Registracija vozila u RS od iduće godine još jeftinija

Radiosarajevo.ba
Registracija vozila u RS od iduće godine još jeftinija
Foto: Pixabay / Ilustracija
Zbog liberalizacije tržišta autoosiguranje će dadatno pojeftiniti, vjerovatno za desetak posto, ali osiguravatelji upozoravaju na rizik od grčkog scenarija.

Najavljuje to direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković, ističući da je sve to dio pripreme osiguravajućih kuća za liberalizaciju tržišta, koja će u ovoj oblasti uslijediti za dvije godine, piše Srpskainfo.com.

Tada će osiguravajuća društva početi slobodno da formiraju svoje cijene, umjesto da, kao do sada, Agencija propisuje jedinstveni premijski sistem i cjenovnik za obavezno autoosiguranje.

"Sada je napravljen prvi korak i postepeno ćemo naša društva da pripremamo, da nauče da rade sa manjom cijenom premije, da ne bismo dočekali da, kao u Hrvatskoj, ostane odjednom 1.000 ljudi bez posla, a da se neka društva moraju zatvoriti, kada nastupi liberalizacija tržišta", kaže Dujaković.

Sadašnje smanjenje premije za deset posto za osiguravajuća društva znači oko 16 miliona KM manje prihoda.

"Mislim da će osiguravajuća društva i dalje moći da obavljaju svoju osnovnu funkciju, a to je isplata odštetnih zahtjeva. I kod liberalizacije je važno da se ne dođe u situaciju da to bude ugroženo, a bitno je i da se zaštite društva od situacije da u tržišnoj utakmici propadaju", kaže predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije