Gospođicina kuća vraća stari sjaj: Znate li priču o posebnoj građevini u centru Sarajeva?

1
Radiosarajevo.ba
Gospođicina kuća vraća stari sjaj: Znate li priču o posebnoj građevini u centru Sarajeva?
Foto: Facebook / Gospođicina kuća

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podijelila je danas na Facebooku divne vijesti - nacionalni spomenik Gospođicina kuća na Obali vraća stari sjaj.

Reakciju gradonačelnice prenosimo u cijelosti:

"Danas su počeli istražni radovi na Nacionalnom spomeniku 'Gospođicina kuća', koji su nužni za pribavljanje saglasnosti za sanaciju i restauraciju ove predivne fasade u centru grada.

Projekat je završen i biće u cjelosti finansiran sredstvima iz budžeta Grada Sarajeva.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Historijska građevina 'Gospođicina kuća' jedan je od rijetkih objekata bosanskohercegovačke arhitekture austrougarskog perioda sa zidnim slikama izvedenim u zgrafito tehnici", napisala je Karić.

Gospođicina kuća u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 1 izgrađena je u najstrožem centru Sarajeva na području Skenderije. Južno od objekta se nalazi ulica Hamdije Kreševljakovića, a sjeverno Obala Maka Dizdara i rijeka Miljacka. Zapadnom stranom objekat je oslonjen na zgradu građenu tokom istog perioda koja se danas koristi kao Ambasada Grčke, a istočno na udaljenosti od 55,00 metara se nalazi zgrada DPO (Društveno-političkih organizacija) građena tokom druge polovice 20. stoljeća.

Znate li priču koja se krije iza zgrade koja se urušila u centru Sarajeva?

Znate li priču koja se krije iza zgrade koja se urušila u centru Sarajeva?

Izvedena u historicističkom duhu, zajedno sa vilom Hermine Radisch spada u grupu stambenih objekata nastalih tokom austrougarskog perioda na prelazu vile i palate u malom.

Počevši od 1905. godine objekat je bio u vlasništvu 'ddo Sarajevo', a 1935. godine dolazi do promjene vlasništva. Na osnovu kupoprodajnog ugovora od 19. septembra 1935. godine u posjed objekta dolazi Ilija Cvijanović iz Sarajeva.     

Tokom I. i II. svjetskog rata, te perioda između, nije došlo do oštećenja objekta. Godine 1962. izvršena je nacionalizacija objekta, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.

Tokom zadnjeg rata u BiH (period 1992.-95.) objekat je doživio lakša oštećenja usljed granatiranja. Nakon 1995. godine objekat je napušten, izuzev prizemne stambene jedinice, te je vidna degradacija krovne konstrukcije gdje prodire vlaga kao i oslikane sjeverne fasade.

Zanimljiva je i jedna gradska legenda o ovoj građevini, kako kruže priče, u ovoj kući je smještena radnja romana Gospođica Ive Andrića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije