Gradonačelnica Benjamina Karić najavila osvjetljavanje Aškenaske sinagoge

1
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnica Benjamina Karić najavila osvjetljavanje Aškenaske sinagoge
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Aškenaška sinagoga u Sarajevu

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, na svojoj je Facebook stranici najavila novi projekt osvjetljavanja znamenite bogomolje - Aškenaske sinagoge.  

Nakon što je prošle godine obilježena 120. godišnjica postojanja, pokrenuta je izrada projekta za iluminaciju sinagoge, a za to će biti zadužena upava Grada Sarajeva, što je potvrdila i gradonačelnica Benjamina Karić.  

"Prošle godine navršilo se 120 godina postojanja Aškenaske sinagoge u Sarajevu. U tu čast pokrenuli smo izradu projekta iluminacije sinagoge koji je danas završen. Kompletnu izvedbu projekta u iznosu od 90.000 KM snosit će Grad Sarajevo.

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Aškenaska sinagoga je prvi vjerski objekt sagrađen u pseudomaurskom stilu po nacrtima arhitekta Karla Paržika. Ponosni smo na naše Sarajevo, jedinstveno mjesto susreta različitih konfesija i želimo sačuvati vjerske objekte koji su veliki i važan dio našeg bogatog kulturno-historijskog naslijeđa", napisala je Karić na društvenim mrežama.

Prošle godine navršilo se 120 godina postojanja Aškenaske sinagoge u Sarajevu. U tu čast pokrenuli smo izradu projekta...

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Wednesday, March 15, 2023

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 10. jula 2006. godine je donijela odluku da se Aškenaski hram u Sarajevu u vlasništvu Jevrejske vjeroispovjedne opštine aškenaskog obreda u Sarajevu proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. 

Aškenaška sinagoga u Sarajevu treća je po veličini u Evropi, a izgrađena je 1902. godine. Oblik hrama izgrađen je sa ugaonim kupolama na visokim tamburima, a presvučen je plitkom pseudomaurskom dekorativnom plastikom. Nalazi se nedaleko od Latinske ćuprije i Drvenije, na lijevoj obali rijeke Miljacke.

Izgrađena je po projektu Karla Paržika, autora mnogih zgrada u Sarajevu. Građevinske radove je predvodio graditelj Ludwig Jungwirth, a unutrašnja obrada i oslikavanje sinagoge djelo je majstora Ludwiga Oisnera. Osvećenje sinagoge obavio je nadrabin dr. Samuel Vesel. Godine 1927. u povodu proslave 25. godišnjice sinagoge je temeljito obnovljena, a 1933. godine sa njene zapadne strane sagrađena je zgrada za smještaj administracije aškenaske jevrejske opštine, biblioteke, stana za rabina i ostale prateće službe.

Podsjetimo, Sarajevo je jedan od rijetkih gradova na svijetu gdje zajedno žive Sefardi i Aškenazi. Ranije je u gradu djelovala i sefardska sinagoga, ali posljednjih decenija bogosluženje se vrši samo u aškenaskoj sinagogi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije