Ko predlaže, koji su uslovi i načini dodjele Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva?

2
L.S.
Ko predlaže, koji su uslovi i načini dodjele Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva?
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Gradsko vijeće Grada Sarajeva

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodjeljuje se svake godine na dan 6. aprila istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim područjima društvenog života.

Tajnim glasanjem 16. marta, Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je dobitnike Šestoaprilske nagrade za 2022. godinu.

Kako se predlažu kandidati za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva?  Koji su uslovi i načini dodjele nagrade? Ko ima pravo da predloži kandidata za nagradu, da li isključivo gradski vijećnici ili mogu i građani poslati prijedlog? Kako izgleda procedura – pitali smo Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Borba protiv narkotika u KS: Formira se jedinstvena baza podataka o broju ovisnika

Borba protiv narkotika u KS: Formira se jedinstvena baza podataka o broju ovisnika

“Pravo predlaganja kandidata za Nagradu imaju privredna društva, ustanove, udruženja građana, grupe od najmanje 200 građana i druga pravna lica, sa područja Sarajeva, s tim da nemaju pravo isticanja sopstvene kandidature za Nagradu. Pravo predlaganja kandidata za Nagradu ima i gradonačelnik Grada Sarajeva.

Prijedlog kandidata podnosi najviši kolektivni organ upravljanja, skupština ili upravni odbor odlukom tih organa o podnošenju prijedloga kandidata za Nagradu, uz obavezu dostavljanja odluke tog organa o podnošenju prijedloga kandidata za Nagradu, pismene saglasnosti kandidata da prihvata kandidaturu, te navođenja jasno definisane oblasti za koju se kandidat predlaže.

Prijedlog se dostavlja u tri primjerka, sa obrazloženjem koje sadrži podatke o kandidatu, ukupan radni opus i posebne zasluge u oblasti zbog kojih se kandidat predlaže za Nagradu”, navodi se u pojašnjenju Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Kako ističu Nagrada se može dodijeliti pojedincu, grupi (okupljenim pojedincima na realizaciji određenih poslova s rezultatima koji se mogu razmatrati u kandidaturi za dodjelu Nagrade kao značajna ostvarenja, odnosno značajni rezultati rada), i kolektivu (privrednom društvu, ustanovi, udruženju i drugom pravnom subjektu s područja grada Sarajeva, kao i onom van područja grada Sarajeva, ako se njihova ostvarenja, odnosno rezultati rada odnose na grad Sarajevo).

U jednoj godini može se dodijeliti najviše šest Nagrada, iz svake oblasti jedna, bez obzira da li se radi o pojedinačnoj, grupnoj ili kolektivnoj Nagradi. Nagrada se istom licu može dodijeliti samo jedanput. Nagrada se ne može dodijeliti organima uprave svih nivoa vlasti u BiH, izabranim funkcionerima, poslanicima, vijećnicima svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i njihovim srodnicima za vrijeme trajanja njihovih mandata, kao ni zaposlenima u organima uprave svih nivoa vlasti u BiH za ostvarenja koja se odnose na djelovanje u okviru djelokruga posla koji vrše u organu uprave”, ističe se u pojašnjenju Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Kao kriteriji za dodjelu Nagrade, između ostalog, navode:

  • za pojedince: - izuzetan doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine, - postizanje značajnih rezultata u oblasti nauke, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, sporta, amaterskog stvaralaštva i drugih društvenih djelatnosti i najboljih rezultata u teorijskom i praktičnom radu na pojedinom području javnog djelovanja, doprinošenje unapređenju radnih procesa kreativnim radom ili inovacijama, dobivanje domaćih i međunarodnih priznanja za vlastite inovacije, objavljivanje, prikazivanje, izlaganje, izvođenje ill prezentovanje na neki drugi način vlastitih ostvarenja značajnih za zajednicu, - ugled i visoke moralne vrijednosti.
  • za pravna lica: - upošljavanje većeg broja radnika, - ostvarenje značajne dobiti u poslovanju, - vršenje znatnijih ulaganja u proširenje proizvodnih i drugih kapaciteta, postizanje poslovnih uspjeha na nivou međunarodnih standarda, najmanje pet godina postojanja i kontinuiranog djelovanja, renome uzorog pravnog lica.

Odbor koji odlučuje čine članovi Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća i istaknutih javnih djelatnika iz
oblasti:

- privrede,
- nauke i obrazovanja,
- kultureiumjetnosti,
- sporta,
- zdravstva i socijalne zaitite,
- drugih oblasti rada i stvaralaštva, za koje se Nagrada
dodjeljuje.

Kako izgleda dalja procesura: Kolegij Gradskog vijeća Grada Sarajeva kandidira Komisiji za izbor i imenovanja kandidate za članove Odbora iz reda istaknutih javnih djelatnika. Komisija za izbor i imenovanja utvrđuje prijedlog i upućuje ga Gradskom vijeću Grada Sarajeva na razmatranje i usvajanje.

Predsjedavajući i zamjenik Predsjedavajućeg Odbora se biraju na prvoj sjednici Odbora.Mandat članova Odbora iz reda istaknutih javnih djelatnika
traje do okončanja postupka izbora laureata za tu godinu.

U prvom krugu, članovi Odbora odlučuju o listama kandidata koji zadovoljavaju uvjete propisane Odlukom i Javnim pozivom u pojedinadnim oblastima.

U drugom krugu glasanja, Odbor primjenjuje način bodovanja, preciznije utvrđen Poslovnikom o radu, to Gradskom vijeću predlaže najmanje dva prvorangirana kandidata, ako ih je bilo dva ill više, u suprotnom jednog ukoliko je jedan kandidat dobio minimum broj bodova ill nijednog ako nije dobio nijedan bod.

Gradsko vijede donosi konačnu odluku tajnim glasanjem na zatvorenoj sjednici za javnost.

"Ukoliko Odbor ocijeni da određeni prijedlog kandidata ne ispunjava uslove za dodjelu Nagrade, Odbor može uputiti inicijativu prema ovlaštenim predlagačima, gradskim vijećnicima ili gradonačelniku da podnese prijedlog za dodjelu drugog priznanja ili nagrade Grada Sarajeva u skladu sa Odlukom o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva. 

Članovi odbora se obavezuju na tajnost svih podataka o kandidatima, sve do zvaničnog upućivanja prijedloga Gradskom vijeću Grada Sarajeva.
Član za kojeg se utvrdi da je prekršio obavezu tajnosti, trajno
se isključuje iz rada Odbora", navodi se u Odluci o sulovima i načinu dojele nagrade Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Nagrada koja se dodjeljuje pojedincu, odnosno gupi, može se i oduzeti. Pod oduzimanjem nagrade podrazumijeva se oduzimanje povelje pojedincu ili članu grupe ako je osoba pod pravosnažnom sudskom presudom, osuđeno od Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije ali i od bilo kojeg suda sa područja Bosne i Hercegovine. 

O oduzimanju Nagrade odlučuje Gradsko vijeće na prijedlog Odbora.

Odluka o oduzimanju Nagrade objavljuje se u "Službenim
novinama Kantona Sarajevo" i sredstvima javnog informisanja. Detaljnije o uslovima i načinu dodjele nagrade možete pročitati OVDJE.

Važno je podsjetiti, javni poziv za predlaganje kandidata za ovu godinu bio je otvoren 45 dana, do 20.01.2022. godine. U roku utvrđenom u Javnom pozivu, Gradskom vijeću Grada Sarajeva dostavljeno je 38 prijedloga i 20 podrški prijedlozima za 24 kandidata za dodjelu Nagrade.

Odbor u sastavu: Nihad Uk, predsjedavajući, Vedad Deljković, zamjenik predsjedavajućeg, Biljana Lazarević, Almedin Miladin, Elvedin Korora, Drago Jurić, Adi Škaljić, te istaknuti javni djelatnici prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Ante Domazet, Ahmed Imamović, Igor Baroš, Muhamed Gafić i dr. sci. Mirsada Murtić, razmatrao je pristigle prijedloge u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu dodjele „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 28/19) i usvojenim Poslovnikom o radu Odbora.

Odbor je utvrdio Izvještaj o svom radu za Gradsko vijeće. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću uputio i utvrđene prijedloge kandidata za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2022. godini.

Po dva kandidata među kojima je Gradsko vijeće izabralo dobitnika, prijedlozi su bili:

-u oblasti kulture i umjetnosti – Avdo Huseinović i Damir Imamović

-u drugim oblastima rada i stvaralaštva – Borislav - Boro Kontić i Mensur Bektić.

Za dodjelu Nagrade u oblasti privrede predložen je jedan kandidat - Privredno društvo za promet i usluge „Alternativa“ d.o.o. Sarajevo.
Za dodjelu Nagrade u oblasti nauke i obrazovanja predložen je, također, jedan kandidat - prof. dr. Rifat Škrijelj, dok je za dodjelu Nagrade u oblasti zdravstva i socijalne zaštite predložen - prim. dr. Željko Ler.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su: prof. Rifat Škrijelj, prim.dr. Željko Ler te Privredno društvo “Alternativa“.

Za Šestoaprilsku nagradu bili su predloženi Damir Imamović i Avdo Huseinović u oblasti kulture i umjetnosti te Borislav Boro Kontić i Mensur Bektić za doprinos u oblastima rada i stvaralaštva, ali nijedan od ovih kandidata na sjednici nije dobio potrebnu većinu.

Dobitnici Šestoaprilske nagrade će se promovisati i nagrade će im uručiti gradonačelnica i predsjedavajući Gradskog vijeća na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Sarajeva – 6. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije