Znate li priču koja se krije iza zgrade koja se urušila u centru Sarajeva?

7
Radiosarajevo.ba
Znate li priču koja se krije iza zgrade koja se urušila u centru Sarajeva?
Foto: The Place / Urušavanje zgrade na Marijin Dvoru

Informacija da se urušio dio zgrade na Marijin Dvoru jučer je bila glavna tema u medijama.

Ali, znate li njenu historiju?

Vladimiru Periću Valteru je električna centrala na Hisetima bila izuzetno važna – Sarajevo mora slobodu dočekati osvijetljeno – govorio je. 

Islamska zajednica odredila iznos za vitre i nisab za ovaj ramazan

Islamska zajednica odredila iznos za vitre i nisab za ovaj ramazan

Obilazio je mjesta za koja se znalo da će ih nacisti prije povlačenja uništiti i organizirane su grupe ilegalaca da to spriječe. To je bila jedina električna centrala u gradu i Valter je znao da će, ako je unište, Sarajevo ostati bez električne energije. 

Ta želja ga je koštala života šestog aprila 1945. godine.

'Siemens und Halske' 1895. godine

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: Urušio se dio zgrade na Marijin dvoru

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: Urušio se dio zgrade na Marijin dvoru

Za osvjetljenje su u našoj zemlji u početku korištene svijeće i petrolej, a kada je u New Yorku podignuta prva električna centrala u svijetu, austrougarska uprava počela je razmišljati o uvođenju električnog osvjetljenja u Sarajevu. Pošto su osigurana sredstva, 1893. godine započeli su radovi na izgradnji električne centrale na Hisetima uz Miljacku.

Istovremeno s gradnjom centrale, radilo se i na postavljanju instalacija za osvjetljenje glavnih ulica i najvažnijih objekata u gradu. Objekt električne centrale izgradila je njemačka firma 'Siemens und Halske', 1895. godine, 13 godina nakon izgradnje prve električne centrale u New Yorku.

Tako je Sarajevo prvog maja 1895. godine dobilo električnu rasvjetu. Prva zgrada koja je dobila rasvjetu je zgrada Zemaljske vlade. 

Upaljeno prvo električno svjetlo

Prvo probno paljenje električnog svjetla izvršeno je trećeg aprila 1895. godine kada su zapaljeni električni fenjeri u Koševskoj ulici, Ćemaluši do Ferhadije i Čekrkinici ulici. Centrala se sastojala iz centralne stanice (kotlarnice i strojarnice) sa zgradom za direkciju, zatim iz postaje akumulatora i kolnice za tramvaj na željezničkoj stanici. 

Sreća spasila građane od tragedije
Foto: The Place: Sreća spasila građane od tragedije

Dan kada je gorjela centrala

Došao je i taj kobni maj 1992. godine. Prva velika bitka za glavni grad BiH kulminirala je na Skenderiji. Na tom su mjestu vojnike JNA, zaustavili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a i Teritorijalna odbrana BiH koju su činili građani Sarajeva. 

Pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije artiljerijskih granata satima su odjekivale centrom Sarajeva. Granate su počele padati i po samom centru Sarajeva. Zapaljena je bivša električna centrala na Skenderiji.

Od tada ona stoji tamo, napuštena, porušena i izgleda, zaboravljena.

Ispred, nalazi se usamljeni lik jednog narodnog heroja koji je poginuo nekoliko metara od nje.

Nacionalni spomenik BiH i današnji vlasnici

Kompanija The Place, postala je vlasnik objekta još 2015. godine kada je objekat već bio potpuno devastiran i teško oštećen usljed ratnih dejstava početkom devedestih godina, a naknadno usljed prirodnih faktora dodatno je nepovratno uništen. 

Iste godine kada su postali vlasnici, Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (Sl. Glasnik BiH 44/15), zgrada električne centrale proglašena je nacionalnim spomenikom i kao takva stavljena je u nadležnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na zaštitu i očuvanje.

Predmetnom odlukom i izmjenom iste (Sl. Glasnik BiH 52/20), propisano je da je Vlada Federacije BiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju ovog nacionalnog spomenika, a vlasniku nekretnine je naloženo da se o istoj brine pažnjom dobrog domaćina.

Sreća spasila građane od tragedije
Foto: The Place: Sreća spasila građane od tragedije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije