Srebrenica / Komemoracija Hatidži Mehmedović: Čekajte nas na ahiretu, doći ćemo i mi

25. 07. 2018. u 11:13:00 A. S., F. Z.

Shares: 0

U prepunoj sali Kulturnog centra u Srebrenici danas je održana komemoraciji Hatidži Mehmedović Điđi, predsjednici Udruženja Majke Srebrenice, koja je preminula je u nedjelju navečer u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon duge i teške bolesti.

Mehmedović je preminula u 66. godini života, a ispraćaj i dženaza merhume obavit će se ispred Čaršijske džamije u Srebrenici danas u 12 sati.

U Centru su Emir Bektić, Hajra Ćatić, Munira Subašić, Abdulsamed Đozić, Emir Hadžihafizbegović..

Komemoracija je započela učenjem Fatihe i himnom naše zemlje, a predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković nije mogao skriti emocije kada je počelo odavanje počasti.

Hajra Ćatić, još jedna srebrenička Majka, u suzama je na početku poručila: "Obećavamo ti da ćemo nastaviti tragati za svakom koščicom naših sinova. Ti si to radila u ime svih nas. Neka ti je rahmet."

Potom se obratila i Munira Subašić:

"Hvala svima koji su došli, svi smo tužni, Hatidža se 23 godine borila za istinu i pravdu. Oni koji su počinili bol i genocid, neka očekuju kaznu. Neka nemaju mira, kao što i mi svaku noć legnemo s bolom. Draga naša Hatidža, nećemo stati... Čekajte nas na ahiretu, doći ćemo i mi."

Na komemoraciji je pročitano i pismo Nasera Orića u kojem je kazao:

"Juli je neizdrživ za sve Bošnjake. Izdržala si mnoge, ali ovaj nisi. Još kao maksuma u krilu si me ljuljala. Doživjeli smo genocid. UN je dozvolio da se ubije više od 8.000 ljudi, među njima i tvoji sinovi... Moj progon i odlazak u Haag sam lakše uz tebe preživio. Draga Hatidža, tvojim odlaskom naša borba neće prestati. Tvoj, Naser Orić."

Emir Hadžihafizbegović prisjetio se dana kada je snimao film van Bosne i Hercegovine i jedna od glumica pitala ga je o Srebrenici. Dao joj je, rekao je, zadatak da kada dođe kući proba zamisliti scenu da njena dva sina neko istrgne iz ruke i da ih ona nikada više ne vidi. 

"Pokušala je, ali dva dana nije nakon toga mogla snimati", dodao je on. Kazao je i da je nešto napisao, ali je na kraju odlučio da ipak ništa ne pročita, jer: "Ne želim patetiku. Niti političku propagandu."

"Više ima Bosne i Hercegovine u Hatidžinoj šamiji, nego kod pojedinaca u parlamentu. Njena šamija je zastava Bosne i Hercegovine. Ovo je skup tuge, ali i ponosa. Čuo sam da pitaju ko će je ukopati... Ukopat će je svi Bosanci, Hercegovci, Srbi, Katolici, Srebreničani, Žene u crnom iz Beograda, Parižani, Amerikanci", rekao je Hadžihafizbegović na kraju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA