! / Znate li ko su Zaboravljena djeca rata: Izložba 'Breaking free' u Historijskom muzeju

02. 04. 2019. u 08:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 106

Izložba „Breaking free“ inspirisana je borbom i snagom djece rođene zbog rata kao i njihovih majki koja traje već 24 godine. Dosadašnja borba je trajala u tišini pod velom stigme i diskriminacije, ali danas, zajedničkim snagama, zajedničkim glasom odlučili su izaći i progovoriti o tami u kojoj su živjeli.

Udruženje Zaboravljena djeca rata, u saradnji sa Photo.Artist by Sakher Almonem, od 8. do 14. aprila, organizira izložbu i seriju okruglih stolova pod nazivom „Breaking free“ u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, koji je ponovno pokazao solidarnost i ljudski pristup prema važnim temama.

Saradnja sa muzejom je omogućila da priče djece rođene zbog rata i žena koje su preživjele silovanje tokom ratne agresije u BiH postanu dio historije.

Tokom okruglog stola svi prisutni će imati priliku razgovarati sa djecom rođenom zbog rata (djecom koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja i djecom čiji su biološki očevi pripadnici stranih humanitarnih jedinica koji su po službenoj dužnosti boravili u BiH tokom ratne agresije). Zajedno sa djecom, govorit će majke i žene preživjele.

Glavne teme okruglog stola potiču suočavanje društva sa iskustvima potpuno nevidljivih kategorija u bosanskohercegovačkom društvu. Govornici će iznijeti oblike diskriminacije koje su prošli, uticaj stigme na svakodnevni život. Djeca rođena zbog rata će objasniti posljedice pravnog nepostojanja unutar sistema u BiH. 

Izložba „Breaking free“ jača ideju o ravnopravnom društvu koje ne živi u prošlosti. Prije svega naglašava solidarnost, empatiju, slobodu, jednakost i izbor.

Djeca rođena zbog rata kroz svoju borbu šalju i poruku da žene preživjele silovanje tokom ratne agresiju nisu krive za to što im se desilo i da se njihova trauma mora doživjeti društvenu i zakonsku prihvaćenost.

Otvaranje izložbe „Breaking free“ je zakazano za 8. april u 18 sati u Historijskom muzeju BiH, a okrugli stolovi su na rasporedu od 9. do 14. aprila.

Udruženje Zaboravljena djeca rata

Udruženje Zaboravljena djeca rata je nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koja djeluje na području Bosne i Hercegovine.

Otvoreni su za saradnju sa pojedincima, grupama, institucijama i organizacijama civilnog društva čiji je cilj zaštita, sigurnost i dobrobit djece i mladih.

Osnovni principi Udruženja su dobrovoljnost, otvorenost, raznolikost, tolerancija i demokratija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA