Ko može otvoriti muzej i šta sve može biti eksponat?

Radiosarajevo.ba
Ko može otvoriti muzej i šta sve može biti eksponat?
Radiosarajevo.ba / Svrzina kuća u sklopu Muzeja Sarajevo
Vlada Kantona Sarajevu utvrdila je Prijedlog zakona o muzejskoj djelatnosti u Kantonu Sarajevo

Novim Zakonom o muzejskoj djelatnosti, koje je pripremilo Ministarstvo za kulturu i sport, uređuje se sistematsko istraživanje, prikupljanje, stručna i naučna obrada, čuvanje, zaštita i prezentiranje muzejskog materijala od značaja za Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i općine na teritoriji Kantona kao i nadzor nad zakonitošću rada muzeja i druga pitanja od značaja za muzejsku djelatnost.

U smislu ovog Zakona definirano je šta se sve smatra muzejskim materijalom na način da obuhvata: proizvode prirode, proizvode ljudskog rada i duha, predmete, dokumente i druga svjedočanstva o pojavama i procesima u društvu, historijskim zbivanjima, kulturnom, naučnom, političkom, ekonomskom i tehničkom razvoju, životu i običajima ljudskih zajednica, životu i djelu istaknutih ličnosti, kao i druge predmete koji svjedoče o razvoju prirode i društva od prahistorije do danas.

Organizacije za ovu djelatnost su muzeji i galerije, te muzejske zbirke i muzejske izložbe, a koje mogu biti: javne, privatne i od vjerskih zajednica, te samostalne ili u sastavu drugih pravnih lica.

Zakonom je određeno da muzej pribavlja muzejski materijal iskopavanjem, kupovinom, razmjenom, poklonom i zavještanjem te da da se ugovor o kupovini, razmjeni i poklonu sastavlja u pisanoj formi. Muzejskim materijalom smatra se i: materijalno kulturno naslijeđe i nematerijalno kulturno naslijeđe.

Materijalno kulturno naslijeđe podrazumijeva ono što je stvorila priroda ili stvorio čovjek svojim radom, i to su proizvodi prirode: minerali, rude, biljni i životinjski svijet te proizvodi ljudskog rada: oruđe, oružje,odjevni predmeti, ukrasni predmeti, proizvodi kućne radinosti, proizvodi zanatstva i umjetnička ostvarenja.

Određeno je da su nematerijalno kulturno naslijeđe znanja, umijeća i vještine koje se odnose na prirodu i čovjeka i koje predstavljaju osnovu za proizvodnju materijalnih kulturnih dobara, koja se prenose s generacije na generaciju, i pružaju osjećaj identiteta i kontinuiteta, a s ciljem njegovog očuvanja, koje zajednice, grupe i pojedinci prepoznaju kao dio svog kulturnog naslijeđa i to: jezik i govor, usmena predanja, književnost i drugi oblici jezičkog izražavanja, izvođačke umjetnosti: muzika, pjesme, igre i drugi izvođački oblici.

Tu također spadaju znanja o pojavama i procesima u društvu koji svjedoče o razvoju prirode i društva od prahistorije do danas, znanja i društvene prakse o običajima, vjerskim običajima, obredima i svečanostima i vještine stečene na osnovu toga, vještine koje se odnose na tradicionalne zanate originalni postupci i načini izrade umjetničkog djela.

Uz precizne definicije i procedure muzeji su dužni da provodu preventivnu i trajnu zaštitu muzejskog materijala, muzejskih predmeta i muzejske dokumentacije.

Istraživanje i prikupljanje muzejskog materijala na području Kantona mogu vršiti muzejske ustanove čije je sjedište na području Kantona Sarajevo, i to: Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Muzej Sarajeva i Muzej Alija Izetbegović, a u stavu da istraživanje i prikupljanje muzejskog materijala na području Kantona mogu vršiti i drugi samostalni muzeji i muzeji u sastavu u saradnji s Muzejom Sarajeva.

Propisano je kada i ko može rashodovati muzejske vrijednosti, kao i obaveze revizije muzejskog materijala.

Zakona tretira detaljno sve odrednice formiranja i rada muzeja kao ustanova za obavljanje muzejske djelatnosti kao i da Muzej Sarajeva nastavlja rad kao javna ustanova koja obavlja muzejsku djelatnost u javnom interesu Kantona, da prava Kantona, kao osnivača Muzeja Sarajeva, vrši Skupština Kantona Sarajevo, saopćeno je iz press centra KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije