ASU / Prijatelji i kolege oprostili se od sjajne glumice: Održana komemoracija Sanji Burić

18. 09. 2021. u 13:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bosanskohercegovačka glumica Sanja Burić, preminula je u utorak, 14. septembra u Sarajevu u 48. godini.

Komemorativni skup se održao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, poštujući važeće epidemiološke mjere, uz obavezno nošenje zaštitne maske.

Broj mjesta je bio ograničen.

"Ljudskost, dobrota, mirnoća, radost i smijeh je ono po čemu ćemo svi pamtititi našu Sanju koja je svojim postojanjem i radom najveće ljudske vrline utkala u svoju radnu sredinu. Nesebično je izlazila u susret svima kojima je to bilo potrebno. Školujući se u Sarajevu i Parizu, svojim znanjem i zalaganje, dala je ogroman doprinos razvoju bh. teatra i kao glumica i kao suradnik za scenski pokret", rekao je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Srđan Vuletić naglasio je da je Akademija izgubila marljivu i predanu profesoricu, koja je predavala na predmetu Pokret.

"Studenti su znali da od tebe mogu dobiti iskren savjet, ali i iskrenu kritiku. Voljeli su te. Kao i sa studentima, i cijelu Akademiju kao instituciju si gurala naprijed, ukazujući na mogućnosti kako naša škola može da ide dalje, da bude bolja. Tvojim odlaskom Akademija je izgubila puno više nego što u ovom momentu možemo shvatiti i razumijeti. Ali prije svega, izgubili smo divnu osobu. Osobu na koju si se mogao osloniti. Divno ljudsko biće. Istinskog prijatelja", rekao je Vuletić.

Komemoracija Sanji Burić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komemoracija Sanji Burić

Sanja Burić je od početka svog rada na Akademiji kroz nastavni proces najbliže sarađivala sa profesoricom Jasnom Žalicom.

"Koja je to lafica bila. Odana ljudima i ideji ljudskosti. Vrijedna i principijelna do bola. Jaka, dostojanstvena i dobra ko hljeb", istakla je Žalica na komemoraciji na kojoj su se rodbina, prijatelji i brojni studenti Akademije scenskih umjetnosti oprostili od Sanje Burić.

Komemoracija Sanji Burić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komemoracija Sanji Burić

Ostvarila je brojne uloge u brojnim dramskim i filmskim ostvarenjima, te na kazališnim daskama u Narodnome pozorištu u Sarajevu, Kamernom teatru i Otvorenoj sceni Obala. Zapažene uloge imala je dramama i filmovima “Crna kronika”, “Grbavica”, “Dobro uštimani mrtvaci”, “Kod amidže Idriza”, “Na putu”, “Pun mjesec”.

Sahrana Sanje Burić će biti obavljena danas u 14.15 sati na gradskom groblju Vlakovo.

Komemoracija Sanji Burić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komemoracija Sanji Burić

Burić je, podsjetimo, rođena 10. marta 1973. godine u Sarajevu. Studirala je u Međunarodnoj teatarskoj školi Jaques Lecoq u Parizu, Cours Florentu u Parizu i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. 

Osim što je bila redovna profesorica na ASU, Burić će ostati zapamćena i po ulogama koje je ostvarila u brojnim televizijskim i filmskim ostvarenjima: Crna hronika, Grbavica, Dobro uštimani mrtvaci, Viza za budućnost, Kod amidže Idriza, Na putu, Teško je biti fin, Ljeto u zlatnoj dolini, Pun mjesec…

Ostvarila je značajne uloge i na teatarskim daskama, a djelovala je u Narodnom pozorištu Sarajevo, Kamernom teatru 55, na Otvorenoj sceni Obala (ASU), u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, Pozorištu mladih Sarajevo…


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA