPG - undefinedKONS: Kozograd nadomak Fojnice

Prema ostacima utvrđenog grada nije moguće izgraditi tačniju idealnu restituciju. Utvrda se sastojala od dvije kule i obora.

Od istočnog vrha trougaonog obora spuštao se samostalni bedem sve do podgrađa. Građen je od lomljenog, a ponegdje i od obrađenog kamena. Ostaci Kozograda i naselja pod njim vide se i danas s južne strane Fojnice.

Danas je ovo arheološko nalazište potpuno devastirano i ni čemu ne služi, potvrdio je to za Radiosarajevo.ba fra Janko Ljubos.

„Iako je veoma važno neprocjenjivo historijsko blago, u Kozogradu nikada nisu vršeni sistematski istraživački ili konzervatorsko-restauratorski radovi, osim podatka o slučajnom nalazu od jula 1972. godine o pronalasku fragmenta kamene plastične dekoracije gotičkog karaktera“, naveli su iz Komisije za Radiosarajevo.ba.

kozograd_fojnica_KONS05.JPG - undefinedKONS: Kozograd nadomak Fojnice

Zemljište na kojem se nalazi ovo arheološko područje pripada Franjevačkom samostanu, prema Ljubosovim riječima, Jugoslavija je koristila tu šumu i zemlju, a kada je došlo u njihovu nadležnost, na tom zemljištu nije bilo više ničega osim arheoloških ostataka. Zidine se više i ne naziru.

Iz Kantonalnog zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Srednjobosanskog kantona ranije su nam kazali kako nemaju službi u Općini koja pazi na ovaj grad, ali kako su fratri iz Franjevačkog samostana u Fojnici obilazili ovaj lokalitet, čistili ga i čuvali, koliko su mogli, od daljnjeg oštećenja.

Prije tridesetak godina u  središtu Kozograda izgrađen komunikacijski primopredajnik, a u njegovoj blizini nalazi se i skijalište - Fratarske staje.

kozograd_fojnica_KONS03.JPG - undefinedKONS: Kozograd nadomak Fojnice

Da je lokalna ili državna vlast razmišljala o turizmu, a svakako da bi ovaj lokalitet imao značajan turistički potencijal, danas bismo mogli imati organizirane turističke ture s ovog skijališta ili iz same Fojnice u Kozograd, posljednje bosansko prebivalište kraljice Katarine i nekadašnju službu bosanskog kraljevstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije