Koje će stranke dijeliti vlast u općinskim vijećima u Sarajevu: Ko kosi, ko vodu nosi

1
L. R.
Koje će stranke dijeliti vlast u općinskim vijećima u Sarajevu: Ko kosi, ko vodu nosi
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu završeni su.

Većina načelnika već je poznata, ostalo je još nekoliko općina u kojima se broje glasovi, gdje se situacija mijenja iz sata i sat.

Jedna od, svakako, top priča nakon izbora, koji su održani u nedjelju 15. novembra, bila je promjena pobjednika u Sarajevu i Banja Luci.

Naime, u ova dva grada, prethodni "čuvari vlasti", SDA i SNSD, izgubili su, i to u visokim procentima.

Kad govorimo o Sarajevu, mislimo na načelničke fotelje u općinama Stari Grad (pobijedio je Ibrahim Hadžibajrić - Četvorka), Centar (pobjednik Srđan Mandić - Četvorka) Novo Sarajevo (pobjednik Hasan Tanović - Četvorka) i Ilidža (pobjednik Nermin Muzur - Četvorka). U sarajevskoj općini Novi Grad vodi se tijesna utrka između Semira Efendića (SDA), koji vodi, te Adnana Delića (Četvorka).

A, šta se dogodilo s općinskim vijećima u Sarajevu? Ko će "zvati slatku", a ko će morati ozbiljno promisliti o političkim idealima koje, čini se, narod više "ne kupuje".

Sudeći prema dosadašnjim podacima, Četvorka ima apsolutnu većinu u svim vijećima.

Objavljujemo projekcije prema mapi Internewsa:

Stari Grad

Krenimo od Općine Stari Grad, uz napomenu da je ovdje obrađeno tek 45,65 posto glasačkih listića.

Dakako, apsolutni pobjednik jeste NBL (matična stranka Ibrahima Hadžibajrića), s osvojenih 19.78 glasova. NBL-a nije ni bilo na prethodnim lokalnim izborima, 2016. godine, pa ih možemo zvati apsolutnim pobjednicima, s obzirom na to da su, zasad, osvojili sedam mandata u Vijeću, najviše od svih drugih.

Slijedi Narod i pravda, stranka koje također nije bilo na prošlim lokalnim izborima. Oni su osvojili pet mandata.

SDA je izgubila dva mjesta (zasad imaju šest), Naša stranka je ostala na istom (tri mjesta), dok je SDP izgubio dvije pozicije, pa sad imaju tri mandata. 

Platforma za progres, također novi igrač u političkoj igri BiH, osvojila je dva mandata, baš kao i SBB koji je toliko imao i prije. Ista je situacija i sa Savezom za Stari Grad (imali dva mandata prije, toliko osvojili i sad). 

LDS je osvojio jedan mandat - prethodno nisu imali niti jedan.

Izračunajmo, stranke Četvorke u ovom Vijeću sad imaju 18 mandata!

Centar

Idemo do Centra, gdje je apsolutni pobjednik Narod i pravda, s osvojenih 22,70 posto glasova. Ističemo da je ovdje prebrojano 98.81 posto glasova.

NiP je osvojio osam mandata - nisu imali niti jedan, Platforma za progres osvojila je dva.

Najveći gubitnik u Centru je DF, koji je izgubio čak pet mandata - sad imaju samo jedan, slijedi SDA koja je izgubila tri mjesta, pa je ostala na sedam, dok je SBB izgubio jedan mandat, pa će sad imati samo jednog vijećnika.

Naša stranka dobila je jedan mandat više, pa sad ima sedam, dok se SDP-ova pozicija nije mijenjala, pa će i dalje imati četiri mjesta.

Četvorka, dakle, ovdje ima 19 mandata.

Novo Sarajevo

26,03 posto glasova.

Toliko je Narod i pravda osvojila u Novom Sarajevu, gdje su uzeli čak devet mandata u OV.

I u ovoj opštini najveći gubitnik je DF. Izgubili su čak pet mandata, i ostali na dva vijećnika. Slijedi ih SDA koja je izgubila čak četiri pozicije - ostalo im je pet vijećnika.

Naša stranka i ovdje ostaje sa šest vijećnika, kao i prije. SDP ostaje također s dva, SBB je izgubio dva, pa ostaju samo na dva mandata.Nove stranke u OV su NBL i Platforma - koje su osvojile po dva mandata, dok SDP ostaje s tri vijećnika u Novom Sarajevu.

Čak 19 mandata imat će Četvorka u OV Novo Sarajevo.

Novi Grad

Narod i pravda pobijedila je i u Novom Gradu, gdje su uzeli devet mandata.

Isto toliko osvojila je i SDA, ali će oni, u odnosu na 2016, imati četiri vijećnika manje.

Naša stranka i ovdje ostala na četiri pozicije, DF je izgubio tri vijećnika, a SBB dva, te će sada imati po jedan mandat. SDP je izgubio jednu poziciju, pa ostaju na dva vijećnika. 

Platforma za progres ovdje ušla s tri vijećnika, BOSS ostao samo s jednim - izgubili su jednog, a u OV ulazi i Unija socijaldemokrata, i to s jednim vijećnikom.

Četvorka ovdje ima 15 mandata.

Pogledajte projekciju Internewsa za ove četiri opštine i Gradsko vijeće:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije