Jedanaest godina od Breivikovog masakra: Terorista kojeg je inspirirao Karadžić

3
Radiosarajevo.ba
Jedanaest godina od Breivikovog masakra: Terorista kojeg je inspirirao Karadžić
Foto: Anadolija / Anders Behring Breivik

Danas se navršava 11 godina od napada teroriste i masovnog ubice Andersa Behringa Breivika u Norveškoj tokom kojeg je ubijeno 77 ljudi, među kojima najviše maloljetnika.

Piše: Faruk Vele

Ovaj fašista je 22. jula 2011. godine, nakon što je najprije detonirao automobil napunjen eksplozivom parkiran ispred zgrada vladinih institucija u Oslu, otišao na otok Utoya i nasumice otvorio vatru na ljetni kamp Laburističke stranke. 

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

U bombaškom napadu u Oslu poginulo je osam osoba, a na otoku Utoya ukupno 69. Ranjeno je 319 ljudi. Zločinac je osuđen na ukupno 21 godinu zatvora, što je najviše izrečena sankcija u toj zemlji od ukidanja smrtne kazne.

Radovan – počasni križar

Zlo koje je nadahnjivalo Breivika (koji je u međuvremenu promijenio ime i sada se zove Fjotolf Hansen) oličeno je u ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Zanimljivo, i on je tokom skrivanja mijenjao ime u dr. Dragan Dabić. I Radovan se, također, nalazi u zatvoru, i to u Velikoj Britaniji. Kao i Breivik i Karadžić u posljednje vrijeme iz zatvora šalje pisma i parole, slaveći rezultate svojeg zločina, odnosno genocidnog projekta.

Balkan kao inspiracija teroristima: Tarrantu i Breiviku Radovan Karadžića bio je uzor

Balkan kao inspiracija teroristima: Tarrantu i Breiviku Radovan Karadžića bio je uzor

Ne samo to, Breivik, kao terorista i islamofob, Brenton Tarrant, napadač koji je u martu 2019. u svojem krvavom pohodu na dvije džamije na Novom Zelandu ubio najmanje 49 muslimana, fasciniran je velikosrpskom ideologijom, odnosno Karadžićem i njegovim (ne)djelom tokom agresije na BiH. 

Breivik je kao razlog za monstruozni zločin naveo svoje protivljenje multikulturalizmu!?

Volio bih da sam to mogao izbjeći. Grozno, ali nužno“, pisao je zločinac.

Breivik se tada pozivao upravo na Karadžića i „srpsku braću“. Za njega, kao i Tarranta, Karadžić je dokaz da jedan masovnih zločinac, „križar“, može doći na čelo jedne vlasti, pa makar bila i paradržavna, te provoditi ono što je i njihov mračni ideal.

Htjeli su iskorijeniti islam

U manifestu “2083.: Europska deklaracija o neovisnosti” Breivik uz ostalo piše kako iz "Europe protjerati muslimane".

„Srpsku su braću nepravedno napali. Oni su željeli iskorijeniti islam i vratiti muslimane natrag u Albaniju. Radovana Karadžića ću pamtiti kao počasnog križara i europskog ratnog heroja. On nije nikakav masovni ubojica i rasist, već čovjek koji je svoju kuću htio osloboditi od islama”, naveo je u „dokumentu“ koji ima 1.500 stranica.

Karadžić – zlo koje povezuje teroriste, masovne ubice i islamofobe

Karadžić – zlo koje povezuje teroriste, masovne ubice i islamofobe

Sebe je vidio kao „zapovjednika vitezova pravednika“ i jednim od vođa “Nacionalnog paneuropskog domovinskog pokreta otpora”.

Breivik je predviđao „europski građanski rat“ u tri etape koji bi trebao biti završen 2083. Prva bi faza trajala do 2030. godine, i ona bi uključivala brze i efikasne vojne udare na sisteme, te udruživanje i jačanje konzervativnih europskih snaga. Između 2030. i 2070. najavljivao je „naprednije oblike oružane borbe“, dok je u završnoj fazi, do 2083., najavio "kraj multikulturalne Europe", protjerivanje muslimana i provedbu konzervativne političke agende nakon rušenja vlada diljem kontinenta.

„Karadžiću vodi Srbe svoje“

Monstruoznog Breivika, kao i spomenutog Tarranta povezuje - zlo. I jedan i drugi snažno mrze muslimane, obojica su nakon napada ostavili fašističke manifeste i veličaju zločince poput Kradažića i velikosrpsku ideologiju. 

Lokalni mediji prenijeli su 2019. fotografije kako je Tarrant na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ličnosti Srbije i Crne Gore. 

Na videu se, također, moglo čuti kako ubica u autu sluša pjesmu „Karadžiću vodi Srbe svoje...“. 

Kao i norveški masovni ubica, i Tarrant je prije napada na internetu je objavio rasistički manifest u kojem je najavio napad.

Na užasnom dokumentu od 73 stranice, on sebe opisuje kao „običnog bijelca“, kako je rođen „u radničkoj klasi, u porodici s malim prihodima“, te kako je „odlučio ustati kako bi osigurao budućnost svom narodu“.

Islamofobija umjesto antisemitizma

Nekadašnji ljevičarski aktivist i bivši univerzitetski profesor u Francuskoj, danas profesor na sveučilištu Cornell u Sjedinjenim Državama, Enzo Traverso, upozorio je prije nekoliko godina da je islomofobija zamijenila antisemitizam. 

„Je li islamofobija danas isto što je antisemitizam bio nekad? Može li islamofobija postati spirala smrti poput antisemitizma u doba nacizma? Islamofobija je zamijenila antisemitizam u političkoj kulturi i ideologiji postfašizma. To ne znači da je antisemitizam nestao – sjetite se nedavnog masakra u Pittsburghu i terorističkih napada u Francuskoj prije nekoliko godina – ili da trenutačni val islamofobije priprema nove genocide", kazao je ugledni italijanski naučnik prije nekoliko godina za Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije