Kenović, Bakšić Čamo, Đapo...pridružili se zahtjevu za smjenu čelništva Fondacije za kinematografiju

0
Radiosarajevo.ba
Kenović, Bakšić Čamo, Đapo...pridružili se zahtjevu za smjenu čelništva Fondacije za kinematografiju
Foto: IMDb / Kenović, Đapo, Bakšić Čamo i Ibrahimović

Udruženje rediteljica i reditelja BiH, čijem sazivu pripadaju Danis Tanović, Jasmila Žbanić i Nedim Karalić, zahtijeva od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da razriješi aktuelni saziv Fondacije za kinematografiju.

Podsjetimo, na sjednici UO Fondacije za kinematografiju donesena je odluka o podnošenju krivične prijave protiv reditelja Nedima Karalića zbog lažnog predstavljanja i podnešenja prijave protiv same fondacije.

Udruženje rediteljica i reditelja BiH demantuje navode (nepotpunog) Upravnog Odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji su se pojavili u medijima 12. septembra koji su vezani su za njihove aktivnosti.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

A, danas su se medijima, i to saopćenje, obratili i predstavnici Grupe nezavisnih producenata.

Kako navode, "u ponedjeljak, 18. septembra, se zahtjevom za smjenu predsjednika Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, Antonia Beusa i članova UO - Premijeru Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću, ministrici kulture i sporta FBiH Sanji Vlaisavljević i članovima Vlade, obratila grupa nezavisnih producenata čiji filmovi su u posljednjih 30 godina bosanskohercegovačku kinematografiju stavili u vrh evropskog i svjetskog filma, a samu kinematografiju po ostvarenim rezultatima učinili najuspješnijom ili jednom od najuspješnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini".

U pismu između ostalog stoji:

Tanović, Žbanić, Karalić... traže od Vlade FBiH da razriješi saziv Fondacije za kinematografiju

Tanović, Žbanić, Karalić... traže od Vlade FBiH da razriješi saziv Fondacije za kinematografiju

"Rad Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju je pun neregularnosti i u suprotnosti je sa Odlukom o osnivanju, Statutom i odlukama Vlade Federacije BiH, odnosno, ne djeluje u skladu sa ciljevima fondacije.

Ovaj UO Fondacije za kinematografiju na čelu sa Antoniom Beusom, od dolaska na poziciju svojim netransparentnim djelovanjem korumpira tada postojeći sistem, te mijenja i interpretira pravila, dodjeljuje sredstva mimo važećih kriterija, potpuno u suprotnosti sa svim uobičajenim i pozitivnim propisima i praksama u Evropi, te ne radi ništa na tome da se pozicija kinematografije ojača I da se rezultati koji su prethodnom periodu ostvareni iskoriste za dalji razvoj ove privredne grane.

Podržavamo Odluku Vlade i Ministrice kulture i sporta FBIH o tome da se sporne odluke Fondacije za kinematografiju ponište i zahtijevamo da se u narednom, što je moguće kraćem roku, izabere potpuno novi UO Fondacije za kinematografiju sastavljen od stručnih kadrova, koji će svojim radom doprinijeti daljem unapređenju ove izuzetno uspješne privredne grane."

Neki od potpisnika pisma su i:

Ademir Kenović, producent, Refresh (Savršeni krug, Gori Vatra, Ljeto u Zlatnoj Dolini, Kod Amidže Idriza itd)
Amra Bakšić Čamo, producentica, SCCA/pro.ba (Cirkus Kolumbia, Smrt u Sarajevu, Epizoda u životu berača željeza, Ekskurzija, itd)
Adis Đapo, producent SCCA/pro.ba (Balada, Deset u pola, Pun mjesec, Ekskurzija, itd)
Alem Babić, producent, Dokument (Sin, Naša svakodnevna priča, Sam samcat, Neke druge priče, itd)
Damir Ibrahimović, producent, Deblokada, (Grbavica, Na putu, Muškarci ne plaču, Quo Vadis, Aida?, itd)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije