Kako su Tuzlaci vratili ideju društvene odgovornosti u svoj kraj

0
Radiosarajevo.ba
Kako su Tuzlaci vratili ideju društvene odgovornosti u svoj kraj
Foto: UG 1. maj / Priča za svaku pohvalu

Fondacija tuzlanske zajednice već skoro dvije decenije djeluje na području Tuzlanskog kantona sa fokusom na podršku razvojnim inicijativama tuzlanskog kraja.

Danas, njihovi programi i aktivnosti predstavljaju primjer koje prate druge fondacije i udruženja okrenuta lokalnom razvoju i filantropskom povezivanju biznisa, lokalnih vlasti i građanskih inicijativa.

Krajem mjeseca, 27.5. u Tuzli planiraju i Filantropsku večer, kojoj je cilj osigurati učešće donatora u društveno-korisnim projektima na kojima rade.

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

"Nastojimo manje pričati o sebi, a više o zajednicama u kojima smo pomogli da se dogodi neka promjena, da se riješe konkretni problemi, te da naučene lekcije prenesemo dalje. Mi smo društvo u kojem su ljudi spremni pomoći, napraviti iskorak i doprinijeti poboljšanju stanja, ali im često treba smjernica, konkretan prijedlog i cilj, onaj prvi čovjek koji pokrene nešto da bi se ostali uhvatili i učinili nešto dobro. Na stotine je takvih primjera u mjestima koje posjećujemo i nadam se da svojim radom pokazujemo šta znači taj 'nevidljivi' doprinos zajednice", pojašnjava nam Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

Područna škola u Dobrnji, prigradskoj zajednici Grada Tuzle, godinama se suočavala s problemom centralnog grijanja. Peć nedovoljne snage koja nije mogla zagrijati školu nalazila se u prostoru same škole, umjesto u pomoćnom objektu. Kotlovnica u sredini škole značila je unošenje uglja kroz prostor u kome borave djeca, prljavštinu i nezdravo okruženje.

Kroz saradnju svih organizacija u Dobrnji, mjesne zajednice, mještana, roditelja učenika i same škole i uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, ovaj problem riješen. Puštena je u rad nova kotlovnica. Nakon 50 godina stara peć je zamijenjena novom. Kotlovnica je izmještena u pomoćnu prostoriju izvan prostora u kome borave djeca i uposlenici škole. Prostorija je prilagođena za potrebe kotlovnice, izgrađen je novi dimnjak, a nova kotlovnica je spojena na već postojeći sistem centralnog grijanja škole. Uposlenici škole i učenici dobili su dobre uslove za rad.

"Izuzetno je važno prepoznati činjenicu da su stanovnici naselja i zajednica u koje dolazimo spremni izdvojiti svoj novac i vrijeme, te učestvovati u rješavanju problema. To je taj duh učešća i društvene odgovornosti o kojem nedovoljno govorimo, a koji i dalje živi u tuzlanskom kraju", kaže Ismet Sokoljanin, programski direktor Fondacije tuzlanske zajednice.

Put nas dalje vodi u Mjesnu zajednicu Hrvati kod Tuzle. Ova lokalna zajednica se nalazi u neposrednoj blizni industrijske zone, zbog čega su se njeni stanovnici svojim aktivnostima odlučili doprinijeti poboljšanju zaštite životne sredine.

Priča za svaku pohvalu - undefined

Foto: UG 1. maj: Priča za svaku pohvalu

"Ovdje živi 1135 stanovnika, od čega je 145 djece. Upravo smo zbog toga odlučili urediti dvorište u blizni osnovne škole, postaviti klupe i kante za smeće te stvoriti jedno novo mjesto okupljanja za djecu i mlade. Ovim su se stvorili uslovi za nastavu u prirodi, organizaciju sportskih aktivnosti", pojašnjava Sanel Đuzić, jedan od koordinatora aktivnosti.

Lokalne inicijative poput ove, a koje se pokreću širom Tuzlanskog kantona, dobile su podršku Fondacije tuzlanske zajednice, u okviru njihovih brojnih projekata koje realiziraju u saradnji sa domaćim i međunarodnim donatorskim programima.

"Ponosni smo na saradnju sa međunarodnim i lokalnim donatorima, jer kroz nove programe otvaramo i nove šanse za zajednicu. Zadovoljstvo je i što smo prepoznati kao organizacija koja provodi široke donatorske programe, zadržavajući visok standard transparentnosti i odgovornosti u upravljanju prikupljenim sredstvima. Kada svojim primjerom postavimo standard, vjerujem stvaramo predispozicije za sticanje povjerenja šire društvene zajednice u filantropiju i podršku. Svaka uspješna priča ohrabruje tri nove da se dogode i pronalazi nove donatore koji će nastaviti put dalje", objašnjava dalje Jašarević.

Iza Fondacije su stotine priča o podršci, hiljade nasmijanih lica i primjeri koji pokazuju koliko je malo potrebno da bi se promijenila perspektiva jednog čovjeka ili cijele jedne zajednice. U nastavku godine očekuju ih novi izazovi.

"Svaka podrška je vrijedna. Zato nam je važno da kroz događaje poput Filantropske večeri kojeg organizujemo uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, projekta Njemačkog Maršalovog fonda SAD i USAID-a. Kako bismo taj osjećaj solidarnosti prenijeli dalje, na ljude koji žele pomoći i vratiti nešto svojoj zajednici, sva prikupljena sredstva na Filantropskoj večeri će biti usmjerena na podršku za tri društveno odgovorne inicijative u TK", dodaje Sokoljanin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije