EDUS / April je plave boje: Niz aktivnosti povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

01. 04. 2019. u 13:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 614

Drugog aprila svijet će se ponovo obojiti u plavo i obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu, te upozoriti javnost na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa autizmom i njihove porodice.

Kako je među djecom kojoj EDUS pomaže, najviše one s poremećajima iz autističnog spektra, ovo udruženje redovno obilježava 2. april, koji je na osnovu Rezolucije UN-a 2007. proglašen Svjetskim danom autizma.

Na ovaj dan, cilj je privući što veću pažnju javnosti te educirati ih o autizmu - prirodi poremećaja, životu s autizmom, potrebi i načinima podrške ovoj djeci i njihovim porodicama.

Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam Autism Speaks iz 2018. godine, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra.

Udruženje EDUS—EDUKACIJA ZA SVE je u posljednje tri godine radilo istraživanje o modelima ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece, koje se implementiralo uz podršku Programa podrške marginaliziranim grupama Američke razvojne agencije za međunarodni razvoj - USAID.

Tako podaci istraživanja govore da je 25,6 posto djece u Bosne i Hercegovine pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal.

Izvršna direktorica Udruženja EDUS dr. Nirvana Pištoljević, je kazala da istraživački tim EDUS-a kontinuirano radi na razvoju novih instrumenata kako bi se unaprijedio sistem ranog rasta i razvoja u Bosni i Hercegovini.

"Rana dijagnostika razvojnih poremećaja je ključna za efektivnu intervenciju, te smo zbog toga kroz naše istraživanje razvili EDUS Protokol za skrining autizma za podršku stručnjacima u dijagnostičkom procesu ovog razvojnog poremećaja. Ovo je prvi instrument ovog tipa razvijen u Bosni i Hercegovini koji će doprinijeti unaprjeđenju usluga za djecu sa poremećajem autističnog spektra i njihove porodice“, ističe Pištoljević.

Problem obrazovanja djece s razvojnim teškoćama daleko je od riješenog, a porodice ove djece se svakodnevno bore s ogromnim problemima zbog manjka institucionalne podrške.

U mnogim zemljama, nažalost, odgovarajuće usluge kao što su rana intervencija i odgovarajuće obrazovanje nisu dostupne za ovu djecu.

EDUS je trenutno jedini takav pružalac usluga u Bosni i Hercegovini zasnovanih na naučnim metodama rada (rana detekcija, rana intervencija, predškolski program, vannastavni programi, te ljetna i zimska škola) za djecu u dobi od 18 mjeseci do osam godina.

Trenutno se bori da pruži usluge za preko 130 djece, dok su mnogi na listi čekanja.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu EDUS, kao ambasador akcije u Bosni i Hercegovinu, cijeli će mjesec april, obilježiti prigodnim programima i treninzima.

Tako će se u utorak, 2. aprila, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, s početkom u 18 sati, održati izložba dječijih radova, kreativna radionica i koncert Latifa Moćevića.

Također, u nedjelju 7. aprila s početkom u devet sati na parkingu na početku Velike aleje na Ilidži održaće se Plavi trening u saradnji sa Udruženjem Marathon Sarajevo, kako bi se otvorila kampanja Trčim za nekog s autizmom.

U okviru ove kampanje trkači i trkačice će prikupljati donacije za edukaciju djece iz autističnog spektra i drugih razvojnih poremećaja koje pohađaju EDUS program, prodavajući svoje kilometre koje će trčati na Heineken 0.0 5K proljetnoj trci koja će se održati 20. aprila 2019. u centru Sarajeva sa početkom u 10 sati.

Ako se želite uključiti u kampanju Trčim za nekoga s autizmom prijavite se na: [email protected] ili na broj telefona: 062 696 235 za više informacija.

Obilježavanje Svjetskog dana o svjesnosti o autizmu - undefined

Foto: EDUS: Obilježavanje Svjetskog dana o svjesnosti o autizmu


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: autizam EDUS djeca

NEMA KOMENTARA