Kako prepoznati simptome toplotnog udara i kako pomoći nekom ko ih dobije

0
Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati simptome toplotnog udara i kako pomoći nekom ko ih dobije
Foto: Mayo klinika / Ilustracija

Dolaskom ljeta dolaze i visoke temperature koje nepovoljno utječu na zdravlje. Kako bi tijelo održalo normalnu unutrašnju tjelesnu temperaturu od oko 37°C, koristi se različitim mehanizmima hlađenja kao što su širenje krvnih sudova, znojenje i pojačani osjet žeđi.

Kad nastupe ekstremno visoke temperature, kakve su kod nas proteklih dana, dolazi do opasnosti od zakazivanja mehanizama hlađenja u tijelu. Inače, na visoke temperature posebno su osjetljiva djeca, a naročito bebe između šestog mjeseca i prve godine.

Jedan od glavnih neprijatelja našeg organizma tada je toplotni udar

Toplotni udar je stanje opasno po život koje nastaje zbog dugotrajne, prekomjerne izloženosti toplini pri čemu se osoba ne može dovoljno znojiti da snizi tjelesnu temperaturu.

To stanje se često brzo razvija i zahtijeva odmah intenzivno liječenje. Ako je osoba dehidrirana i ne može se dovoljno znojiti da rashladi tijelo, tjelesna temperatura se može povisiti na opasno visoku razinu dovodeći do toplotnog udara. Kod nekih bolesti, kao što su sklerodermija i cistična fibroza, smanjuje se sposobnost znojenja pa se povećava opasnost od nastanka toplinskog udara.

Tim povodom, iz Crvenog krsta FBiH poslali su upozorenje i poruku - kako prepoznati simptome toplotnog udara i kako pomoći nekome ko ga dobije.

Simptomi su glavobolja, grčevi u rukama i nogama, vrtoglavica i zbunjenost, ubrzano disanje ili puls, gubitak apetita, temperatura 37 i više, pojačano znojenje, pojačana žeđ, blijeda i vlažna koža te osjećaj usporenosti.

Ukoliko primjetite neki od ovih simptoma kod sebe ili drugih ne čekajte - reagirajte , navode: 

• Sklonite povrijeđenog sa sunca i učinite sve da se prestane naprezati
• Ako je potrebno zovite hitnu pomoć
• Odvedite osobu na hladno mjesto
• Polako hladite povrijeđenog koristeći sljedeće tehnike:

- Neka povrijeđeni skine odjeću sa gornjeg dijela tijela
- Voda koja teče bolja je nego stajaća voda
- Stavite vlažnu kompresiju i u isto vrijeme koristite ventilator da zrak cirkulira
- Poprskajte osobu vodom i okrenite ventilator ka njoj
- Ako ovo nije dovoljno umotajte osobu u vlažnu odjeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije