Ministar Mirvad Kurić o gradnji novog pozorišta, o sportistima, o Muzeju Sarajeva...

Radiosarajevo.ba
Ministar Mirvad Kurić o gradnji novog pozorišta, o sportistima, o Muzeju Sarajeva...

Sve oblasti kulture i grane umjetnosti podjednako su danas u problemu, jer je kultura kolateralna šteta svega onoga što se dešavalo i nagomilavalo godinama. U fazi smo pravljenja akcionih planova kako izlaziti iz takve situacije, rješavati probleme te poboljšati stanje u ovoj oblasti, istaknuo je u intervjuu za Fenu ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

Mirvad Kurić, ministar: U kulturi i sportu mora postojati jedna doza poslovnosti

 

Kurić je govorio o različitim oblastima kulture, poput teatra, muzeja, likovne umjetnosti i bibliotekarstva, kao i o sportu, navodeći pravce u kojima će djelovati u pokušaju da se stanje i uvjeti za rad uposlenika u njima poboljša, a građanima ponudi što kvalitetniji program.

Smatra da je u oblasti teatra potrebno uraditi male pomake da bi se napravio što bolji rezultat, te da zajedno s direktorima četiriju teatarskih kuća u Sarajevu želi tražiti modele za namicanje dodatnih sredstava, čime bi bio osiguran kvalitetniji repertoar, a teatri posjećeniji. Ujedno, već su odobrena sredstva za obnovu scene i sjedišta u Kamernom teatru 55 te za krečenje u Narodnom pozorištu.

“To nije moguće u svim segmentima, jer namicanje dodatnih sredstava ne možete očekivati od Opere ili Baleta, ali od Drame i drugih pozorišta možete. U kontaktu sam sa svim direktorima pozorišta i svakih 15 dana ćemo imati kolegij na kojem ćemo se dogovarati o teškoćama ili konkretnim i jasnim problemima svakog teatra. Bez obzira na to koliko svako pozorište ima neku svoju viziju, mislim da je dobro da četiri direktora zajedno s ministrom usklade i repertoar da se ne bi poklapali određeni projekti”, istaknuo je.

Komentirajući moguće povećanje gostovanja na teatarskim scenama, Kurić kaže da nikada nije bio protivnik dolaska umjetnika iz drugih država u Sarajevo, ali smatra da se tu treba poštovati reciprocitet, da se ne bi išlo u pravcu jednosmjerja. Tada bi Sarajevo postalo istinski kulturni centar jer umjetnici dolaze sa strane, ali se i oni iz Sarajeva predstavljaju na inostranim scenama.

Pod ingerencijom Ministarstva je i Biblioteka Sarajeva. Kurić je održao konstruktivne sastanke s predstavnicima te institucije da bi se poboljšali uvjeti i rad biblioteke te uveli novi programi u ponudi građanima.

“Tu ima dosta prostora da neke stvari modernizujemo, ulazimo u proces digitalizacije knjiga čime ćemo napraviti odlične pomake. Koliko je to moguće u saradnji s općinama, pokušat ćemo vidjeti kako napraviti bolje uslove u pojedinim odjeljenjima biblioteka da bismo miris knjige vratili i približili stanovništvu. Također, treba napraviti sinergiju izdavača i biblioteka”, mišljenja je.

Radi podizanja likovne scene Sarajeva na viši nivo, ministar je već razgovarao s pojedinim slikarima, među kojima i Safetom Zecom, razmatrajući definiranje akcionog plana za tu oblast. Smatra da tu postoji prostor da umjetnici izađu van Kantona Sarajevo, ali i da se kvalitetni likovni umjetnici dovedu ovdje. Ističe da mu je Safet Zec jako puno pomogao savjetima te da su održali vrlo konstruktivan, precizan i jasan razgovor o određenim projektima.

Kuriću je posebno važno “uvesti red” u oblast finansija, te će se ići u izradu potrebne dokumentacije za finansiranje projekata da bi “svaki fening koji izađe iz Ministarstva bio ispraćen dokraja i znalo se tačno gdje je otišao”. Bit će konkretizovani i kriteriji za dodjelu sredstava, ali i ozbiljniji monitoring njihovog utroška.

Čovjek sam koji voli da poštuje sistem i pravila te da ona budu za sve ista i jasna. Moraju postojati neki akcioni planovi za ostvarenje cilja, u kojima je nužno precizirati korake šta je potrebno i u kojem periodu uraditi da dođemo do onoga što nam je cilj”, podvukao je.

Uskoro će se ići na imenovanje novog upravnog odbora i direktora Muzeja Sarajeva, a planira obići tu instituciju i saznati konkretne probleme. Smatra da tu ima dovoljno prostora da se napravi dobra priča, ocjenjujući da je taj muzej ostao u sjeni u odnosu na ostale, što je nepravedno.

Ministar Kurić obećao je da će Sarajevo dobiti novu teatarsku scenu, kao što je naprimjer MESS za koji se još traži prostor. Također će u razgovorima sa čelnicima Općine Novi Grad biti razmotrena mogućnost da na njenom tlu, uz mali iznos sredstava, bude napravljeno novo pozorište.

“Riječ je o opštini sa 100.000 stanovnika, to je jedan veliki grad. I zašto ne napraviti jedan teatar komedije, kakav postoji u Zagrebu, specijaliziran za taj žanr”, ustvrdio je.

Komentirajući manifestaciju Dani Sarajeva u Beogradu, koja se već nekoliko godina ne održava, ministar je naveo da planira razgovarati s predstavnicima Grada Beograda radi ponovne uspostave te manifestacije. Mišljenja je da sve konekcije treba otvoriti te da prostora za saradnju ima uvijek.

Ključni problem jedinog baleta u BiH, koji djeluje pod okriljem Narodnog pozorišta Sarajevo, jeste ansambl koji je nužno vremenom podmladiti. Kurić smatra da taj problem treba riješiti sistemski te raditi na vraćanju beneficiranog radnog staža baletnim umjetnicima da bi se vremenom omogućilo “podmlađivanje ansambla”. Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH treba biti regulirano penzioniranje tog kadra.

“To su umjetnici čija je karijera vrlo kratka, ali su funkcionalni i mogu raditi kao pedagozi. U saradnji s Ministarstvom obrazovanja KS može se riješiti da oni uđu u pedagoški sistem i siguran sam da je to rješenje. Do tada ćemo vidjeti da se ansambl osvježi s nekoliko novih baletana i balerina, ali mislim da to nije rješenje, već samo ublaženje problema”, kazao je.

Ministar Kurić također je stava daproblem sedam institucija kulture od značaja za državu nije riješen, te da je svako ko to misli u grdnoj zabludi. Kočnicu vidi u velikom broju potpisnika, pojašnjavajući da je dovoljno da samo jedan od njih ne bude u mogućnosti uplatiti sredstva da bi se stanje vratilo na staro. Smatra da je trebalo iskoristiti podršku svih ambasada i međunarodne zajednice kada je Zemaljski muzej zatvoren, ići dokraja i riješiti pravni status tih institucija na nivou države BiH.

“Počelo je posmatranje kulture kroz to da li je određena manifestacija srpska, hrvatska ili bošnjačka. Tu ulazimo u prostor koji nije dobar i koji nas može voditi samo u propast. Kultura postoji kao kultura BiH i tako svi treba da se ponašamo”, ustvrdio je.

Govoreći o sportu, smatra da moramo poštovati uspješne sportiste i medalje, ali ih i pratiti. Dodaje da je na ministarskoj poziciji nekada potrebno imati snage, želje, volje i odvažnosti da se presijeku određene stvari. Ne može se jednom mladom sportisti koji se bori za medalju dati ista sredstva kao nekome “ko ima jednu loptu i udruženje koje se više pretvori u socijalnu organizaciju, a nikoga pritom ne trenira niti pravi bilo kakve rezultate”.

“Nemojte da stalno dolazimo u situaciju da dočekujemo nekoga na aerodromu s medaljom, a nemamo pojma ko je on i šta je. Dajte da malo vidimo ko su ti ljudi koji prave rezultate, te da im damo svu moralnu i finansijsku potporu. Ako nam je jednom došla zlatna medalja, možemo se potruditi da nam dođe još dva ili tri puta”, istaknuo je.

Naglašava da Kanton finansira trenažne procese sarajevskih klubova, od kojih je jedan dio dobar i njihovi pojedini igrači su članovi reprezentacije. Podvlači da je KS uvijek uzimao na sebe obavezu da pomaže reprezentaciju BiH, što će i dalje raditi u okviru svojih mogućnosti, ali najviše želi ulagati u kadar koji dolazi u reprezentaciju.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije