Kako su trojica Afganistanaca stigli u BiH i osvojili srca svih Sarajlija

A. S.
Kako su trojica Afganistanaca stigli u BiH i osvojili srca svih Sarajlija
Da sve priče o migrantima iz Afganistana ne moraju biti tužne, pokazuje naša priča o trojici mladih i uspješnih momaka iz ove zemlje, koji su za kratko vrijeme osvojili srca svih Sarajlija koji su imali priliku da ih sretnu.

Abdul Hadi Qudsi, Abdul Wahab i Abdullah - tri su simpatična i uspješna momka iz Kabula, koji su u želji da dođu do Pariza "zaglavili" u Sarajevu, i tu ostali skoro mjesec.

Abdul Hadi (24) je najpričljiviji od njih. Vrlo uspješni MMA borac, koji je u Kabulu ostavio sve medalje i pehare da bi bolje sutra potražio u bijelom svijetu, pokazuje nam borilačke poteze i ostajemo bez daha.

A, gdje ti je to Sarajevo!?

Na naše pitanje kako su došli do Sarajeva, Abdul Hadi, koji govori pet jezika, za portal Radiosarajevo.ba kaže:

"Bio je mrak kada smo ušli u Sarajevo. Bilo nas je skoro 50. Kada sam kazao prijatelju u Kabulu da sam stigao Sarajevo, u Bosnu i Hercegovinu, on me je pitao 'Abdul, gdje ti je to!?'. Iskreno, ni ja nisam nikada prije čuo za BiH, ali sam ga sada toliko zavolio da bih volio ostati u njemu sa braćom da živimo".

Dok smo sa Abdul Hadijem i njegovom dvojicom braće snimali priču, pokazivali smo im slike Sarajeva iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu. Najviše je zastao kada smo mu pokazali Vijećnicu u plamenu.

"Zar ona izgleda danas ovako", pita se Abdul Hadi i nastavlja: "Preko puta nje, u onom parku, spavali smo sedam dana. Gledao sam na tu građevinu i pitao se čemu ona služi".

Abdul Wahab, koji ima 16 godina, nadovezuje se:

"Mislio sam da je to hotel. Zaista je prelijepa. Maštao sam da samo jednu noć zaspim u njemu. Sve se to dogodilo kada sam se razbolio spavajući u onom parku".

I sva trojicu su imala sreću da se prebace u hotel kada se Abdul Wahab razbolio. Kada je došlo vrijeme da napuste hotel, pomogla im je Sarajka (ime poznato redakciji, op. a.), koju sva trojica nazivaju "dobrom majkom".

Afganistanci_sarajevo3.jpg - undefined
Ona nam i priča o vještinama ove trojice Afganistanaca, koje je imala priliku dobro upoznati. Posebno hvali Abdullaha (23), za kojeg kaže da je vrhunski kompjuterski stručnjak i odličan automehaničar.

"Automobil mog prijatelja popravio je za manje od pola sata. Veš mašinu u stanu u kojem žive, odmah je sredio kao da je nova. A, samo da vidite kako Abdullah kuha", priča ova Sarajka, koja posebno hvali njihovu urednost u stanu u koji ih je smjestila.

Njihov prvobitni plan je bio da dođu do Pariza. Stali su u Sarajevu i sada ovdje žive svoj "francuski san".

"Voljeli bismo ostati, početi raditi. Ja sam MMA borac, imam želju da radim u nekom klubu, educiram mlade. Najbolji MMA fighteri za mene su Baz Mahammad Mubariz i Abdul Ahmad. I ja sam imao bezbroj medalja sa takmičanja, ali su sva ostala u Kabulu, zajedno sa još jednim našim bratom i tri sestre", dodaje Abdul Hadi.

Abdul Wahab je nadareni fotograf. U Kabulu je imao studio, sada mašta o istom prostoru nekada u Sarajevu.

"Nadam se da će mi se ta želja ostvariti", stidno kaže Abdul Wahab, koji bi s početkom naredne školske godine trebao sjesti u školsku klupu.

Zavoljeli Sarajevo i građane

Sve je to u postupku, kao i njihov proces traženja azila. Očekuju da dobiju pozitivan odgovor, a u toku ove sedmice sva trojica bi trebali dobiti žuti karton, s kojim bi mogli ostati u BiH.

Iako su stidljivi, svaka pomoć im je dobrodošla. S dobivanjem žutog kartona povećaju im se šanse da ostanu u Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da će ovo sve na kraju biti lijepa priča. Bosnu i Hercegovinu i građane Sarajeva smo zavoljeli kao da su naši. Nadam se da će i oni biti zadovoljni s nama, kada počnemo raditi, privređivati. Željni smo dokazivanja, vjerujemo da ćemo dobiti šansu", kazao je Abdullah, dok mu se na licu vidi blagi osmijeh.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije