Zašto Dodiku i Čoviću smeta OSA?

Radiosarajevo.ba
Zašto Dodiku i Čoviću smeta OSA?
Foto: Facebook / OSA

Nekoliko sedmica nakon što su sa kasarne na Palama skinute oznake države Bosne i Hercegovine i postavljene one tzv. vojske RS i nepuna dva mjeseca nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, praktično, pozvao na neposluh pripadnike Oružanih snaga BiH i oblačenje uniformi spomenute (para)vojske (zbog čega je protiv njega podnesena prijava Državnom tužilaštvu), proteklih dana vrše se sasvim otvoreni ataci i na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) kroz pokušaje lansiranja raznih afera.

Piše: Faruk Vele

Atak na institucije

Tako je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare 25. juna u Istočnom Sarajevu insajderski saopćio da raspolaže dokumentom OSA-e BiH, iz kojeg je vidljivo da je ta agencija, navodno, "stavila pod prismotru više medija iz BiH i regiona", da bi tri dana kasnije njegov najbolji saveznik, predsjednik HDZBiH Dragan Čović, zabrinuto ustvrdio da "nemamo funkcionalnu pravnu državu nego postoji razvijen parasustav".

Čović smatra da je to tako jer "SDA kontrolira obavještajni sektor".

HNS / Čović: SDA kontrolira obavještajni sektor koji treba staviti pod nadzor Parlamenta

Na stranu činjenica da su Dodikovi “eksperti” svjesno zaobišli da nacionalne obavještajne službe prikupljaju podatke i iz javnih izvora, što uključuje i medije u okviru obavještajne discipline OSINT, tragikomično je kada se šef SNSD-a navodno zalaže za medijske slobode dok u polovici BiH, gdje on putem svojih marioneta suvereno gospodari, novinari nosaju "glavu u torbi". Nerijetko su novinari u tom dijelu zemlje morali napuštati svoje domove upravo zbog ugrožene im sigurnosti, a pojedini su koliko jučer premlaćivani. A, da ne govorimo o ekonomskim i drugom pritiscima.

Nije ni Čoviću problem SDA, jer kako je u aprilu u Mostaru emotivno poručio Adil Osmanović, zamjenik predsjednika te stranke, "bili su i bit će partneri". Sasvim jasno je da je ovdje o riječ o ataku na još jednu instituciju i želji da država do krajnjih granica atrofira da bi njezino razbijanje bio jedini mogući ishod.

I sve to, paradoksalno, pod izgovorom brige za državne institucije! Samo "na prvu" problem je u imenu jednog pojedinca i jedne stranke, cilj je potpuno neutralizirati sve faktore koji se na bilo kakav način mogu suprotstaviti politikama koje imaju najmanje dobre namjere prema BiH, što više i ne kriju.

Slično mišljenje dijele i ugledni profesori sigurnosti, te analitičari i bivši dugogodišnji službenici u obavještajnoj zajednici.

"Pokušaji destrukcije institucija države, u prvoj svojoj fazi su se koristili kao mehanizmi za političku trgovinu ili međusobne pritiske u sklapanju vlasti i na državnom i na entitetskim nivoima. Sada u drugoj fazi napadi na OSBiH i OSA-u BiH, kao uspješno reformirane i profesionalno efikasne institucije državnog nivoa u sigurnosnom sistemu, predstavljaju pokušaje da se zamjenom teza kompromitira posljednja institucija nad kojom ovaj dvojac nema kontrolu, a koja pri tome radi veoma dobar posao koji može otkriti veze i zajedničku povezanost sa kriminalom i centrima moći koji ih podržavaju u njihovim secesionističkim namjera", kazao za Radiosarajevo.ba profesor Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu doc. dr. Jasmin Ahić.

Ono što je, dodaje Ahić, najveći problem u ovakvom strategijskom djelovanju navedenog dvojca, "danas Dodik, a onda Čović sutra", jeste što ta zamjena teza dobija kredibilnu sliku svojim konstantnim ponavljanjem.

Osman Mehmedagić i  Vaughn Bishop: Podrška CIA-e Bosni i Hercegovini - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Osman Mehmedagić i  Vaughn Bishop: Podrška CIA-e Bosni i Hercegovini

Inače, još od afere "Ušće" i pokušaja s kraja 2016. i početka 2017. kada je plasirano kako bh. agencija navodno nadzire visoke zvaničnike Srbije, na sceni su, zapravo, nastojanja da se važna institucija za sigurnost svake države, koja uživa poštovanje u odnosima s međunarodnim partnerima, pa i američkom CIA-om, atomizira, podijeli po nacionalnim šavovima i na koncu neutralizira.

Bivši šef slovenske SOVE: Bosanska obavještajna služba je najbolja u regionu!

Nije li koliko jučer Dodik vodio aktivnosti na formiranjima entitetske obavještajne službe kroz Savjet za zaštitu ustavnog poretka RS, čiji je cilj progon neistomišljenika?

Nismo li zaboravili da nove izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u daju mogućnost direktoru policije MUP-a RS da policijskim službenicima izdaje dokumente s lažnim identitetom, kao i to da direktor policije može angažirati policijske službenike drugih država, te da i tim policijskim službenicima može dati lažni identitet, što stvara zakonske pretpostavke za djelovanje stranih špijuna u BiH!

Zašto Tužilaštvo ne reagira na osnivanje paralelne obavještajne službe u RS?
Legalizacija stranih špijuna u RS: "Modus operandi" ruskih obavještajnih službi

Skretanje pažnje

Nije li nedavno otkrivena široka mreža hrvatske SOA-e u BiH, što može objasniti i podršku koju Dodik iznenada dobiva u zagrebačkim medijima  za svoje tvrdnje o OSA-i. U pitanju je, dakle, strategija koja nadilazi potrebu neke kratkotrajne afere.

Jasmin Ahić - undefined

Foto: Privatni album: Jasmin Ahić

"Došli smo u situaciju da Dodik plasiranjem jedne senzacionalističke informacije, a profesionalne sigurnosne lakrdije, pa gotovo i uspije diskreditovati rad OSA-e na način da se i novinarska zajednica poljulja time što obavještajna služba prikuplja informacije iz javnih izvora (OSINT- što joj je i posao). Ili Čović sada već trogodišnjom "urotom paraobavještajnih grupacija" protiv njega kao reprezenta hrvatskog naroda, i to uvijek u momentima kada je potrebno da se skrene priča sa nekog političkog neuspjeha HDZ-a. Rezultati ovih spinova su da nakon njih, niko više ne govori o neuspjehu projekta "rezervni sastav policije " ili" propasti Aluminija", što je i bio cilj-odvesti pažnju od političkih poraza napadom i pokušajem kompromitacije OSA-e, jednom od posljednjih a veoma bitnih i snažnih sigurnosnih stubova Bosne i Hercegovine", upozorava prof. Ahić.

Štab u BiH / Šta srbijanska BIA-a radi u Sarajevu?

Miralem Kapetanović je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru BiH. Zajedno s profesorom Ahmedom Kicom nedavno je objavio knjigu “BiH i Zapadni Balkan-aspekti geopolitike i hibridnog rata“. A, navedena knjiga mnogo govori i o nastojanjima da se ugroze institucije BiH, uključujući i OSA-u.

"OSA BiH je već duže vrijeme meta napada hibridnim operacijama koje se kreiraju kako van granica BiH, tako i u samoj BiH. To je zbog toga što je formiranje OSA BiH, uz Oružane snage BiH, koje su, također, na meti hibridnih operacija, jedna od najuspješnijih reformi koje su sprovedene u poslijeratnom periodu u BiH, a što ne odgovara protivnicima jačanja njene državnosti. Uz to, svakako, treba napomenuti, da je OSA, uz još neke institucije iz sigurnosnog sektora, respektabilan partner u saradnji sa drugim partnerskim službama i međunarodnim sigurnosnim organizacijama u borbi protiv terorizma i drugim vidovima međunarodnog organiziranog kriminala, što također nije u interesu onih koji žele destabilizirati našu zemlju", smatra Kapetanović.

Treba podsjetiti na lociranje i hapšenje Mirsada Kandića, šefa obavještajne službe ISIL-a u Sarajevu i njegovo isporučivanje Americi. Ili posljednje lociranje Adisa Abaza, švercera oružja koji je bio povezan sa teroristima koji su izveli teroristički napad u Francuskoj itd. Sve su to aktivnosti gdje su naše institucije potvrđene i na međunarodnom planu.

Fabriciranje afera

Kapetanović smatra da su sasvim jasni razlozi zbog kojih je OSA meta. Smatra to važnim naglasiti.

"OSA BiH je snažna (možda u ovom trenutku i jedina) brana neustavnim i secesionističkim nasrtajima na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, od strane još uvjek živih velikodržavnih projekata i sa istoka i sa zapada. Cilj fabrikovanja obavještajnih afera (ranije "Ušće", nedavno "selefije" i sad "novinari") je da se OSA oslabi i iznutra podijeli kako bi određeni politički i sigurnosni centri moći njom ovladali, a BiH prikazala kao "leglo terorizma" ili "nemoguća država", smatra Kametanović, te zaključuje:

Miralem Kapetanović - undefined

PrtScr: Miralem Kapetanović

"Kreatori 'hibridnih operacija' protiv BiH znaju da je OSA jedina u stanju otkriti njihove, sve intenzivnije obavještajno- subverzivne aktivnosti, koje su tako suptilne da ne izazivaju sigurnosnu reakciju ostalih institucija sigurnosnog sistema. Ti pokušaji su za sada osujećeni, a zakonito postupanje (OSA ima jedan od najboljih zakona kada je u pitanju ova oblast), profesionalnost u radu svih uposlenika OSA-e, i uspostavljanje parlamentarnog nadzora nad njenim radom, su garancija njenog uspješnog funkcionisanja, što znači i njenog efikasnog suprotstavljanja sve većim prijetnjama po sigurnost BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije