Istražili smo: Šta sve plaćamo prilikom registracije vozila i kome sve ide novac

4
A. Kapo
Istražili smo: Šta sve plaćamo prilikom registracije vozila i kome sve ide novac
Foto: RAS Srbija / Ilustracija

Cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavu rastu iz dana u dan, pa tako ne treba da čudi ni što ostale, uslovno rečeno manje bitne stvari, postaju doslovno luksuz za bh. građane.

U ovu kategoriju može se svrstati i automobil koji je, ruku na srce, u posljednje vrijeme postao prijeka potreba, pogotovo za ljude koji imaju djecu i veliku porodicu.

Osim što su divljale cijene naftnih derivata, a ujedno skočile cijene održavanja vozila te dijelovi i gume, vozači su se susreli i sa drugim problemima zbog čega im je novčanik sve tanji. Na "mala vrata" je unazad nekoliko godina ušlo i poskupljenje registracije vozila.

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Ko vozi i malo više pažnje obraća prilikom registracije vozila, vrlo lako će shvatiti da je cijena registracije iz godine u godinu rasla i rasla...

Gdje ide novac?

Da li će poskupjeti registracija automobila u Federaciji BiH?

Da li će poskupjeti registracija automobila u Federaciji BiH?

Vjerovatno vas je, kao i većinu vozača, uvijek zanimala isključivo konačna cifra registracije vozila, pa možda niste obratili pažnju što to sve, zapravo, plaćate iz svog džepa. Isto tako, sigurno niste ni razmišljali gdje novac od registracija u konačnici i završi.

Portal Radiosarajevo.ba kao uzorak je uzeo jedno malo vozilo, koje pokreće benzinski motor od svega 800 kubika. Riječ je o Suzukiju iz 1991.godine. Za registraciju vozila ovakvih karakteristika izdvojit će te ukupno 423 KM. Ako se uzme u obzir mala snaga motora, cijena je previsoka.

Bitno je napomenuti da cifra dobrano raste, kako se povećava kubikaža, odnosno snaga vozila, pa za neka vozila morat će te izdvojiti i blizu 1.000 KM.

Ukoliko ste vlasnik skupljeg i novijeg modela pa želite i kasko osiguranje, kako biste "mirno" spavali, morat će te izdvojiti - pravo bogatstvo.

Krenimo redom. Očekivano, najveći iznos odlazi na osiguranje - 164 KM. Ovaj novac se slijeva u osiguravajuću kuću čija je i polica osiguranja. U slučaju udesa, u kojem naravno niste vi krivi, naplatiti će te štetu.

S druge strane, ako, recimo, godinama niste imali udes, pare ostaju u osiguravajućim kućama, a vi od toga, praktično, nemate ništa. Istina, policu dobijete po povoljnijim uslovima u odnosu na nekog ko je imao jedna ili više udesa. Kada se sve sabere i oduzme, koliki su iznosi njihove zarade, možemo samo nagađati.

Magazinović o 'stikerima' i većim cijenama registracije vozila: "Kome se namješta posao?"

Magazinović o 'stikerima' i većim cijenama registracije vozila: "Kome se namješta posao?"

Na drugom mjestu nalazi se tehnički pregled vozila. Za spomenuto vozilo plaćeno je 87 KM, a obavljeno je također u privatnoj firmi.

Međutim, dobar dio "kolača" odlazi i u državnu kasu. Tako za porez na imovinu, odnosno vozilo, u konkretnom slučaju izdvojeno je 50 KM. Tu je i putarina - 48 KM, ekologija 22 i zaštita voda 20 KM. Posljednje dvje stavke nisu nikom jasne, jer sami vozači od toga nemaju - ama baš nikakve koristi.

MUP KS / Ilustracija
Foto: AA: MUP KS / Ilustracija

Gdje prestaje logika, tu kreću naše nevjerovatne prakse. Recimo, za jednu od najkorisnijih stvari za svakog vozača, a to je pomoć na cesti - BIHAMK izdvaja se osam KM. Za spomenuti iznos imate pravo dva puta godišnje pozvati pomoć, a imate i benefite prilikom eventualnog šlepanja vozila na kraćim relacijama. Istovremeno, za obrasce i uplatnice, koje vjerovatno i ne vidite, izdvojit će te devet KM, a za taksu čak 10 KM!?

Stiker naljepnice

Obična stiker naljepnica, koju više vjerovatno ne gledaju ni policajci, košta pet maraka, a u najavi je da će i ona navodno poskupiti na devet KM!

Od sljedeće godine, vozači bi za osam do deset posto više mogli plaćati polisu osiguranja od autoodgovornosti. S obzirom na to, da polisa za ovaj vid osiguranja čini skoro pola troškova za registraciju vozila i ona će poskupjeti. Iz osiguravajućih kuća kao razlog za poskupljenje navode i veće cijena rezervnih dijelova!

Raspodjelom novca koji se dobija registracijom vozila nisu samo nezadovoljni vozači. Nezadovoljni su i u javnim firmama koje održavaju ili prave nove metre bh. puteva. Tačni podaci koliko se novca slijeva u državnu kasu, za sada nije poznato, jer se ne vode ni adekavtne statistike. Uostalom, cijena registracije u Federaciji BiH i bh. entitetu RS, također nije ista.

Jedno je sigurno - vozačima su i sadašnje cijene prilično visoke, pa i ne čudi što mnogi već sada govore da je došlo vrijeme da će mnogi prestati da voze i traže alternativni prijevoz...

Ukinut zeleni karton

Ako nešto pozitvno možemo izdvojiti, onda je to ukidanje takozvanog zelenog kartona.

Komad papira, bez kojeg prije niste mogli krenuti na put van zemlje, plaćali smo oko pet KM.

Istina, ukoliko putujete u neke određene zemlje, kao što je Albanija, zeleni karton ponovo morate posjedovati. Pardon - platiti!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije