Jesu li se aktivirali pljačkaši u Sarajevu: Razbojnici sve brutalniji, napadaju starce, žene i djecu

3
A. Kapo
Jesu li se aktivirali pljačkaši u Sarajevu: Razbojnici sve brutalniji, napadaju starce, žene i djecu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski specijalci / Ilustracija

Razbojništva su postala skoro svakodnevnica u Sarajevu, a pljačkaši sve odvažniji i brutalniji - više ne biraju ni vrijeme ni mjesto, a ni metu.

Napadaju djecu, maloljetnike, žene čak i - starce... I sve to nerijetko - usred dana.

Skoro da nema dana, a da se u policijskom biltenu ne nađe vijest - razbojništvo.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Mersiha Novalić, portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazala je za portal Radiosarajevo.ba da su u periodu od 1. januara do 30. septembra 2023. godine evidentirana 103 razbojništva, što je sedam više u odnosu na isti period prošle godine.

Žarište u Novom Sarajevu

"Od toga broja, 27 slučajeva je po poznatom i 76 po nepoznatom izvršiocu", kaže portparolka Novalić.

Kada se radi o ovoj problematici, slobodno se može kazati da je žarište na području Policijske uprave (PU) Novo Sarajevo, gdje je zabilježeno najviše razbojništava – 29, odnosno pet više u odnosu na isti period prošle godine.

U PU Centar zabilježeno je 19 (dva manje), PU Ilidža – 18 (dva više), PU Novi Grad – 14 (identično), Sektor kriminalističke policije – 14 (jedan više), PU Stari Grad – osam (pet više) i PU Hadžići – jedan (tri manje).

Ono što zabrinjava, jeste da iza pljački nerijetko stoje i maloljetnici, kao i da su pljačkaši sve brutalniji.

Sarajevski specijalci

Javnost je bila uznemirena nakon razbojništva koje se dogodilo 14. juna oko 19.10 sati na pješačkoj stazi u ulici Nerkeza Smailagića u sarajevskoj općini Novi Grad. Dva maloljetnika, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, fizički su napali R. A. (80) kojem su oteli ruksak.

Tom prilikom su mu nanijeli teške povrede opasne po život od kojih je 80-godišnjak istog dana u noćnim satima preminuo.

Ranije su iz MUP-a KS potvrdili da su maloljetnici uhapšeni zbog sumnje da su počinili razbojništvo sa smrtnom posljedicom te su uz službeni izvještaj predati nadležnom tužilaštvu.

Portparolka Novalić naglašava da su nadležnom tužilaštvu podneseni službeni izvještaji protiv 69 osoba, od kojih je 51 povratnik, što čini čak 73,9 posto od ukupnog broja prijavljenih. U sedam slučajeva iza razbojništava stajali su maloljetnici.

Sarajevski specijalci

"Uhapšene su 43 osobe. Od ukupno 76 događaja razbojništva evidentiranih po nepoznatom izvršiocu, naknadno su rasvijetljena 43 ili 56,6 posto", dodaje portparolka Novalić.

Iako su najčešće situacije u kojima razbojnik sam kreće u pljačkaške pohode, zabilježena je i jedna dobro organizovana kriminalna grupa koja je razbijena u operativnoj akciji kodnog naziva - "Porto".

Grupu su sačinjavali Amar Bašić, Armin Husić i Adnan Kahriman, koji su terorizirali radnike benzinskih pumpi, hotela, trgovine i zlatare.

Sumnjiče se da su u svojim pljačkaškim pohodima odnijeli plijen "težak" više od 100.000 KM!

Po svojoj beskrupuloznosti posebno se isticao Bašić, koji je čak u dva navrata vozilom išao na - policajce, o čemu portal Radiosarajevo.ba ranije pisao.

Kako je razbijena pljačkaška grupa u Sarajevu: Amar Bašić u dva navrata vozilom išao na - policajce

Kako je razbijena pljačkaška grupa u Sarajevu: Amar Bašić u dva navrata vozilom išao na - policajce

Modus operandi, odnosno način izvršenja svih razbojništva suštinski se ne razlikuje mnogo. Pljačkaši biraju svoje mete, a potom munjevito napadaju i otimaju.

Nož "omiljeno" sredstvo za prijetnje

Razlike se ogledaju u odabiru mete, ali i načinu prijetnje. Ako je suditi po zvaničnim podacima sarajevske policije, nož je "omiljeno" sredstvo za prijetnje pljačkašima, što i ne treba da čudi, jer se radi o predmetu koje ima svako domaćinstvo.

"Najviše razbojništava su izvršena prijetnjom upotrebe noža ili drugog oštrog predmeta – 49, potom prijetnjom upotrebe vatrenog oružja – 27 puta te upotrebom fizičke snage – 27 puta", kaže portparolka Novalić.

Sarajevski specijalci

Kada se radi o metama pljačkaša, u 36 navrata to su bile poslovne prostorije.

"Na ulici su evidentirana 32 slučaja, u sportskim kladionicama – 16, na benzinskim pumpama – pet, u apotekama – tri...", kazala je Novalić.

Razbojnici više ne biraju ni plijen - odnose sve što im dođe pod ruku.

"Otuđivan je novac, mobiteli, nakit, cigarete...", zaključila je portparolka Novalić.

Problem sa povratnicima

U spomenutom periodu glavobolje policajcima i istražiteljima prave i povratnici u činjenju razbojništava.

Istražiteljima je pažnju privukao 46-godišnji T. M., koji je prijavljen za izvršenje čak sedam razbojništava.

Također, za izvršenje po pet pljački našla su se i tri maloljetnika, 19-godišnji V. A. i 21-godišnji I. F.

Za izvršenje po četiri razbojništva prijavljeni su 25-godišnji P. A., 35-godišnji B. A., 25-godišnji H. A. i 24-godišnji S. A.

Listu povratnika zaokružuje 22-godišnji H. E. koji se sumnjičio za izvršenje tri razbojništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije