Ko će dobiti Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva: Ovo su konačni prijedlozi

7
Radiosarajevo.ba
Ko će dobiti Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva: Ovo su konačni prijedlozi
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Gradsko vijeće Grada Sarajeva

Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2024. godini, danas je na svojoj Petoj sjednici utvrdio izvještaj o svom radu i zajedno s utvrđenim prijedlozima odluka za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2024. godini, uputio Gradskom vijeću Grada Sarajeva na razmatranje i konačno odlučivanje.

Javni poziv za predlaganje kandidata za ovu godinu bio je otvoren 45 dana, do 25.01.2024. godine. U roku utvrđenom u Javnom pozivu, Gradskom vijeću Grada Sarajeva dostavljen je 21 prijedlog sa 7 podrški prijedlozima za 15 kandidata za dodjelu Nagrade.

Odbor u sastavu: akademik Kemal Hanjalić, prof. dr. Hadžan Konjo, Mirsada Murtić, dr.sc., prof. dr. Jasmina Selimović, prof. dr. Amela Mustafić i prof. dr. Ifet Mahmutović, te članovi Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća: dr.sc. Mirela Džehverović, Biljana Lazarević, Muamer Mekić, Almedin Miladin, Drago Jurić, Adi Škaljić, koji je ujedno predsjedavajući Odbora, i Vedad Deljković, zamjenik predsjedavajućeg Odbora, razmatrao je pristigle prijedloge u  skladu sa  Odlukom o uslovima i načinu dodjele "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 41/22 i 49/22) i usvojenim Poslovnikom o radu Odbora.

Kup BiH: Zrinjski kao favorit dočekuje Slogu u Mostaru - ko će na megdan za trofej Borcu?

Kup BiH: Zrinjski kao favorit dočekuje Slogu u Mostaru - ko će na megdan za trofej Borcu?

Odbor je utvrdio Izvještaj o svom radu za Gradsko vijeće. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću uputio i utvrđene prijedloge kandidata za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2024. godini.

Odbor je predložio dva kandidata za dodjelu pojedinačne Nagrade i dva kandidata za dodjelu kolektivne Nagrade.

Jasmin Ademović otkrio kada će biti poznata odluka o dobitnicima Šestoaprilske nagrade u Sarajevu

Jasmin Ademović otkrio kada će biti poznata odluka o dobitnicima Šestoaprilske nagrade u Sarajevu

Za dodjelu pojedinačne Nagrade predložena je prof. dr. sci. Branislava Draženović rođ. Peruničić, za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti nauke i obrazovanja, kao prvorangirana, te Zdravko Čolić, za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti kulture i umjetnosti, kao drugorangirani kandidat.

Za dodjelu kolektivne Nagrade predloženo je Udruženje "Renesansa", za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, kao prvorangirani, te Udruženje "Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca", za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u drugim oblastima rada i stvaralaštva, kao drugorangirani kandidat.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva će, u skladu s Odlukom o uslovima i načinu dodjele "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva", razmotriti prijedloge Odbora i donijeti konačne odluke o dodjeli "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2024. godini na sjednici koja se planira održati sredinom mjeseca marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije