Iz Islamske zajednice odgovorili: Može li se teravija klanjati kod kuće?

2
Radiosarajevo.ba
Iz Islamske zajednice odgovorili: Može li se teravija klanjati kod kuće?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Danas je 9. dan mjeseca ramazana, mubarek mjeseca za muslimanke i muslimane.

Uz dnevni post, ramazan se izdvaja i po teraviji, noćnoj molitvi koja se obavlja samo u ovom mjesecu.

Teravija je tzv. dodatna molitva i do tri je puta duža od dnevne. Teravih-namaz nije obavezan, nego dobrovoljan. Također, njegova dužina nije fiksna nego je poželjno da traje što duže.

Teravija se, uobičajeno, klanja u džamijama.

No, kako ovih dana živimo u vremenu pandemije, a zabrana kretanja starta od 21 ili 23 sata, zavisno od toga gdje ste u Federaciji BiH, kod brojnih vjernika pojavilo se pitanje - može li se teravija klanjati u kući?

Iz Islamske zajednice na ovo su pitanje odgovorili prošle godine, na samom početku COVID pandemije:

"Teravih namaz (teravija) može se klanjati i individualno u kući, ali je bolje klanjati je u džematu. Dakle, ko bude spriječen da ode u džamiju na namaz, sunnet je da klanja teravih namaz, nakon jacije, a prije vitara, sam ili u kućnom džematu. Može klanjati onoliko rekata koliko je u stanju, a bolje je da to bude dvadeset rekata, kako je uobičajeno kod nas.

Džemat za teravih namaz čine minimalno dvije osobe. Maksimalan broj klanjača teravih namaza nije ograničen", piše u odgovoru.

Prije početka ovog ramazana, iz IZ je saopćeno:

Imami će namaze u vrijeme jacije organizirati na način da se nakon salavata i ezana formira džemat za izvršenje jacijskog farza (4 rekata), dva rekata sun-sunneta, teravije (4 + 4 rekata) i vitr-namaza (3 rekata).

Poručili su i kako se dobrovoljni noćni namazi neće organizirati niti obavljati u džamijskim prostorijama.

Istom instrukcijom se navodi kako djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u kućnom prostoru, dok se propisi iftara provode isključivo s članovima istog domaćinstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije