Izuzetno interesantno vrijeme u kojem je pokrenuta afera vezana za čelnika OSA-e

Radiosarajevo.ba
Izuzetno interesantno vrijeme u kojem je pokrenuta afera vezana za čelnika OSA-e
Foto: Poskok.info / Osman Mehmedagić

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević odbio je kao neosnovanu žalbu Univerziteta za poslovne studije Banja Luka na rješenje prosvjetnog inspektora bh. entiteta RS kojim je dat nalog da bude poništena diploma direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, prenosi danas Srpska novinska agencija (SRNA). 

"Po ocjeni drugostepenog organa, prvostepeni organ je u provedenom postupku dao pravovaljano obrazloženje uz pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje i ocijenu dokaza, te pravilno primjenio materijalno pravo i donio rješenje kojim se Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci nalaže poništenje diplome koja je 21. septembra 2007. izdata Osmanu Mehmedagiću", izjavila je Srni pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Srpske Radmila Pejić.

Rješenjem inspektora od 5. avgusta naređeno je rektoru Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu da u roku od sedam dana poništi Mehmedagićevu diplomu i da je u "Službenom glasniku Republike Srpske" proglasi ništavnom.

Nakon ovakvog raspleta događaja, zanimljivo je podsjetiti na stavove bh. eksperata u oblasti sigurnosti, koji su već ranije upozorili na u najmanju ruku indikativno vrijeme u kojemu je ova afera lansirana.

Zašto Dodiku i Čoviću smeta OSA?

Nekoliko sedmica nakon što su sa kasarne na Palama skinute oznake države Bosne i Hercegovine i postavljene one tzv. vojske RS i nepuna dva mjeseca nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, praktično, pozvao na neposluh pripadnike Oružanih snaga BiH i oblačenje uniformi spomenute (para)vojske (zbog čega je protiv njega podnesena prijava Državnom tužilaštvu), proteklih dana vrše se sasvim otvoreni ataci i na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) kroz pokušaje lansiranja raznih afera.

"Smatram da su u cijelom slučaju vrlo zanimljiva dva elementa. Prvi je vrijeme pojave afere. Kao što su primijetile kolege iz akademske zajednice, koje su već javno komentirale slučaj, ovdje je izuzetno interesantno vrijeme u kojem se pokrenula afera vezana za prvog čovjeka Obavještajno-sigurnosne agencije. Radi se o periodu neposredno pred istek njegovog mandata i nakon najave člana Predsjedništva iz RS, Milorad Dodik, da neće dobiti podršku SNSD-a za drugi mandat", kazao je za Radiosarajevo.ba dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo. 

Sead Turčalo: Ako Dodik paralizira BiH, destabilizirat će RS, i to se već vidi

Sead Turčalo imenovan je početkom jula na dužnost dekana Fakulteta političkih nauka u Univerziteta u Sarajevu. Turčalo je, podsjetimo, izabran za nasljednika Šaćira Filandre, koji je dužnost dekana obavljao u prethodna dva mandata. Razgovarao: Faruk Vele U prvom opširnijem intervjuu nakon izbora, dekan Turčalo za Radiosarajevo.ba analizira društveno-političku scenu u BiH.

Smatra da u analizi ovog posljednjeg slučaja ne treba zanemariti ni drugi element.

"Drugi aspekt, koji ne treba zanemariti pri sagledavanju ovog slučaja jeste činjenica da je OSA u posljednjih nekoliko godina, naročito nakon niza uspješnih kontraobavještajnih aktivnosti i onemogućavanja nizu osoba koje su na različite načine povezivane sa ruskim hibridnim ratovanjem u postsovjetskom prostoru da uđu u BiH, postalameta diskreditacije.  Mislim da u analizi ovog posljednjeg slučaja ne treba zanemariti ova dva elementa. Naravno, odgovarajuće institucije imaju pravo da provjeravaju bilo čiju diplomu, i mislim da to u ovom slučaju niko i ne spori", istakao je Turčalo u ranijem intervjuu za naš portal.

Prof. Jasmin Ahić: Pokušaj razbijanja posljednjih sigurnosnih stubova države

Prof. dr. Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirao je najnoviju aferu u vezi sa osporavanjem diplome Osmana Mehmedagića. direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Profesor Ahić i u posljednjim događajima, neovisno od zaključaka inspekcije u bh.

Prof. dr. Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, također, tvrdi da i u posljednjim događajima, neovisno od zaključaka inspekcije u bh. enitetu RS, koji će se vjerovatno potvđivati ili osporavati na nadležnom sudu, vidi kontinuirano problematiziranje rada OSA-e, i to "sada i u kontinuiranoj diskreditaciji i pokušaju diskvalificije prvog čovjeka ove veoma bitne sigurnosne agencije ".

"To je samo nastavak priče o razbijanju jednog od posljednjih sigurnosnih stubova države Bosne i Hercegovine, koji nije pod utjecajem politika unutrašnjih i regionalnih centara secesionističke političke moći. Već duži vremenski period OSA je neprijateljska organizacija za srpske interese u BiH (Dodik), a paraobavještajni centar Bošnjaka za Dragana Čovića i tom kontekstu i ovom ataku se treba oduprijeti", kazao je profesor Ahić za Radiosarajevo.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije