Jeste li zaboravili srbijanske kampove za djecu? Prije nekoliko godina učili su ih kako da pucaju

17
A. Sokolović
Jeste li zaboravili srbijanske kampove za djecu? Prije nekoliko godina učili su ih kako da pucaju
Foto: Arhiv / Kamp u beskuću Kučajskih planina

Mališani uzrasta od sedam do 17 godina, pod okriljem "Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa", danima su živjeli u vojničkim uslovima u prirodi, pješačili po 10 kilometara i spavali u pećini.

Prvi takvi kampovi pojavili su se u Srbiji 2014. godine. Tinejdžeri su nosili maskirne uniforme i učili pucati iz takozvanih airsoft pušaka.

Djevojčice i dječaci pucali su iz replika "kalašnjikova", rade sklekove i spavaju u pećini. To su neki od jezivih prizora na fotografijama sa "Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa" (SPOK).

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Kamp je u bespuću Kučajskih planina organizirala "Srpska istinski pravoslavna crkva" (SIPC), objavio je tada srbijanski Blic.

Alarmanta je to slika u vrijeme kada regiju Balkana posljednjih dana zgrožaju ubistvima u nama susjednoj Srbiji.

Na stranici SIPC-a tada je istaknuto da se kamp provodi na Kučajskim planinama, kao i da je "vrlo poželjno da se u SPOK-u idućih godina nađe veći broj tinejdžera" jer je upravo njima potrebna ovakva edukacija.

Ono što je zapanjujuće je činjenica da su nosili maskirne uniforme te da su ih učili da pucaju iz takozvanih airsoft pušaka.

Sonja Biserko o masakrima u Srbiji: Ovo društvo glorifikuje oružje i ratne zločince, bolesno je…

Sonja Biserko o masakrima u Srbiji: Ovo društvo glorifikuje oružje i ratne zločince, bolesno je…

"Ova priča je poražavajuća. Jedna vjerska grupa, ma koja ona bila, ne smije na ovaj način zloupotrebljavati djecu. Ovo je ništa drugo do zloupotreba maloljetnika i njihovih vjerskih osjećanja. To je kršenje i zakona i morala, i to je nedopustivo. Ne smiju se na takav način koristiti i stvarati vjersko-militantne organizacije", kazala je tada Živica Tucić, vjerski analitičar iz Srbije.

Prvi čovjek SIPC-a tada je bio Nemanja Stanković, poznatiji kao episkop Akakije.

"Obaveza je odbrana svoje države i naroda. Ovo je ljetnji kamp koji traje samo deset dana, a ne tokom cijele godine. Roditelji sami šalju djecu", kazao je za Blic tada episkop SPIC-a Akakije.

U bilo kojoj europskoj zemlji ovo se smatra vjerskim ekstremizmom. Ovim kampom nikada se u Srbiji nisu pozabavili ni država i policija. Šutjelo se godinama. 

Podsjetimo, u jutarnjim satima srijede dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Nažalost, u Srbiji se dogodila još jedna tragedija dan nakon masakra u Beogradu. U pucnjavi u Mladenovcu Uroš B. je u četvrtak, 4. maja, oko 23 sata ubio osam osoba, a ranio 14.

Više informacija o pucnjavi u Mladenovcu možete čitati na linku OVDJE.

Ko je SIPC i od kada djeluje

SIPC je naziv za nekanonsku i nepriznatu pravoslavnu crkvu koja od 1995. djeluje u Srbiji.

Oni su pravoslavni fundamentalisti kojima je glavna ideologija antiekumenizam protiv katolika, ali i prekid svih kontakata s drugim hrišćanima.

Smatraju i da je pravoslavna crkva pala u jeres. Prvi čovjek SPIC-a tada je bio Nemanja Stanković, poznatiji kao episkop Akakije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije