Koalicija za zaštitu rijeka poslala poruku Parlamentu FBiH: ZA Zakon, ali bez amandmana

0
A. S.
Koalicija za zaštitu rijeka poslala poruku Parlamentu FBiH: ZA Zakon, ali bez amandmana
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / S protesta Koalicije za zaštitu rijeka BiH

I jutros su se ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okupili predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine - grupe i organizacije koje već preko deset godina brane rijeke od malih hidroelektrana.

Nakon što je prije dvije godine Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zaključak o zabrani gradnje mini hidrocentrala, i danas su se ispred zgrade Parlamenta okupili aktivisti ekoloških udruženja Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Povod okupljanja je upućivanje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u federalni parlament.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Prikupljeno 56.600 potpisa građana

Predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka BiH na protokol Parlamenta FBiH predali su prikupljene peticije/građanske incijative sa oko 56.600 potpisa građana iz brojnih lokalnih zajednica koji su se izjasnili protiv izgradnje malih hidroeletkrana.

“Parlamentarci, od vas očekujemo urgentnu reakciju i usvajanje Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji prije Opštih izbora u oktobru tekuće godine!”, poručili su aktivisti.

S protesta Koalicije za zaštitu rijeka BiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: S protesta Koalicije za zaštitu rijeka BiH

Naglasili su da podnošenje bilo kakvih amandmana na Zakon za posljedicu će imati odugovlačenje usvajanja ovog zakonskog rješenja, što može potrajati godinama. Svjesno ili ne, podnosioci amandmana radu u interesu graditelja malih hidroelektrana i protiv naših rijeka.

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije o inicijativama određenih novoformiranih političkih partija za amandmansko djelovanje na Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, mi, predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, jasno ističu da su oštro protiv bilo kakvih prijedloga amandamana.

Korak ka konačnoj zabrani izgradnje mHE u FBiH

"Predloženo zakonsko rješenje nije savršeno, čega smo u potpunosti svjesni, ali predstavlja presudan korak ka konačnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u Federaciji BiHnaša poruka je da ovo zakonsko rješenje mora biti usvojeno u istovjetnoj formi kako ga je predložila Vlada FBiH, dakle bez amandmana", dodali su aktivisti.

S protesta Koalicije za zaštitu rijeka BiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: S protesta Koalicije za zaštitu rijeka BiH

Na izradi ovog prijedlogu zakona aktivno je Kolacija sarađivala s predstavnicima resornog ministarstva i Vlade FBiH i mišljenja su da se radi o rješenju koje je, u datim okolnostima, najbolje za naše rijeke, koje se nalaze pod strašnim napadima investitora malih hidroelektrana.

"Zakon je prošao javnu raspravu, u okviru koje su sve zainteresovane strane imale priliku iznijeti svoje prijedloge i mišljenja.

Stoga još jednom apelujemo na sve poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, iz svih stranaka, da pruže punu podršku spomenutom zakonskom rješenju i isto usvoje bez amandamana", dodali su iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije