Koldžo: Iza mojih riječi stoje djela, ja nisam neko ko daje lažna obećanja

0
E. Maslo
Koldžo: Iza mojih riječi stoje djela, ja nisam neko ko daje lažna obećanja

Dugogodišnji načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA) i na ovim lokalnim izborima kandidat je za ovu funkciju.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govorio je o najvećim problemima u ovoj općini, kako ih planira riješiti ako bude izabran za načelnika, o borbi protiv koronavirusa, zagađenju zraka, gužvi u saobraćaju, a poslao je i poruku glasačima. 

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi Općine u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Koldžo: Najveći problem je najprije nepostojanje Zakona o principima lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo koje bi jasno razgraničio nadležnosti jedinica lokalne samouprave u odnosu na druge nivoe vlasti, što vrlo često otežava situaciju pogotovo kada je u pitanju realizacija Strategije razvoja Općine.

Razgraničiti nadležnosti

Postoji niz i drugih problema poput saobraćaja u mirovanju, zatim nepostojanje dijela infrastrukturne mreže koja se pojavila u novim regulacionim planovima, a svakako je i čitav niz problema koji nažalost, nisu u nadležnosti Općine, ali nas uveliko pogađaju, a tu prije svega mislim na problem prevoza, problem zbrinjavanja otpada, problem zapošljavanja i slično.

Ovo su sve stvari za koje je, bez obzira što nisu naša nadležnost, Općina Novo Sarajevo u dosadašnjem periodu pokušavala uraditi nešto dobro kako bi stvari pokrenula u pozitivnom smjeru. 

Ono što u narednom periodu treba uraditi je prije svega, insistirati da se pod hitno donese Zakon o principima lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo, a najvažnije u tom Zakonu je da se jasno razgraniče nadležnosti i da se od strane Kantona uz provedene nadležnosti prenesu i određena finansijska sredstva koja su potrebna jedinicama lokalne samouprave za realizaciju tih programa. 

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa, šta nudite mladima, šta penzionerima?

Okosnica mog programa je moj dosadašnji rad, Strategija razvoja Općine Novo Sarajevo, kao i dostignuti nivo razvoja Općine u prethodnom periodu. Podsjetit ću da je ova Općina po svim anketama i statističkim pokazateljima  u ovih nekoliko godina u samom vrhu po kvalitetu života i ambijenta ugodnog življenja. Trudit ćemo se da taj rezultat opravdamo, a i  unaprijedimo. Moram naglasiti da je Strategija razvoja Općine donesena uz punu podršku, pomoć i saradnju naših građana, da je usvojena od stane Općinskog vijeća i da program koji sam objelodanio, a koji se zove „10 + 10“ sadrži upravo deset velikih programa i projekata koji su proistekli iz Strategije razvoja, dok drugih deset programa predstavljaju kontinuirane aktivnosti koje su već započete, a uglavnom imaju socijalni, kulturni i sportski karakter.

Nedžad Koldžo - undefined

Foto: Facebook: Nedžad Koldžo

Općina u svojoj Strategiji razvoja ima i segment brige o mladima, a u narednom periodu  planiramo i izradu posebne Strategije prema mladima kao krovnog dokumenta. U prethodnom periodu smo, u okviru naše nadležnosti, radili dosta stvari da pospješimo i poboljšamo položaj mladih. Podsjetit ću da je Općina Novo Sarajevo prva u državi po broju izdvojenih stipendija koje dodjeljujemo  učenicima, studentima i djeci bez oba roditelja.

Jako puno sredstava se izdvaja za razvoj sporta i kulture od čega dobrim dijelom najveći interes imaju naši mlađi sugrađani, naročito kroz aktivnosti i projekte koji se provode u Dječijoj kući i Međunarodnom centru za djecu i omladinu. Realizujemo i čitav niz politika zapošljavanja koji su najvećim dijelom usmjerene ka mladim ljudima, a realizuju se kroz Program sufinansiranje samozapošljavanja, Program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, Programa sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve“, kroz sredstava aktivne politike zapošljavanja privatnim preduzećima i poduzetnicima i sično.

Pored ovih programa, Općina Novo Sarajevo  refundira  i troškove plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza na dodatnu vrijednost prilikom kupovine nekretnine u vlasništvo ili suvlasništvo, mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. Posebno moramo naglasiti i našu stalnu i kontinuiranu brigu o našim najmlađim sugrađanima, djeci u osnovnim i srednjim školama, te vrtićima, kroz sve programe i projekte koje provodimo bez stvarne nadležnosti, a u cilju stvaranja što boljih uslova za rad obrazovnih institucija na području Općine.

Najvažniji od pomenutih projekata su projekti energetske sanacije objekata pet osnovnih i dvije srednje škole, zatim rekonstrukcija sala za tjelesni odgoj, nabavka opreme za kabinete tehničke kulture uređajima za mehatroniku, te CNC mašinama, nabavka elektronskih interaktivnih tabli, ugradnja ormarića za učenike razredne nastave, dodjela ruksaka prvačićima, paketića učenicima povodom Dječije nedjelje, podjela novogodišnjih paketića mališanima iz novosarajevskih vrtića i niz drugih sličnih aktivnosti.

Također, potrebno je istaći da Općina svake godine angažuje određeni broj volontera sa završenom visokom stručnom spremom raznih profesija. U protekle četiri godine je bilo 45 mladih osoba na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.

Kada je u pitanju briga o osobama treće životne dobi, Općina Novo Sarajevo je zasigurno lider u toj oblasti. Spomenut ću da je ova Općina jedna od prvih koja je uspostavila trajnu saradnju sa Udruženjem penzionera Novo Sarajevo koje od registrovanih oko 15.000 penzionera, okuplja više od 10.000 članova, a što je rezultiralo realizacijom brojnih programa i projekata pružanja finansijske pomoći najugroženijim penzionerima, zatim organizovanje tradicionalnog izleta za sve naše penzionere, te drugih vrsta pomoći ovoj kategoriji stanovništva.

Borba s COVID-19

Ova Općina je kreator i ideje o uspostavi Centra za zdravo starenje, koji je sada postao mjera brige za osobe treće dobi. Na području naše Općina do sada imamo tri otvorena ovakva Centra u naseljima Hrasno, Velešići i Čengić Vila, a trenutno je u fazi projektovanje i četvrtog Centra na Grbavici čime hoćemo da proširimo već postojeću Mrežu centara za zdravio starenje. 

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Koldžo: Kada je u pitanju aerozagađenje to je problem čitavog Kantona Sarajevo, a smatram da se rješenje mora nalaziti u jednom sveobuhvatnom Elaboratu koji će detektovati i predložiti mjere kojima će se otkloniti izvori zagađenja, a tu prije svega mislim na problem nepropisnih ložišta koji su enormni emiter čestica koje zagađuju atmosferu, ali i provođenje mjera za uklanjanje neispravnih vozila i smanjenje gužvi u saobraćaju. Nakon toga bit će potrebno pripremiti i niz drugih mjera na zaštiti koridora uz konstantno mjerenje svih parametara, te uključivanje struke koja treba dati odgovore na ova pitanja. Općina Novo Sarajevo i do sada je provela dosta aktivnosti na zaštiti koridora i očuvanja prirodne zone Vilsonovog šetališta i koridora uz Miljacku.

Nedžad Koldžo - undefined

Foto: Facebook: Nedžad Koldžo

S obzirom na gustoću naseljenosti Općina Novo Sarajevo  predstavlja vjerovatno najrizičnije mjesto za širenje infekcije virusom COVID-19 i iz tog razloga mi smo u dosadašnjem periodu poduzimali niz različitih preventivnih mjera. Prvi smo proveli nekoliko sistemskih dezinfekcija cjelokupnog javnog prostora Općine, zatim u vrijeme pandemije realizirali smo programe pomoći namijenjene najugroženijoj populaciji stanovništva, kojima je bilo obuhvaćeno više desetina hiljada naših sugrađana.

Od samog početka smo pružali pomoć Domu zdravlja Novo Sarajevo kao primarnoj medicinskoj ustanovi na području općine, a pružili smo pomoć i sarajevskim bolnicama u nabavci respiratora, te smo štampali i materijale sa uputama za građanstvo kako postupati u vrijeme širenja zaraze. Općinska civilna zaštita je u punom kapacitetu bila angažovana na provođenju mjera koje su bile propisane od strane Kriznih štabova viših nivoa vlasti.

Budući da  u ovom trenutku zaista niko objektivan ne može procijeniti u kojem će se smijeru odvijati kriza sa širenjem korona virusa i potpuno svjestan moje odgovornosti i odgovornosti Općine i u narednom periodu ćemo poduzimati sve ono što bude potrebno da bismo prije svega pomogli u provođenju svih propisanih mjera. Pomoći ćemo i građanima u prevazilaženju negativnih posljedica korona virusa koje će tek uslijediti, a čiji se udar očekuje u narednoj godini, a sve po cijenu da temeljito promijenimo prioritete koji su obično sadržani u budžetima. Ljudi su naše najveće bogatstvo i u ovom teškom trenutku smo potpuno svjesni da se moramo orijentirati na pružanje pomoći svim ugroženim kako bi naše društvo opstalo.

Moram naglasiti da smo mi već u ovom trenutku u budžetskoj rezervi obezbijedili sredstva za pomoć u nabavci vakcina kada se pojave. Ukoliko država, Federacija ili Kanton ne obezbijede sredstva za ove namjene, mi ćemo sufinansirati nabavku vakcina kako bi one za stanovnike Novog Sarajeva bile besplatne.

Jedna smo od rijetkih Općina u BiH koja spada u Općine koje nemaju zadnjih osam godina pad upisa djece u prve razrede osnovnih škola, što su izuzetno dobri podaci. Godinama  Općina pruža novčanu pomoć porodiljama koje nisu u radnom odnosu, zatim pomoć porodiljama po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta, te sufinansiranja troškove vantjelesne oplodnje. Ovo su sve mjere koje se realiziraju u kontinuitetu, a u narednom periodu nastavit ćemo sa realizacijom istih, te se prilagođavati novim potrebama u cilju pomoći i podrške ovoj kategoriji stanovništva.

Poruka građanima

Kada su u pitanju saobraćajne gužve, svih ovih godina Općina Novo Sarajevo radi na unapređenju stanja saobraćaja. Na inicijativu Općine najvećim dijelom je realizovan projekat izgradnje Južne longitudinale. Kružni tokovi koje smo uspostavili su u znatnoj mjeri ubrzali saobraćaj, a trenutno smo angažovani i u procesu gradnje Prve transverzale. I u narednom periodu učestvovat ćemo u realizaciji kapitalnih saobraćajnih projekata u nadležnosti viših nivoa vlasti, a sve uz naše svakodnevne aktivnosti koje smo i do sada imali na sanaciji lokalnih cesta koje su u nadležnosti Općine.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Koldžo: U svojoj kampanji sam više puta naglašavao da iza mojih riječi stoje vidljiva djela i to je ono što smatram svojom najvećom vrijednošću. To je ujedno i dokaz da nisam ni populista ni neko ko obećava nešto što ne znam kako da realizujem. Nisam ni neko ko, iz političkih razloga, daje bilo kakva lažna ili nerealna obećanja.

Ono što bih ja poručio građanima je da svakako izađu na izbore i da odaberu najbolje i dokazane,  s obzirom da se nalazimo u jednoj teškoj situaciji pogođeni korona krizom koja će nesumnjivo izazvati još teže negativne posljedice, u narednom periodu morat ćemo igrati sa najjačim timovima.

Mislim da moj dosadašnji rad dokazuje i pokazuje da sve što sam uradio, uradio sam u cilju ostvarivanja opšteg dobra za naše Novo Sarajevo i zato smatram da imam puno moralno pravo da kažem građanima da glasaju za mene, jer to je način da i dalje zajedno napredujemo i kao i do sada radimo na onome što se zove rješavanje naših problema.

NAPOMENA

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije