Tanović, Žbanić, Karalić... traže od Vlade FBiH da razriješi saziv Fondacije za kinematografiju

1
Radiosarajevo.ba
Tanović, Žbanić, Karalić... traže od Vlade FBiH da razriješi saziv Fondacije za kinematografiju
Foto: Facebook / Jasmila Žbanić

Udruženje rediteljica i reditelja BiH, čijem sazivu pripadaju Danis Tanović, Jasmila Žbanić i Nedim Karalić, zahtijeva od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da razriješi aktuelni saziv Fondacije za kinematografiju.

Podsjetimo, na sjednici UO Fondacije za kinematografiju donesena je odluka o podnošenju krivične prijave protiv reditelja Nedima Karalića zbog lažnog predstavljanja i podnešenja prijave protiv same fondacije.

Udruženje rediteljica i reditelja BiH demantuje navode (nepotpunog) Upravnog Odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji su se pojavili u medijima 12. septembra koji su vezani su za naše aktivnosti.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Saopštenje predsjednika Upravnog odbora Antonia Beusa je još jedna u nizu obmana javnosti i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te još jedna medijska dimna bomba koja za cilj ima sakriti brojne nezakonitosti u radu Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Naše udruženje je podnijelo inicijativu Vladi FBiH da se sporne odluke Fondacije za kinematografiju Sarajevo ponište iz niza razloga, a u skladu sa datim ovlaštenjima, našu inicijativu je potpisao sekretar. Nakon što su određene produkcijske kuće uložile prigovor i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poništila sporne odluke, informisani smo da je Fondacija za kinematografiju Sarajevo uprkos odluci Vlade FBiH, promptno potpisala ugovore sa odabranim korisnicima i isplatila dio sredstava, znajući da će povrat novca biti otežan, ako ne i nemoguć.

Dakle, objave o pokretanju krivične prijave protiv generalnog sekretara Udruženja reditelja i rediteljica imaju za cilj da se zataška zloupotreba Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Udruženje rediteljica i reditelja BiH želi da informiše javnost o nizu nezakonitih radnji Predsjednika upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, te u prilogu dostavljamo samo dio koji se tiče razloga za obaranje posljednjeg Konkursa za raspodjelu sredstava. Dajemo punu podršku Vladi Federacije BiH koja je jednoglasno krenula u obračunavanje sa kriminalom u Fondaciji", navodi se u saopćenju.

Udruženje rediteljica i reditelja BiH koji su potpisali ovo saopćenje navedeni su:

Aida Begić, Sabrina Begović, Alen Drljević, Nenad Dizdarević, Nermin Hamzagić, Zdenko Jurilj, Nedim Karalić Faruk Lončarević, Tanja Miletić Oručević, Alen Šimić, Danis Tanović, Ines Tanović i Srđan Vuletić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije