Kampanja Bh. povorke ponosa: Iza zidova margine

4
Radiosarajevo.ba
Kampanja Bh. povorke ponosa: Iza zidova margine
Foto: Admir Kuburović / Povorka ponosa u Sarajevu

Bh. povorka ponosa tokom 2021. godine organizuje medijsku kampanju pod nazivom “Iza zidova margine” s ciljem da učini vidljivim iskustava LGBTIQ osoba tokom pandemije.

Pandemija je utjecala na mentalno zdravlje svih građana Bosne i Hercegovine. Ipak, iskustva lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i queer (LGBTIQ) osoba su potpuno zanemarena u javnom prostoru. Zanemarivanje i medijska nevidljivost iskustava LGBTIQ osoba u posljednjih godinu dana, dodatno su nas gurnula na marginu društva s kojom se mukotrpno borimo svih ovih godina.

Dugogodišnja aktivistička borba i predan rad doveli su do toga da se 2019. godine održi prva Bh. povorka ponosa, koja je vidljivost LGBTIQ osoba i pitanja stavila u ravan sa svim drugim važnim društveno-političkim temama u državi.

“Činjenica da je medijska zainteresovanost za izvještavanje sa prve povorke premašila sva naša očekivanja samo govori o tome koliku moć ovaj protest ima, te koliko može doprinijeti zastupljenosti LGBTIQ tema u javnom prostoru”, poručuju iz Bh. povorke ponosa.

Ipak, napominju da medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama ne smije biti selektivno, sporadično, niti motivisano samo velikim javnim događajima. Zbog toga, ovom kampanjom žele skrenuti pažnju i na trend zanemarivanja LGBTIQ tema tokom pandemijske godine u medijskom prostoru.

“Kampanjom “Iza zidova margine” borimo se protiv zanemarivanja iskustava naše zajednice i dajemo glas onima koji/e se ne čuju u javnom prostoru. Kampanjom želimo da pokažemo spektar iskustava, koja zajednica proživljava, a u fokusu su nam iskustva ljudi tokom 2020. godine. Iako smo dijelili mnoga iskustva s našim sugrađanima, postojala su i specifična iskustva koja su karakteristična za LGBTIQ osobe, poput straha od porasta nasilja na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta uslijed izolovanosti”, poručuju iz Bh. povorke ponosa.

Uprkos teškom periodu koje je sa sobom donijela pandemija, bilo je, kažu i pozitivnih iskustava, poput prepoznavanja sopstvenih kapaciteta i potreba, novih prijateljstava, ljubavi i podrške.

Prikupljeno je više od pedeset iskustava LGBTIQ zajednice koja svjedoče o otporu, borbi i snazi koju svako i svaka od nas ima. Hrabra LGBTIQ zajednica, koja se i mimo vanrednih okolnosti, zbog predrasuda, susreće s raznim problemima i oduzimanjem slobode, uspjela je da savlada i teško vrijeme pandemije. Kao Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa 2021. šaljemo punu podršku našoj zajednici, svakoj LGBTIQ osobi posebno, i nadamo se da ćemo zajedno proći kroz sve prijetnje slobodi i sigurnosti”, napominju.

Stoga su pozvali sve da im pomognu u podizanju vidljivosti ove kampanje, tako što će tokom naredna dva mjeseca dijeliti sadržaje kampanje na svojim društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije