Kako je razbijena pljačkaška grupa u Sarajevu: Amar Bašić u dva navrata vozilom išao na - policajce

5
A. Kapo
Kako je razbijena pljačkaška grupa u Sarajevu: Amar Bašić u dva navrata vozilom išao na - policajce
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski specijalci / Ilustracija

Hapšenjem Amara Bašića okončana je akcija kodnog naziva "Porto" koju su u proteklom periodu izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), čime je razbijena pljačkaška grupa koja je terorizirala radnike benzinskih pumpi, hotela, trgovine i zlatare.

Grupu su još sačinjavali, kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, Armin Husić i Adnan Kahriman.

Podsjetimo, Bašić je uhapšen u četvrtak, 27. jula, u sarajevskom naselju Dobrinja, čime je zadan konačan udarac razbojnicima koji su u svojim pljačkaškim pohodima odnijeli plijen "težak" više od 100.000 KM!

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Po svojoj beskrupuloznosti posebno se isticao Bašić, koji je čak u dva navrata vozilom išao na - policajce!

Pucnjava u Švrakinom Selu

No, krenimo redom. Za akciju "Porto", koja je sprovedena pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja više krivičnih djela razbojništva i teških krađa, prvi put se čulo 3. jula, kada se odigrala drama u ulici Alibega Firdusa u sarajevskom naselju Švrakino Selo.

Policajci su, nakon operativnih saznanja sa terena i prikupljenih dokaza, krenuli u munjevitu akciju hapšenja pljačkaša.

Tada su uhapšeni Husić i Kahriman. Bašić nije htio da se preda te je sa automobilom krenuo u pravcu policajaca u namjeri da ih pregazi! Policajci su, štiteći vlastite živote, ispalili hice, ali je Bašić, ipak, uspio da im umakne.

Tada su izvršeni pretresi na više lokacija te su pronađeni i izuzeti predmeti za koje postoji sumnja da potiču iz izvršenja krivičnih djela, među kojima i vatreno oružje - pištolj.

Sarajevski specijalci / Ilustracija

Za Bašićem je potom Kantonalni sud u Sarajevu raspisao potjernicu. Sarajevski policajci su se digli na noge te su krenuli stezati obruč oko bjegunca. Na koncu je 27. jula lociran u sarajevskom naselju Dobrinja.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, Bašić opet nije imao namjeru da se preda policajcima. I ovog puta sa automobilom je krenuo na policajce u namjeri da izbjegne hapšenje. Tom prilikom udario je u jedno službeno vozilo.

Međutim, policajci su ga ovog puta uspjeli opkoliti te su mu stavljene lisice na ruke.

Osim Kantonalnog suda u Sarajevu, za Bašićem je tragao i mostarski zatvor, gdje se nije vratio sa dopusta. Drugim riječima, za vrijeme dopusta je išao sa svojim "kompanjonima" u pljačkaške pohode. Bašić je u petak, 28. jula, predat pripadnicima Sudske policije.

Tako se on, osim za razbojništva i krađe, sumnjiči i za krivična djela napad na ovlaštenu službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti te za sprječavanje službene osobe u obavljanju poslova sigurnosti.

S druge strane, Husić se, osim za razbojništva i teške krađe, sumnjiči i za nedozvoljeno držanje oružja. Njemu su policajci još 3. jula prilikom "češljanja" više lokacija nakon drame u Švrakinom Selu, pronašli pištolj sa municijom, a za što nije imao odobrenje nadležnog organa.

Prema saznanjim portala Radiosarajevo.ba, sva krivična djela počinjena su u periodu od 13. do 25. juna.

Serija pljački

Prva na meti našla se benzinska pumpa "Hifa-oil" u sarajevskoj općini Novi Grad. Tog 13. juna Bašić, Husić i Kahriman, uz prijetnju pištoljem, odnijeli su sef i cigarete. Samo u ovoj pljački pričinjena je materijalna šteta od skoro 18.000 KM!

Serija pljački je nastavljena. Uslijedilo je razbojništvo u hotelu "Pino Nature" na Trebeviću, a potom teška krađa u firmi "Tehno tex" u Rakovičkoj cesti.

Modus operandi, odnosno način izvršenja, kao ni mete nisu bile identične pa se sumnja da su na taj način navodno pokušali da zavaraju istražitelje. Iz spomenute firme, recimo, pljačkaši su odnijeli više različitih televizora.

Na Ilidži su potom opljačkali zlataru "Omić". Ova pljačka je interesantna i po tome što su se na mjesto događaja dovezli sa motociklom, što je ujedno praksa kriminalaca u svijetu.

Tešku krađu počinili su i na štetu benzinske pumpe "Ada petrol" u Blažuju. Odnijeli su metalnu kasu sa novcem.

I ranije pljačkao

Amar Bašić već ima podeblji policijski dosije.

u Kazneno-popravnom zavodu u Mostaru izdržavao je višegodišnju kaznu za organizovani kriminal u vezi sa, također, razbojništvima i teškim krađama.

Prethodno je boravio u KPZ Sarajevo.

Interesantan je i podatak da je svojevremeno bio jedan od svjedoka na suđenju Amelu Sejfoviću za bijeg iz KPZ Sarajevo.

Inače, u Kantonalnom sudu u Sarajevu Sejfoviću se ponovo sudi za bijeg, za što je prethodno bio osuđen na 10 godina zatvora. Presudu je ukinuo Vrhovni sud FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije