Još jedna zgrada u Sarajevu dobit će novo lice: Znate li priču o zloglasnom zatvoru kraj Vijećnice?

6
Radiosarajevo.ba
Još jedna zgrada u Sarajevu dobit će novo lice: Znate li priču o zloglasnom zatvoru kraj Vijećnice?
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Beledija

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je informaciju da će još jedna stara ruševna zgrada u Sarajevu dobiti novo lice.

Objavu gradonačelnice prenosimo u cijelosti:

"Završen je glavni projekt sanacije i restauracije fasade 'Beledije' u ulici Brodac br. 4 i br. 6 u Sarajevu.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U maloj ulici Brodac, pored sarajevske Vijećnice, stara ruševna zgrada, koja je od 2004. godine zaštićena kao kulturno naslijeđe, dobiće novo lice.

Zgrada Beledija sagrađena je 1892. godine kao zgrada općine. Svoju prvobitnu funkciju nikada nije ispunila. Umjesto toga, korištena je kao zloglasni zatvor.

Projektovao ju je slavni austrougarski arhitekta Karlo Paržik, koji je širom Sarajeva ostavio svoj pečat", napisala je Karić.

Beledija u Sarajevu: Priča o mračnim tajnama zloglasnog zatvora

Beledija u Sarajevu: Priča o mračnim tajnama zloglasnog zatvora

Stara ruševna zgrada krije historiju od koje se mnogi i danas naježe.

Zgrada Beledija sagrađena je 1892. godine kao zgrada općine. Svoju prvobitnu funkciju nikada nije ispunila. Projektovao ju je slavni austrougarski arhitekta Karlo Paržik, koji je širom Sarajeva ostavio svoj pečat.

Prije početka Drugog svjetskog rata (WW2), za vrijeme "vladavine" Nezavisne države Hrvata ova zgrada postaje zloglasni zatvor u koji su zatvarani neistomišljenici tadašnjeg režima.
Mnogi borci protiv fašizma bili su zatvoreni u njoj, a samo neki od njih su Vaso Miskin Crni, Radojka Lakić, Benjamin Finci i drugi.

Finci, bh. revolucionar i pripadnik radničkog pokreta, uhapšen je 1929. godine, a nakon mučenja bačen je kroz prozor Beledije, s visine od deset metara. Tadašnja "policija" ovaj je slučaj okarakterisala kao samoubistvo.

Nakon tog rata, ulica u kojoj je smještena Beledija dobila je Fincijevo ime, a od 1960. godine nekoliko porodica je "zauzelo" ćelije i pretvorilo ih u svoj dom. 

Postala je tako Beledija stambeni objekat, a prije 19 godina zaštićena je i kao kulturno naslijeđe grada Sarajeva.

Ulica je 1993. godine preimenovana u Brodac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije