Ko je najbolji sportista BiH u 2023. godini: Lana Pudar, Edin Džeko, Lejla Njemčević ili Džanan Musa

4
A. Sokolović
Ko je najbolji sportista BiH u 2023. godini: Lana Pudar, Edin Džeko, Lejla Njemčević ili Džanan Musa
Foto: Radiosarajevo.ba / Ko je najbolji sportista BiH u 2023. godini:

Godina za zaborav. Tako bih opisao sportsku 2023. Godinu kada je u pitanju sport u Bosni i Hercegovini.

Individualno možemo pričati samo o uspjesima Lane Pudar, svjetskog plivačkog čuda iz Mostara, o sjajnim dječacima Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću, fenomenalnoj Lejli Njemčević ili trofejima zlatnog Zmaja Džanana Muse i golovima Edina Džeke.

Evidentno je da su plivačica Lana Pudar, biciklistkinja Lejla Njemčević, košarkaš Džanan Musa i nogometna ekipa Zrinjskog iz Mostara ostavili najveći trag u sportskoj 2022./23. godini u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

/ Anketa

Ko je najbolji sportista Bosne i Hercegovine u 2023. godini?
Rezultati

Krenimo redom…

Lana Pudar je nastavila s pomjeranjem granica. U 2023. godini ostat će zapisanno da je osvojila bronzanu medalju na seniorskom Europskom prvenstvu u Otopeniju (Rumunija) u disciplini 200 m delfin, gdje je postavila i europski juniorski rekord.

Postala je trostruka juniorska prvakinja Europe i dvostruka svjetska juniorska šampionka, dok u seniorskoj konkurenciji ima još dvije medalje sa Svjetskog kupa.

Lijepa Mostarka ostat će upamćena da je ispunila u 2023. godini I dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu u ljeto ove 2024. godine.

Kada pišemo o Lejli Njemčević upisala se u historiju svjetskog biciklizma osvajanjem Svjetske serije u maraton disciplini, sastavljene od četiri utrke Svjetskog kupa.

Lejla Njemčević
Foto: OKBiH: Lejla Njemčević

Lejla Njemčević je podigla trofej u Americi, a u odnosu na drugoplasiranu biciklistkinju na kraju je imala velikih 280 bodova prednosti. Potpuna dominacija. Potvrda je stigla i iz Olimpijskog komiteta BiH, gdje je na tradiocionalnoj svečanosti na kraju 2023. godine proglašena za Ambasadoricu sporta.

Košarkaš Džanan Musa je s velikim Real Madridom osvojio vrh Europe. Igrao je odlično u Euroligi (prosjek 14,8 poena po meču), u prvenstvu Španije.

Vodstvo Eurolige ga je na kraju sezone uvrstilo u idealnu petorku. Drugu godinu zaredom uvršten je i u idealnu petorku španske ACB lige. Respekt!

U 2023. godini spomenimo i Edina Džeku. Dijamant igra u vrhunskoj formi i preporođen je od prelaska iz Intera u Fenerbahce.

Džeko, koji ima 37 godina, ove sezone opet pokazao da zna pa se trenutno može pohvaliti da je direktno učestvovao u čak 23 gola u svim takmičenjima (16 je zabio i sedam namjestio),

Edin Džeko
Foto: Fenerbahče: Edin Džeko

Džeko je, usput, postao najstariji igrač koji je zabio dva gola u jednoj utakmici (protiv Sprtaka iz Trnave) nekog turskog kluba u Europi.

Godinu su obilježili i uspjesi mladih paraplivača Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića, koji su godinu krunisali uspjesima na mitingu Svjetske serije u Egiptu.

Ismail Barlov je osvojio zlatnu medalju u disciplini 50 metara prsno, te u disciplini 150 metara miks osvojio srebrnu medalju u seniorskoj, te zlatnu u konkurenciji juniora i isplivao državni rekord i potvrdio drugu A normu za Paraolimpijske igre u Parizu.

Ismail Barlov s još jednom osvojenom zlatnom medaljom
Foto: Facebook: Ismail Barlov s još jednom osvojenom zlatnom medaljom

Ismail Zulfić je osvojio srebro u disciplini 200 miks, u konkurenciji junior, uz također isplivan državni rekord.

Kada je ekipi sport u piitanju, izdvojimo nastupe aktuelnog nogometnog prvaka BiH Zrinjskog, koji je u 2023. godini postao prva bh. ekipa koja je izborila grupnu fazu nekog europskog takmičenja.

Zrinjski je europsku avanturu započeo u Ligi prvaka, gdje je prvo eliminisao armenski Urartu, a potom je u drugom pretkolu izgubio od Slovana iz Bratislave.

Zrinjski - Aston Villa
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Zrinjski - Aston Villa

U trećem pretkolu Europske lige Mostarci su eliminisali Brajdablik s Farskih Ostrva, da bi u play-offu ispali su od austrijskog LASK-a i takmičenje nastavili u grupnoj fazi Konferencijske lige.

U ovom takmičenju Zrinjski je bio dostojan rival Aston Vili, AZ Alkmaru i Legiji iz Varšave, iako je grupu okončao na posljednjem mjestu s četiri osvojena boda. 

Za kraj – držimo fige našim rukometašima koji će biti prvi od Zmajeva na ispitu u 2024, godini.

Zmajevi su se uspjeli plasirati na Europsko prvenstvo, koje u ovom mjesecu počinje u Njemačkoj.

Bh. rukometaši igrat će u grupi protiv selekcija Švedske, Nizozemske i Gruzije.

Veliki uspjeh ostvarila je i reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, koja je 11. put podigla trofej prvaka Europe.

BiH je u velikom finalu u Italiji slavila protiv selekcije Njemačke sa 3;2.

Osvajanjem novog zlata, BiH je odbranila naslov prvaka Europe osvojen prije dvije godine, te osigurala direktan plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

Svaka čast!

Pitanje za bh. političare?

Neko će pitati šta raditi u 2024. da bi nam sport bio bolji.

Pored ovakvih političara najbolje - ništa. Sve ostalo je stres i ponižavanje.

Zar trebaju košarkaši moliti za novac da bi odradili u godini 7 dana priprema? Ili recimo zlatne odbojkašice kojih se sjete samo jednom godišnje?

Ko je 'zavrnuo slavinu' sa novcem pa godinama kaskamo za susjedima i komšijama, opće je poznato. Na njihov obraz.

Neki će kazati Pariz je pred nama i prilika za prvu olimpijsku medalju. Dok se ne uvede sistemsko finansiranje sporta, sve će se završiti kao u Barceloni 1992. - važno je učestvovati. Atlanta, Sydney, London... Pariz... samo će se širiti niz nastupa i poraza. Uz konstataciju - bit će bolje za četiri godine. A godine prolaze, Bosna i Hercegovin nazaduje.

Sve dok je tako - bit ćemo samo sportski 'incident' poput Lane Pudar ili Lejle Njemčević o kojima će se pričati samo dva dana kada osvoje medalje. Po povratku u BiH uslijedit će slikanje i - ništa. Kao da ne postoji sutra.

Nažalost!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije