Kenović: Mujo je bio i glumac i ljudina, čovjek, nezamjenjiv prijatelj

0
Radiosarajevo.ba
Kenović: Mujo je bio i glumac i ljudina, čovjek, nezamjenjiv prijatelj
Foto: ustupljeno za radiosarajevo.ba / Kenović i Nadarević

Piše: Faruk Vele

Izuzetno sam potresen. Žalostan. Ne znam... Nemam adekvatne izraze. Jutros sam mu poruku slao, htio sam da se čujemo. Poslao sam mu i divnu zajedničku fotografiju, koja je nastala prošle godine na Ilidži, kaže za Radiosarajevo.ba veliki bosanskohercegovački reditelj, scenarist, producent, Ademir Kenović, duboko potresen vijeću o smrti velikana našeg glumišta Mustafe Nadarevića, koji je preminuo danas u 77. godini.

Ljudina i prijatelj

Vijest o smrti velikog prijatelja i saradnika dobio je upravo od novinara našeg portala.

"Ja volim sve glumce. Oni su specifični. Oni se uglavnom mogu označiti - kao glumci. Za mene je jedan od njih bio drugačiji, a to je bio Mujo. Mujo je bio i glumac i ljudina, čovjek, i onako nezamjenjiv prijatelj", govori nam bolno Kenović.

Nadarević je ostvario velike uloge na filmovima Ademira Kenović, uloge koje se pamte već decenijima, od "Kuduza", preko ratnog "Savršnog kruga", gdje je odigrao jednu od uloga života. Ali i u filmu "Kod amidže Idriza" Pjera Žalice, gdje je Kenović bio producent.

"Pa nije Mustafa samo u mojim djelima ostavio traga. On je ostavio traga u svemu što je radio. Kad sam bio student, gledao sam prvi put njega u Zagrebu. On je igrao glavnu ulogu u jednom Držićevom tekstu. Gledao sam ga u Dubrovniku, u Zagrebu, u pozorištu, komedijama, dramama, u Glembajevima. Gledao sam ga u filmovima. Sjetite se filma "Otac na službenom putu", pa kod Gorana Markovića ("Već viđeno")", ističe Kenović.

Velika uloga

Posebno ističe saradnju sa Nadarevićem u filmu "Savršen krug".

"Meni je bila izuzetna privilegija, zadovoljstvo, čast, što je igrao u "Savršenom krugu" koji mi je bio značajan, da taj film dobije pečat. On je igrao najbolje što se može igrati. Bio je na nivou vrhunske izvedbe, vodio je djecu-glumce, kontrolisao ih, stiskao ruke... Bilo mi je drago da se u "Amidži Idrizu" pojavio sa rahmetli Semkom, potvrđujući duh koji ovdje postoji, da je da je to veliko i specifično, kao i duh u nekim drugim dijelovima svijeta. Onda kada smo radili "The Secret passage", bilo mi je drago da sam ga zovnuo u Luksemburgu. Proveli smo mjesece zajedno. Tu smo se najviše i družili. Bio je fantastičan kuhar pa nam je kuhao", istakao je Kenović.

Uputio je "najiskrenije, najdublje i najprijateljskije saučešće" djeci i porodici Mustafe Nadarevića.

"Mogu biti ponosni da su imali takvog oca. Da su njegov život uljepšavali. On je njihovom prisustvu bio tako sretan i zadovoljan...", kazao je Kenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije